Kaj boste skuhali danes?
Bananina zvrnjena pita s soljenim karamelom in sladoledom
Kombinacija vročega in ledenega
Bananina zvrnjena pita s soljenim karamelom in sladoledom
Kombinacija vročega in ledenega
Prav posebna različica pečene banane, ki vas bo spomnila, zakaj sta vroče in ledeno odlična kombinacija.
Sestavine
- 250 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 1 banana
- 50 g rjavega sladkorja
- 50 g masla
- 2 žlici sladke smetane
- ½ žličke morske soli
- ščepec solnega cveta
- vaniljev sladoled, ko postrežemo
Obeležite svetovni dan testenin s temi slastnimi recepti
Življenje je preplet čarovnije in testenin, je dejal italijanski režiser Federico Fellini. Svetovni dan testenin, ki ga praznujemo 25. oktobra, slavi prav to miselnost.
Sočna pica rolada iz vlečenega testa, ki jo boste naravnost oboževali
Preprosta in okusna pica rolada iz listnatega testa s šunko, sirom in gobami. Hrustljava zunaj, mehka znotraj, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Chef David Vračko: Amaterjem vstop prepovedan
To piše na vhodu restavracije mariborskega chefa Davida Vračka. In ta napis ne straši – le napove, da vstopaš v svet, kjer veljajo drugačna pravila.
Sestavine
- 250 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 1 banana
- 50 g rjavega sladkorja
- 50 g masla
- 2 žlici sladke smetane
- ½ žličke morske soli
- ščepec solnega cveta
- vaniljev sladoled, ko postrežemo
Postopek
Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo listnato testo 3 mm debelo. Izrežemo dve krpi testa s katerimi bomo pokrili banano. Morata biti tako veliki, da bo okrog banane, ko jo pokrijemo, še centimetrski rob. Testeni krpi položimo na pladenj in postavimo v hladilnik.
V ponev s težkim dnom (ki jo lahko postavimo tudi v pečico) damo sladkor, maslo in smetano in na srednji temperaturi segrevamo približno 5 minut, da se sladkor stopi in karamelizira. Ko začne karamel brbotati, mu dodamo pol žličke soli. Banano olupimo, vzdolžno razpolovimo in s prerezano stranjo položimo v karamel.
Pečico segrejemo na 220 °C. Bananini polovici pokrijemo z listnatim testom in robove hitro spodvihamo okrog banane (to lahko naredimo tudi eno uro pred peko). Ponev postavimo v segreto pečico in pečemo 20 minut, da testo lepo naraste in porumeni. Ko je sladica pečena, ponev pokrijemo s primernim krožnikom in hitro obrnemo, tako da je testo spodaj, banana pa zgoraj. Potresemo še s ščepcem solnega cveta in postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kremasta rabarbara v kozarcu
Rabarbara je odlična, a se vse prevečkrat znajde le v kompotih. Poskusite jo z ingverjem!
Čičerkina juha
Juha, polna stročnic, zelenjave in začimb je odlična in zdrava večerja. Če ostane, bo pa naslednji dan še malica v službi.
Mehiška fižolova juha in hrustljave tortilje s feto
Kremna zelenjavna juha »5 na dan«
Kremna zelenjavna juha, ki bo okrepila imunski sistem