
Sestavine
- 10–12 velikih jabolk (sorte kiku ali zlati delišes)
- 150 g sladkorja
- 1 dl sladke smetane
- 1 dl olja z aromo mandarine
- ½ kozarca marmelade iz mandarine in cimeta
- 1 zavitek krhkega testa
- mleti cimet (po želji)

Popolna izbira za poletje: 3 malo drugačne sladice brez peke
Brez skrbi glede vzhajanja, zažganih robov in bojazni, da bi karkoli 'padlo skupaj'. Te sladice brez peke so nam všeč, ker so enostavne in osvežujoče.

Jajčevci ali melancani? Ni pomembno, važen je dober recept
Jajčevci ali melancani so nam na voljo vse leto, a so zdaj res slastni. Pogosto jih podcenjujemo, zato smo tokrat zbrali recepte, ki bodo to hitro spremenili.

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?
Sestavine
- 10–12 velikih jabolk (sorte kiku ali zlati delišes)
- 150 g sladkorja
- 1 dl sladke smetane
- 1 dl olja z aromo mandarine
- ½ kozarca marmelade iz mandarine in cimeta
- 1 zavitek krhkega testa
- mleti cimet (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Jabolka olupimo, očistimo in razpolovimo. V ponvi počasi stopimo sladkor, da se karamelizira, prilijemo sladko smetano in premešamo. Karamel zlijemo v okrogel pekač. Na karamel v krogu zložimo jabolka, po želji posujemo s cimetom, polijemo z 0,5 dl olja z mandarino in pečemo 50 minut.
Pustimo, da se jabolka ohladijo, nato jih premažemo z marmelado in polijemo s preostalim oljem. Pokrijemo s testom in robove zataknemo v pekač. Testo z vilicami malo preluknjamo. Ponovno damo v pečico in pečemo 30 do 35 minut. Ko je pečeno, počakamo, da se malo ohladi (20 minut), nato pito obrnemo na desko ali pladenj. Postrežemo jo mlačno s kepico sladoleda ali ohlajeno s stepeno smetano ali francosko crème fraiche.