Nepogrešljiv pri kuhanju, nadvse uporaben v zdravilstvu
Te dni se je na domačih vrtovih že pošteno razrastel tudi majaron. Njegova uporaba v kuhinji in domačem zdravilstvu je vsestranska.

Majaron je začimba, ki je nepogrešljiva predvsem v italijanski kuhinji, vsekakor pa nanj ne smemo pozabiti pri pripravi enolončnic ter drugih mesnatih in domačih jedi. V ljudski medicini ga najpogosteje uporabljamo kot čaj. Nepogrešljiv je pri inhalacijah, kot mazilo ali obkladek. Nedvomno lahko rečemo, da gre za vsestransko zelišče, ki se s pridom uporablja v naravni kozmetiki.
Presajanje na vrt, v visoko gredo ali korita
Majaron lahko sejemo v lončke že februarja in jih nato po ledenih možeh, ko so sadike že primerno okrepljene, sejemo na prosto. Na voljo so tudi sadike, ki jih lahko kupimo v vsaki bolje založeni vrtnariji ali trgovskem središču, če si nismo uspeli pripraviti sadik.
Če ga nimate posejanega na vrtu, ga lahko gojite na balkonih, terasah in okenskih policah.
Majaron zraste do višine pol metra in po navadi tvori grmičke, zato ga urbani vrtičkarji pogosto sadijo v zeliščna korita, saj odišavijo številne sončne balkone. V tem primeru ga lahko kombiniramo z nekaterimi drugimi zelišči, kot so žajbelj, rožmarin, timijan, origano in druga.
Za boljše počutje mu namenimo večjo posodo, kjer se bo čez leto lepo razrasel. V zadnjih letih so posebej aktualne visoke grede, kjer mu lahko namenite prostor na katerem od vogalov. Odlično bo uspeval tudi na sončnem balkonu ali terasi.

Kdaj opravimo prvi rez
Če je rastlina mlada, z rezjo ne hitimo. Številni neučakani vrtnarji s prehitevanjem naredijo veliko škodo in rastlina odmre. Pustite, da se rastlina lepo razraste. Če je manjše rasti, a gre v cvet, cvetove sproti odstranjujte, tako boste pospešili rast v širino. Prvi rez opravimo tik pred cvetenjem, ko majaron prikrajšamo pet centimetrov nad tlemi. Nato počakamo, da se rastlina razraste, in opravimo še drugo rez. V ugodnih letih, ko so jeseni dolge in tople, lahko režemo tudi trikrat.
Nepogrešljiv v slovenski kuhinji
Slovenci si kuhinje brez majarona skoraj ne predstavljamo. Nepogrešljiv je v enolončnicah, na domačih kolinah pri pripravi krvavic in kašnatih salam, kot začimba v juhah, prikuhah, solatah, mesnih jedeh, pri pečenkah in perutnini. Dodajamo ga jedem iz fižola in leče, kjer ga navadno kombiniramo s timijanom, ščepec majarona pa se še kako prileže jedem iz različnih vrst gob. Zelišče zmeraj dodamo tik pred koncem kuhanja ali v zadnji tretjini priprave jedi, sicer izgubi celovito aromo in okus.

Prežene glavobol in nespečnost
V ljudski medicini je majaron zelo cenjeno zdravilo proti glavobolu, nespečnosti, želodčnim in črevesnim težavam, ugodno deluje tudi na sluznico dihalnih poti, zaradi česar pripomore k blaženju kašlja. Majaron tudi pospešuje odvajanje vode iz telesa. Primeren je za pripravo inhalacij, s katerimi omilimo astmo, seneni nahod ali bronhitis, v primeru vnetega grla pa lahko grgramo (ohlajen) poparek iz te rastline.
Preberite tudi:
- Na vrtu se že bohotijo grmički melise, ki sprošča in krepi odpornost
- Revmatiki naj stavijo na češnje in koprive
- Živila, ki jih morate jesti v poletnih mesecih
Mazilo proti krčnim žilam, revmatizmu ter za razkuževanje
Majaron je primeren za izdelavo mazila, ki ga koristimo za zunanjo uporabo. Kot tak se uporablja za masažo krčnih žil, pri poškodbah in revmatizmu ter za razkuževanje v primeru kožnih bolezni.
Za pripravo mazila potrebujemo štiri žličke posušenega majarona, ki ga prelijemo z dvema žlicama močnega alkohola. Pokrijemo in počakamo dobro uro. Potem dodamo dve žlici masla in vse skupaj mešamo ter segrevamo na majhnem ognju približno deset minut. Mazilo precedimo in prelijemo v čist kozarec s pokrovom ter shranimo v hladilnik.
Z mazilom ne pretiravajte, saj lahko izzove vrtoglavico in glavobol.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se