
Poletna pita iz jagodičja
Izkoristite izobilje poletnega jagodičja in pripravite pito, ki bo navdušila vso družino!
Poletna pita iz jagodičja
Izkoristite izobilje poletnega jagodičja in pripravite pito, ki bo navdušila vso družino!

Sestavine
- 350 g moke
- 25 g masla
- 140 g sladkorja v prahu
- 100 g mletih mandljev
- lupina 1 pomaranče
- malo pomarančnega soka
- 1 večje jajce
- 750 g mešanice izkoščičenih češenj, borovnic, črnega in rdečega ribeza ter robidnic
- 2 žlici škroba
- 2 žlici sladkorja v prahu za sadje
- sladkor za posip
Preberite tudi

Zakaj je treba pravočasno odpovedati rezervacijo v gostilni
Gostje, ki rezervirajo, a ne pridejo, predstavljajo velik izziv v gostinstvu – to ni le nevšečnost, temveč tudi vprašanje spoštovanja gostinca in hrane.

Kuhanje v škrniclju: nežna tehnika, ki da veliko okusa
Kuhanje v škrniclju iz peki papirja je preprosta, a izjemno učinkovita (in zdrava) tehnika kuhanja.

Najbolj rahla omleta: koraki do popolne omlete
Prava omleta je rahla in puhasta, ne pa kompaktna kot palačinka. Z nekaj triki lahko postanete mojstri omlet.
Sestavine
- 350 g moke
- 25 g masla
- 140 g sladkorja v prahu
- 100 g mletih mandljev
- lupina 1 pomaranče
- malo pomarančnega soka
- 1 večje jajce
- 750 g mešanice izkoščičenih češenj, borovnic, črnega in rdečega ribeza ter robidnic
- 2 žlici škroba
- 2 žlici sladkorja v prahu za sadje
- sladkor za posip
Postopek
Moko, na kocke narezano maslo, sladkor, mandlje in pomarančno lupino damo v posodo kuhinjskega robota in zmeljemo v drobtine. Rumenjak ločimo od beljaka in ga zmešamo z žlico mrzle vode, mešanico dodamo k drobtinam in spet vključimo strojček, da se drobtine povežejo z rumenjakom in dobimo krhko testo.
Razdelimo ga na pol, zavijemo v plastično kuhinjsko folijo in damo za pol ure na hladno.
Pečico segrejemo na 190 °C. Model za pito premera 20 cm obložimo z razvaljano polovico testa, ga prekrijemo s papirjem za peko, posujemo s fižolom za slepo peko in vse skupaj pečemo 30 minut. Nato fižol in papir odstranimo. Jagodičevje očistimo, če je potrebno, češnje razpolovimo in vse skupaj zmešamo s škrobom, malo pomarančnega soka in 2 žlicama sladkorja v prahu. Sadno mešanico razporedimo po pečeni testeni osnovi.
Preostalo testo razvaljamo na tako velikost, da ga malo visi čez rob. Beljak narahlo stepemo in z njim premažemo rob testa. Testo položimo na sadje, kar ga visi čez rob, odstranimo, rob pa utrdimo z vilicami. Z okroglim modelčkom za piškote premera 2 cm ali z gladkim nastavkom za dresirno vrečko iz testa izrežemo nekaj luknjic, da so na testu videti kot pike. Premažemo s preostalim beljakom in posujemo s sladkorjem. Pečemo 30 minut, da testo dobi zlato rjavo barvo in da sok od sadja brbota skozi luknjice.
Pito rahlo ohladimo, nato jo še toplo postrežemo z žlico smetane ali sladoledom.