Kaj boste skuhali danes?
Pastinakova torta z javorjevim sirupom
Pastinakova torta z javorjevim sirupom
Sestavine
- 250 g pastinaka
- 1 srednje veliko jabolko
- 50 g ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
- 175 g masla
- 250 g sladkorja demerara
- 1 dl javorjevega sirupa
- 3 velika jajca
- 250 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 2 žlički mešanih začimb za kolače
- sok in lupina 1 majhne pomaranče
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posip
nadev
- 250 g maskarponeja
- 3–4 žlice javorjevega sirupa
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 250 g pastinaka
- 1 srednje veliko jabolko
- 50 g ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
- 175 g masla
- 250 g sladkorja demerara
- 1 dl javorjevega sirupa
- 3 velika jajca
- 250 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 2 žlički mešanih začimb za kolače
- sok in lupina 1 majhne pomaranče
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posip
nadev
- 250 g maskarponeja
- 3–4 žlice javorjevega sirupa
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Dva okrogla modla za torte s premerom 20 cm namastimo in dno obložimo s papirjem za peko. Pastinak olupimo in naribamo, jabolko olupimo, mu odstranimo peščišče in ga prav tako naribamo, orehe pa grobo nasekljamo.
Maslo, sladkor in javorjev sirup stopimo v kozici pri nizki temperaturi, nato zmes rahlo ohladimo. V to mešanico vtepemo jajca in vmešamo moko, pecilni prašek ter mešanico začimb. Nato dodamo še nariban pastinak, jabolko, nasekljane orehe, pomarančno lupinico in sok. Maso razdelimo v dva modla in pečemo 25 do 30 minut, da se biskvit vrne v prvotno obliko, če nanj rahlo pritisnemo s prstom.
Biskvita rahlo ohladimo v modlih, nato ju položimo na rešetko in pustimo, da se povsem ohladita. Preden torto postrežemo, zmešamo maskarpone in javorjev sirup. En oblat premažemo z nadevom in nanj položimo drugi oblat. Torto posujemo s sladkorjem v prahu in takoj postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Fazanja pašteta
Polnjene piščančje prsi s popečenim koromačem
Slastne popestrene piščančje prsi s koromačem
Rulada iz čokoladnega biskvita s pasijonko in kokosom
Božično deblo malo drugače
Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!