© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Oprostite, je riba sveža? S temi napotki se boste prepričali sami


Barbara Slivnik
10. 7. 2025, 16.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če to berete, gotovo spadate med uživače, ki jim dišijo ribe. Vas zanima, kako suvereno izbrati svežo ribo ali pa iščete nov recept? Prišli ste na pravo mesto …

sveza riba
Unsplash
Obisk ribarnice je vedno pestra dogodivščina

Sprehod do pekarne s svežim kruhom, kavica na tržnici, še skok do kioska, potem pa do glavnega pomola ali ribarnice – so tudi vaša jutra ob morju takšna? Če poznamo še lokalnega ribiča ali prodajalca, ki mu zaupamo, se scenarij sliši popolno.

Da pa se ne bi zgodilo, da bi nas peljali žejne čez vodo in nam prodali starih rib, smo pripravili nekaj nasvetov, vrednih upoštevanja.

Brancin s citrusi
Dober tek
Brancini na žaru s citrusnim pridihom

Kako vemo, da je riba sveža

Tudi kadar nam prodajalec zagotavlja, da je riba sveža, lahko to pomeni, da so jo ulovili pred kakšnim tednom. Po kriterijih, ki v ribarnicah veljajo za bele ribe, se kot sveže označujejo tiste, ki so jih ulovili pred tremi, lahko pa tudi pred desetimi dnevi. S temi najverjetneje ni še nič narobe, pa vendar bi verjetno vsi raje izbrali tiste ribe, ki jih označijo kot dnevno ali ekstra sveže.

Dnevno sveže ribe so bile ulovljene v zadnjih 24 urah, ekstra sveže ribe pa so tiste, ki so stare do tri dni. Za plave ribe veljajo strožji kriteriji, tako pri belih kot pri plavih pa je treba poleg časa upoštevati tudi videz, barvo, čvrstost in vonj.

Na kaj moramo biti pozorni, ko izbiramo ribo

  • Oči sveže ribe morajo biti jasne, vlažne in napete, zenice pa prosojne in izbočene.
  • Koža mora biti mehka, vlažna in enakomerno obarvana, tanka plast sluzi pa prozorna in brez znakov poškodb.
  • Škrge morajo biti svetlo rdeče barve in ne zlepljene, posamezni lističi morajo biti jasno vidni.
  • Meso mora biti na dotik prožno, čvrsto, ob pritisku s prstom pa se takoj povrne v prvotno obliko in ne pusti vdolbinice.
  • Plavuti se morajo tesno prilegati telesu, če so poškodovane, pa to pomeni, da riba ni bila pravilno ulovljena oziroma njen prevoz ni bil ustrezen.

Pri res natančnem pregledu lahko opazimo še naslednje: trebušna votlina mora biti mavrične barve, notranjost pa kompaktna. Kosti ne smejo odstopati od mesa, opazna mora biti svetlo rdeča kri, enakomerno obarvana jetra, žolč pa ne sme biti razlit.

Sardele s koromačevo solato
Dober tek
Hitro pripravljene sardele za lahkotno morsko kosilo

Sveža riba vedno diši

Vonja izbrane ribe v ribarnici, kjer so vonjave intenzivne, verjetno ne bomo zares zaznali. A ko zapustimo ribarnico, moramo vedno preveriti, da ima riba nevtralen vonj in diši po čistem morju ter algah. Če ima riba preintenziven vonj, jo nemudoma vrnemo prodajalcu in izberemo drugo.

Ozrimo se po etiketah (če jih najdemo)

Ribarnice naj bi sledile smernicam mednarodne prehranske organizacije FAO, ki velevajo, da mora biti ob ribah vedno dobro vidna etiketa s standardiziranimi oznakami ribolovnega območja, kjer je bila riba ujeta. Ribe iz Jadranskega morja vedno nosijo oznako FAO 37.2.1.

Poleg te oznake mora biti poimenovanje ribe zapisano v jeziku države, v kateri se prodaja, poleg tega pa še njeno latinsko znanstveno ime. Etiketa mora nujno vključevati podatek, ali je bila riba gojena ali ulovljena ter kakšen je bil način ulova. V praksi je seveda nekoliko drugače, prefrigani prodajalci pa nam bodo velikokrat povedali tisto, kar želimo slišati.

Sardele
Pexels
Sardine na žaru so večna klasika

S svežo ribo pa hitro domov

Ko kupite ribe, se nikar ne zamudite na kakšni kavici ali sladoledu. Svežo ribo je treba hitro shraniti v hladilnik in pripraviti še isti dan – le tako bo rezultat odličen.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.