© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Brancin s pastinakovim pirejem

S to jedjo boste očarali svojo boljšo polovico.

Brancin s pastinakovim pirejem

S to jedjo boste očarali svojo boljšo polovico.

Čas priprave 1 h 20 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
brancin s pastinakovim pirejem

Sestavine

  • pribl. 30 dag težak brancin
  • oljčno olje

omaka

  • 2 šalotki
  • 40 g šampinjonov, narezanih na rezine
  • ½ žlice belega vinskega kisa
  • 2 dl telečje ali piščančje osnove
  • poper

pastinakov pire

  • ½ žlice masla
  • sol
  • 2 ½ pastinaka
  • 0,6 dl mleka

pastinakov čips

  • ½ pastinaka
  • olje za cvrtje
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Sestavine

  • pribl. 30 dag težak brancin
  • oljčno olje

omaka

  • 2 šalotki
  • 40 g šampinjonov, narezanih na rezine
  • ½ žlice belega vinskega kisa
  • 2 dl telečje ali piščančje osnove
  • poper

pastinakov pire

  • ½ žlice masla
  • sol
  • 2 ½ pastinaka
  • 0,6 dl mleka

pastinakov čips

  • ½ pastinaka
  • olje za cvrtje

Postopek

1

Pastinak za čips olupimo in ga z lupilnikom za zelenjavo vzdolžno narežemo na tanke rezine. V zadostni količini segretega olja ga hrustljavo ocvremo. Odcedimo ga na kuhinjskih brisačkah in shranimo na toplem.

2

Pastinak za pire olupimo in ga narežemo na večje kose. Skuhamo ga v vreli slani vodi, dobro odcedimo in v sekljalniku z maslom in malo vrelega mleka zmiksamo v gladek pire.

3

Ribi odstranimo luske in jo filetiramo. Odstranimo vse kosti, fileje pa splaknemo in osušimo s kuhinjskimi brisačkami. Z ostrim nožem naredimo v kožno stran filejev nekaj zarez, da se koža med peko ne bi vihala. Kosti (brez glave) damo v hladno vodo in jih pustimo namakati.

4

Za omako v ponvi segrejemo malo olja in na njem 5 minut pražimo na rezine narezani šalotki, dodamo gobe in pražimo še 10 minut. Vmes večkrat premešamo. Ribje kosti odcedimo in jih damo v ponev k šalotkam in gobam. Pražimo še 5 do 6 minut. V ponev vlijemo kis in vse skupaj zavremo ter kuhamo še 3 minute, nato dodamo še jušno osnovo. Vse skupaj rahlo začinimo s soljo in poprom, kuhljamo približno pol ure in s penovko pobiramo pene. Ko je omaka kuhana, jo precedimo skozi gosto cedilo, damo v čisto kozico, ponovno zavremo in ji dodamo maslo, da se zgosti.

5

Ponev močno segrejemo, ji dodamo nekaj kapljic olja, nato pa še ribja fileja s kožno stranjo navzdol. Začinimo s soljo in poprom, in če se fileja vihata, ju z nožem potisnemo nazaj v ponev. Ko se kožna stran dobro zapeče, fileja obrnemo in ju spečemo še na drugi strani. Peka traja približno 5 do 6 minut, odvisno od debeline ribe. Na vsak postrežni krožnik razdelimo pire, okoli pireja polijemo malo omake, na vrh položimo ribo in dodamo še pastinakov čips za prilogo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.