
Kaj boste skuhali danes?
Pastinakova torta z javorjevim sirupom
Pastinakova torta z javorjevim sirupom

Sestavine
- 250 g pastinaka
- 1 srednje veliko jabolko
- 50 g ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
- 175 g masla
- 250 g sladkorja demerara
- 1 dl javorjevega sirupa
- 3 velika jajca
- 250 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 2 žlički mešanih začimb za kolače
- sok in lupina 1 majhne pomaranče
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posip
nadev
- 250 g maskarponeja
- 3–4 žlice javorjevega sirupa

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 250 g pastinaka
- 1 srednje veliko jabolko
- 50 g ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
- 175 g masla
- 250 g sladkorja demerara
- 1 dl javorjevega sirupa
- 3 velika jajca
- 250 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 2 žlički mešanih začimb za kolače
- sok in lupina 1 majhne pomaranče
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posip
nadev
- 250 g maskarponeja
- 3–4 žlice javorjevega sirupa
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Dva okrogla modla za torte s premerom 20 cm namastimo in dno obložimo s papirjem za peko. Pastinak olupimo in naribamo, jabolko olupimo, mu odstranimo peščišče in ga prav tako naribamo, orehe pa grobo nasekljamo.
Maslo, sladkor in javorjev sirup stopimo v kozici pri nizki temperaturi, nato zmes rahlo ohladimo. V to mešanico vtepemo jajca in vmešamo moko, pecilni prašek ter mešanico začimb. Nato dodamo še nariban pastinak, jabolko, nasekljane orehe, pomarančno lupinico in sok. Maso razdelimo v dva modla in pečemo 25 do 30 minut, da se biskvit vrne v prvotno obliko, če nanj rahlo pritisnemo s prstom.
Biskvita rahlo ohladimo v modlih, nato ju položimo na rešetko in pustimo, da se povsem ohladita. Preden torto postrežemo, zmešamo maskarpone in javorjev sirup. En oblat premažemo z nadevom in nanj položimo drugi oblat. Torto posujemo s sladkorjem v prahu in takoj postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Brusketa s paradižnikom in bivoljo mocarelo
Brusketa, ki jo lahko postrežete ob narezku.
Šarenka z luštrekom, grahovim pirejem in hrustljavimi mladimi čebulicami
Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom
Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih