© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pastinakova torta z javorjevim sirupom

Pastinakova torta z javorjevim sirupom

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pastinakova torta z javorjevim sirupom

Sestavine

  • 250 g pastinaka
  • 1 srednje veliko jabolko
  • 50 g ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
  • 175 g masla
  • 250 g sladkorja demerara
  • 1 dl javorjevega sirupa
  • 3 velika jajca
  • 250 g moke
  • 3 žličke pecilnega praška
  • 2 žlički mešanih začimb za kolače
  • sok in lupina 1 majhne pomaranče
  • maslo za pekač
  • sladkor v prahu za posip

nadev

  • 250 g maskarponeja
  • 3–4 žlice javorjevega sirupa
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 250 g pastinaka
  • 1 srednje veliko jabolko
  • 50 g ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
  • 175 g masla
  • 250 g sladkorja demerara
  • 1 dl javorjevega sirupa
  • 3 velika jajca
  • 250 g moke
  • 3 žličke pecilnega praška
  • 2 žlički mešanih začimb za kolače
  • sok in lupina 1 majhne pomaranče
  • maslo za pekač
  • sladkor v prahu za posip

nadev

  • 250 g maskarponeja
  • 3–4 žlice javorjevega sirupa

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Dva okrogla modla za torte s premerom 20 cm namastimo in dno obložimo s papirjem za peko. Pastinak olupimo in naribamo, jabolko olupimo, mu odstranimo peščišče in ga prav tako naribamo, orehe pa grobo nasekljamo.

2

Maslo, sladkor in javorjev sirup stopimo v kozici pri nizki temperaturi, nato zmes rahlo ohladimo. V to mešanico vtepemo jajca in vmešamo moko, pecilni prašek ter mešanico začimb. Nato dodamo še nariban pastinak, jabolko, nasekljane orehe, pomarančno lupinico in sok. Maso razdelimo v dva modla in pečemo 25 do 30 minut, da se biskvit vrne v prvotno obliko, če nanj rahlo pritisnemo s prstom.

3

Biskvita rahlo ohladimo v modlih, nato ju položimo na rešetko in pustimo, da se povsem ohladita. Preden torto postrežemo, zmešamo maskarpone in javorjev sirup. En oblat premažemo z nadevom in nanj položimo drugi oblat. Torto posujemo s sladkorjem v prahu in takoj postrežemo.

Priljubljeni recepti

Brusketa s paradižnikom in bivoljo mocarelo

Brusketa, ki jo lahko postrežete ob narezku.

15 min
Enostavno

Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom

Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih

1 h 10 min
Enostavno

Postrv v sirovem ovoju

Postrv s hrustljavo skorjico za večer v sproščeni družbi

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.