
Torta s črnim in rdečim ribezom »black & red«
Torta s črnim in rdečim ribezom »black & red«

Sestavine
kavni biskvit
- 8 jajc
- 200 g kristalnega sladkorja
- 150 g masla
- 150 g vrele kave
- 150 g kakava
- 250 g sladke smetane
- 400 g moke
- ščepec soli
- ½ zavitka pecilnega praška
maskarponejeva vaniljeva krema
- semena 1 vaniljevega stroka
- 300 g maskarponeja
- 130 g kremnega sira
- 130 g sladke smetane
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 žlica limonovega soka
- 70 g rdečega ribeza (po želji)
- sirup iz vode, sladkorja stroka za navlažitevn vaniljevega
ribezov pire
- 300 g pireja črnega ribeza
- 80 g kristalnega sladkorja
- 3 g agarja
- 7 g pektina
sijoča glazura iz bele čokolade
- 1,5 dl vode
- 300 g sladkorja
- 200 g kondenziranega mleka
- 350 g bele čokolade
- 40 g želatine v prahu

Popolna izbira za poletje: 3 malo drugačne sladice brez peke
Brez skrbi glede vzhajanja, zažganih robov in bojazni, da bi karkoli 'padlo skupaj'. Te sladice brez peke so nam všeč, ker so enostavne in osvežujoče.

Jajčevci ali melancani? Ni pomembno, važen je dober recept
Jajčevci ali melancani so nam na voljo vse leto, a so zdaj res slastni. Pogosto jih podcenjujemo, zato smo tokrat zbrali recepte, ki bodo to hitro spremenili.

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?
Sestavine
kavni biskvit
- 8 jajc
- 200 g kristalnega sladkorja
- 150 g masla
- 150 g vrele kave
- 150 g kakava
- 250 g sladke smetane
- 400 g moke
- ščepec soli
- ½ zavitka pecilnega praška
maskarponejeva vaniljeva krema
- semena 1 vaniljevega stroka
- 300 g maskarponeja
- 130 g kremnega sira
- 130 g sladke smetane
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 žlica limonovega soka
- 70 g rdečega ribeza (po želji)
- sirup iz vode, sladkorja stroka za navlažitevn vaniljevega
ribezov pire
- 300 g pireja črnega ribeza
- 80 g kristalnega sladkorja
- 3 g agarja
- 7 g pektina
sijoča glazura iz bele čokolade
- 1,5 dl vode
- 300 g sladkorja
- 200 g kondenziranega mleka
- 350 g bele čokolade
- 40 g želatine v prahu
Postopek
Za biskvit maslo, kavo, vaniljo in kakav skupaj stopimo na šibkem ognju in pazimo, da se ne prismodi. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.
V skledi stepemo jajca in sladkor. Dodamo sladko smetano in stepamo naprej. Nato dodamo mešanico masla, kave in kakava. V drugo skledo presejemo moko, sol, pecilni prašek in dodamo v jajčno zmes. Maso razdelimo v dva modla za torte premera 16 cm, obložena s papirjem za peko, in pečemo na 180 stopinj 8 do 10 minut. Če je biskvit pečen, preverimo s prstom – če se ob pritisku vrne v prvotno obliko, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa ostane čist, je pecivo pečeno. Pustimo, da se ohladi.
Za ribezov pire v kozici segrevamo pire črnega ribeza in sladkor, da mešanica zavre, nato dodamo agar in pektin. Kuhamo 1 do 2 minuti, da se agar in pektin aktivirata, in neprestano mešamo. Če se pojavijo grudice agarja ali pektina, mešanico zmeljemo s paličnim mešalnikom. Pustimo, da se malo ohladi – toliko, da ni več vrelo.
Za maskarponejevo kremo stepemo maskarpone, sladkor v prahu in semena vanilje, nato dodamo kremni sir. Narahlo vmešamo limonov sok in stepeno sladko smetano, na koncu po želji pa še svež ribez.
Sestavimo torto. Oba biskvita prerežemo v dve plasti in navlažimo s sirupom, ki ga skuhamo iz vode, sladkorja in semen vaniljevega stroka. Spodnjo plast premažemo s ¾ kreme, to pa z ribezovim pirejem. Zgornjo plast biskvita obrežemo, da dobimo krog premera 10 cm, ki ga položimo na sredino ribezove plasti. Prazen prostor zapolnimo s kremo in z njo premažemo tudi vrh torte. Tako sestavimo še drugo torto in obe čez noč postavimo v zamrzovalnik.
Naslednji dan pripravimo glazuro: vodo in sladkor zavremo, odstavimo z ognja, dodamo kondenzirano mleko in premešamo, da se vse lepo poveže. Z mešanico prelijemo nalomljeno belo čokolado in dodamo nabreklo želatino. Ko se temperatura glazure shladi na 40 °C, torto vzamemo iz zamrzovalnika in jo še zamrznjeno takoj glaziramo, nato jo postavimo v hladilnik. Po 6 urah, ko se odtali, jo lahko postrežemo.
Nasvet
Torto okrasimo s svežim ribezom, po želji pa tudi z makroni ali drugimi piškoti, čokoladnimi lističi…
Pire črnega ribeza
Kupimo že pripravljen pire ali uporabimo 1 kg osmukanega ribeza.