Kraj, kjer ljudje pozabijo umreti
Na grškem otoku Ikaria je dolgoživost bolj pravilo kot izjema – tamkajšnji starostniki pogosto dočakajo starost, ki je krepko nad evropskim povprečjem.

Statistika je dovolj zgovorna: vsak tretji otočan zakoraka globoko v devetdeseta, ne primanjkuje pa jim niti stoletnikov. A ne le to. Tudi bolj zdravi so – manj je bolezni srca in ožilja, manj ljudi je depresivnih ali dementnih, telesno so aktivni, številni tudi v postelji.

Dejavnikov, zakaj je temu tako, naj bi bilo več. Med drugim tudi prehrana in popoldanski spanec.

Raziskava grških strokovnjakov z Univerze v Atenah je pokazala, da otočani v veliki meri uživajo zgolj okoliško hrano. Kar pomeni fižol in divjo zelenjavo, ki vsebuje desetkrat več antioksidantov od rdečega vina, veliko krompirja in kozje mleko. V veliki manjšini pa sta meso in rafiniran sladkor.

Otočani pač imajo to srečo, da so se uspeli izogniti načinu življenja, kakršnega je prevzel Zahodni svet.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se