© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Povišan holesterol
Čas branja 3 min.

To je napaka, zaradi katere so vaša jetra zamaščena


D.K.
11. 12. 2025, 05.31
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Problem zamaščenih jeter je vse pogostejši, glavni krivec pa je nezdrava prehrana. Nutricionist Predrag Nenadić je pojasnil, zakaj pride do zaskrbljujočega stanja.

jetra, bolečina
Shutterstock
Ključni dejavniki za preprečevanje zamaščenih jeter.

Ste se po povišanem holesterolu odpovedali mastni hrani? Morda delate napako. Nova spoznanja strokovnjakov kažejo, da maščobe same po sebi niso glavni krivec za holesterol in zamaščena jetra. Prav nasprotno. Pomanjkanje zdravih maščob lahko še poslabša stanje, saj jetra brez njih težje presnavljajo sladkorje in toksine. Nutricionisti opozarjajo, da težave pogosto ne povzroča mastna hrana, temveč pretiran vnos ogljikovih hidratov in industrijskih sladkorjev, ki se v jetrih pretvarjajo v maščobo.

V nadaljevanju razkrivamo, zakaj so določene maščobe ključne za hormonsko ravnovesje, delovanje jeter in zniževanje slabega holesterola ter kateri prehranski koraki lahko pomagajo preprečiti zamaščena jetra.

Težav z zamaščenimi jetri ne povzroča mastna hrana

"Težava z zamaščenimi jetri ne nastane zaradi mastne hrane. To je ogromna zmota. Jetra pretvarjajo presežek sladkorja v maščobno tkivo. Holin (vitamin B4), ki ga najdemo v slanini, jajcih in mesu, razporeja ta holesterol in ne dovoli, da bi ostal v jetrih – pošlje ga v maščobno tkivo, zaradi česar se poveča trebuh, zadnjica ... Ko pa ni dovolj zdravih maščob – ki smo jih odstranili iz prehrane v strahu pred holesterolom – takrat pride do zamaščenih jeter," je za srbski portal Stil pojasnil Predrag Nenadić.

bolečine v trebuhu jetra trebuh
Profimedia
Fotografija je simbolična

Predrag Nenadić je doktor naravne medicine, diplomirani nutricionist, nekdanji predsednik Zveze nutricionistov Jugoslavije in predsednik Društva za izboljšanje prehrane. Delal in se strokovno izpopolnjeval je na Univerzitetni kliniki v Ludwigshafnu v Nemčiji kot dietetik-nutricionist. Kot znanstvenik in publicist je pisal za številne strokovne revije ter izdal prestižne strokovne knjige. Je sodelavec številnih znanstvenih ustanov in dobitnik prestižnih svetovnih nagrad za svoje strokovno delo.

V nadaljevanju je pojasnil, kaj se dogaja ob pojavu t. i. “zamaščenih jeter”. "Gre za tako imenovana nealkoholna zamaščena jetra. Taka jetra ne morejo več normalno delovati – ne morejo očistiti telesa strupov, se razstrupiti. To bomo opazili kot pojav aken in mozoljev na koži, prhljaj se bo povečal, nohti bodo lomljivi, koža nas bo srbela ..." opozarja nutricionist.

Preberite še

Dober holesterol je nujen za optimalno delovanje telesa

Po njegovem mnenju je holesterol vseeno nekoliko neupravičeno na slabem glasu. Kot pravi, je holesterol prisoten z razlogom in da ga človek nujno potrebuje. "Holesterol ni nekaj, kar je narava ustvarila proti človeku. Človek potrebuje holesterol – iz njega se sintetizirajo številni hormoni, tvori celične membrane – je nujno potreben."

rogljič
Profimedia
"Če imate visoke trigliceride, to pomeni, da ste jedli preveč kruha, pekovskih izdelkov, rafiniranih mok – to je težava."

A kadar ga je preveč, predvsem slabega holesterola nizke gostote – LDL holesterola – takrat imamo težavo. "Če imate visoke trigliceride, to pomeni, da ste jedli preveč kruha, pekovskih izdelkov, rafiniranih mok – to je težava," je pojasnil in obenem podal nekaj jasnih nasvetov za ohranjanje zdravja in pravilno ravnovesje holesterola.

Vse je odvisno od vaše prehrane. "Zelo pomembno je imeti urejen življenjski slog. Ustrezen vnos vode – jetra obožujejo vodo, to je ključnega pomena! Vnašati moramo optimalne količine rastlinskih vlaknin – tako topnih kot netopnih. Jesti moramo hrano, ki jo jetra imajo rada – grenka živila, kot so regrat, korenina repinca, ki spodbuja proizvodnjo žolča, kar lahko pomaga jetrom učinkoviteje predelati toksine in maščobe."

Iz prehrane izločite ogljikove hidrate in industrijske sokove

Holesterol je mogoče zmanjšati tudi z izločanjem ogljikovih hidratov iz prehrane, kot tudi industrijskih sladkorjev. "Jejte hrano, bogato z zdravimi maščobami (domača mast, oljčno olje, hladno stiskana rastlinska olja, živila bogata s holinom, jejte slanino in jajca, lososa, skušo – vse zdrave maščobe). Ne pijte industrijskih sokov! Na njih piše, da vsebujejo fruktozo, ta pa je najnevarnejša za pridobivanje telesne teže," priporoča. 

Posebej poudarja, da to ni ista fruktoza, kot jo vnašamo s sadjem. "Proizvajalci jo predstavljajo kot sadni sladkor. Res je, da je po strukturi enaka, a fruktoza, ki jo dodajajo industrijskim izdelkom, je narejena iz koruze (t. i. glukozno - fruktozni sirup) – to ni fruktoza iz sadja. Izločite jo iz prehrane," svetuje Nenadić.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.