© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Jetra so čistilna naprava, ne dovolite, da pregorijo


Uredništvo
16. 9. 2025, 05.46
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čeprav se zdi, da je poletje čas, ko je tako lahko živeti zdravo, je tudi čas, ko lahko jetra najbolj obremenimo. Boste jeseni plačevali za poletne pregrehe?

jetra
Profimedia
Če se jetra ne regenerirajo, kot je običajno, govorimo o cirozi jeter!

Kadar so jetra preobremenjena ali zanemarjena, je njihovo delovanje oteženo oziroma oslabljeno. Tako se kljub optimalni prehrani in normalnemu procesu prebave celice ne oskrbujejo ustrezno s hranilnimi snovmi in je slabša tudi presnova teh snovi v oblike, ki so uporabne za jetra. Jetra torej hranilnih snovi ne presnavljajo ustrezno in telesu ne zagotavljajo zadostne količine hranil. Nepravilno delovanje jeter oziroma jetrna disfunkcija je po navadi posledica tako imenovanih zamaščenih jeter, vzrok pa je čezmeren vnos določenih snovi v telo, kar nakazuje prava mala mavrica simptomov.

Maščobne obloge in pogosta razdražljivost

Saj poznate tisti obroček maščobe, ki se nabere okrog popka, kadar za nekaj časa popustite pri zdravi prehrani. Vzrok pa je bil morda ravno alkohol, zaradi katerega ste imeli večji apetit in manjšo sposobnost samonadzora.

Sicer so maščobne obloge na trebuhu posledica neravnovesja črevesnih bakterij, ki nastane zaradi čezmernega hranjenja ali nenavadnega jedilnika. Ves ta presežek (neobičajne) hrane in alkohola oslabi delovanje jeter in maščoba, ki se nabere v jetrih, se sčasoma pokaže tudi kot trebušna maščoba.

Tudi utrujenost in nezmožnost koncentracije, v ekstremnih primerih celo zmedenost, sta po navadi posledica zmanjšane ravni vitamina B12 v telesu. Ta pa se zmanjša zaradi povečanega vnosa alkohola, saj ta v jetrih moti nastanek prebavnih encimov, ki sodelujejo pri vsrkavanju vitamina B12. Tudi sicer preobremenjena jetra ne zmorejo vsrkavati in tvoriti vseh potrebnih snovi, kar oslabi organizem.

pegasti badelj slika 2
Profimedia
Pegasti badelj je ena redkih zdravilnih rastlin, ki jih lahko uporabljamo za lajšanje težav pri boleznih jeter.

Lomljivi lasje in nohti

Na svojih laseh in nohtih boste najhitreje opazili nepravilnosti. Nohti in lasje so namreč med zadnjimi na seznamu oskrbovanja telesa, to pomeni, da telo ob kakršnikoli krizi oskrbo najprej odreče njim. Kadar jetra ne morejo zagotavljati ustreznega delovanja telesa, se varčevanje s hranili takoj opazi na nohtih in laseh, ki so pogosto bolj suhi, skrhani in lomljivi.

Preberite še

Če ste se pretirano vdajali alkoholu, je lahko vzrok tudi dehidracija. Ste kdaj opazili, da ste »mačkasti« bolj razdražljivi? Pri presnavljanju alkohola telo ni v prav prijetnem položaju, zato ni nič čudnega, da nas pri pretiranem delovanju jeter pogosto mučijo tesnobnost, živčnost in razdražljivost.

Jetra in alkohol

Alkohol je za jetra ena največjih obremenitev, saj se ravno v njih razgrajuje. In poleti verjetneje uživamo več alkohola, saj si za hlajenje in blaženje žeje veliko raje kot v preostalih letnih časih privoščimo kakšno pivo, brizganec ali koktajl. Alkohol je sicer škodljiv za večino življenjsko pomembnih organov, zlasti za možgane, jetra, slinavko in osrednji živčni sistem.

V jetrih alkohol moti nastanek prebavnih encimov, kar ovira vsrkavanje maščob, beljakovin ter v vodi topnih vitaminov iz skupine B, zlasti B1 in folne kisline. Zaradi kopičenja maščob v jetrih se lahko sčasoma pojavita hepatitis ali ciroza jeter.

alkohol
Profimedia
Alkohol je za jetra ena največjih obremenitev, saj se ravno v njih razgrajuje.

Mastna hrana

Prenajedanje je na splošno eden največjih vzrokov slabšega zdravja jeter, saj jih sili k pretiranemu delovanju. Zaradi preutrujenosti tako niso enako učinkovita pri odstranjevanju škodljivih snovi kot razbremenjena jetra. Mastna hrana, kot so ocvrti krompirček, čips, krofi in podobno, pa je še toliko bolj obremenilna, saj je vir maščobnih peroksidov in transnenasičenih maščobnih kislin, ki poškodujejo membrano jetrnih celic in zavirajo nastanek snovi, ki jetra varujejo pred vnetji. Vnos maščob je torej treba omejiti na največ 30 odstotkov na dan.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.