
Venčni kolač s kislo smetano, rdečim ribezom in breskvami
Venčni kolač s kislo smetano, rdečim ribezom in breskvami

Sestavine
- 3 zrele breskve
- 5 žlic breskove marmelade
- 100 g svežega rdečega ribeza
- maslo za model
testo
- 250 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 175 g zmehčanega masla
- 175 g rjavega sladkorja
- 2 jajci
- 1 žlička vaniljeve arome
- 4 žlice mleka
- 1,7 dl kisle smetane
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 3 zrele breskve
- 5 žlic breskove marmelade
- 100 g svežega rdečega ribeza
- maslo za model
testo
- 250 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 175 g zmehčanega masla
- 175 g rjavega sladkorja
- 2 jajci
- 1 žlička vaniljeve arome
- 4 žlice mleka
- 1,7 dl kisle smetane
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Okrogel venčni model s premerom 23 cm namažemo z maslom. Breskve olupimo, jih razpolovimo in jim odstranimo koščice. Polovice razporedimo po pekaču s prerezano stranjo navzgor. Z žlico v model razporedimo še marmelado in nasujemo ribezove jagode.
Moko, pecilni prašek, maslo, sladkor, stepeni jajci, vaniljino aromo in mleko dobro stepemo, nato vmešamo še kislo smetano. Z žlico maso nadevamo po sadju v pekaču in zgladimo površino.
Kolač pečemo 35 do 40 minut, da dobro naraste, se zlato zapeče in se vrne v prvotno obliko, če ga rahlo pritisnemo s prstom. Pustimo, da se nekaj minut ohlaja, nato ga previdno zvrnemo na krožnik. Lahko postrežemo toplega, skupaj s smetano, ali hladnega.