
Poletna pita iz jagodičja
Izkoristite izobilje poletnega jagodičja in pripravite pito, ki bo navdušila vso družino!
Poletna pita iz jagodičja
Izkoristite izobilje poletnega jagodičja in pripravite pito, ki bo navdušila vso družino!

Sestavine
- 350 g moke
- 25 g masla
- 140 g sladkorja v prahu
- 100 g mletih mandljev
- lupina 1 pomaranče
- malo pomarančnega soka
- 1 večje jajce
- 750 g mešanice izkoščičenih češenj, borovnic, črnega in rdečega ribeza ter robidnic
- 2 žlici škroba
- 2 žlici sladkorja v prahu za sadje
- sladkor za posip

Popolna izbira za poletje: 3 malo drugačne sladice brez peke
Brez skrbi glede vzhajanja, zažganih robov in bojazni, da bi karkoli 'padlo skupaj'. Te sladice brez peke so nam všeč, ker so enostavne in osvežujoče.

Jajčevci ali melancani? Ni pomembno, važen je dober recept
Jajčevci ali melancani so nam na voljo vse leto, a so zdaj res slastni. Pogosto jih podcenjujemo, zato smo tokrat zbrali recepte, ki bodo to hitro spremenili.

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?
Sestavine
- 350 g moke
- 25 g masla
- 140 g sladkorja v prahu
- 100 g mletih mandljev
- lupina 1 pomaranče
- malo pomarančnega soka
- 1 večje jajce
- 750 g mešanice izkoščičenih češenj, borovnic, črnega in rdečega ribeza ter robidnic
- 2 žlici škroba
- 2 žlici sladkorja v prahu za sadje
- sladkor za posip
Postopek
Moko, na kocke narezano maslo, sladkor, mandlje in pomarančno lupino damo v posodo kuhinjskega robota in zmeljemo v drobtine. Rumenjak ločimo od beljaka in ga zmešamo z žlico mrzle vode, mešanico dodamo k drobtinam in spet vključimo strojček, da se drobtine povežejo z rumenjakom in dobimo krhko testo.
Razdelimo ga na pol, zavijemo v plastično kuhinjsko folijo in damo za pol ure na hladno.
Pečico segrejemo na 190 °C. Model za pito premera 20 cm obložimo z razvaljano polovico testa, ga prekrijemo s papirjem za peko, posujemo s fižolom za slepo peko in vse skupaj pečemo 30 minut. Nato fižol in papir odstranimo. Jagodičevje očistimo, če je potrebno, češnje razpolovimo in vse skupaj zmešamo s škrobom, malo pomarančnega soka in 2 žlicama sladkorja v prahu. Sadno mešanico razporedimo po pečeni testeni osnovi.
Preostalo testo razvaljamo na tako velikost, da ga malo visi čez rob. Beljak narahlo stepemo in z njim premažemo rob testa. Testo položimo na sadje, kar ga visi čez rob, odstranimo, rob pa utrdimo z vilicami. Z okroglim modelčkom za piškote premera 2 cm ali z gladkim nastavkom za dresirno vrečko iz testa izrežemo nekaj luknjic, da so na testu videti kot pike. Premažemo s preostalim beljakom in posujemo s sladkorjem. Pečemo 30 minut, da testo dobi zlato rjavo barvo in da sok od sadja brbota skozi luknjice.
Pito rahlo ohladimo, nato jo še toplo postrežemo z žlico smetane ali sladoledom.