
Hruškova marmelada z vaniljo
Sladka domača marmelada - nič boljšega!
Hruškova marmelada z vaniljo
Sladka domača marmelada - nič boljšega!

Sestavine
- 2 kg sočnih sladkih hrušk, npr. sorte konferans
- 750 g sočnih čvrstih jabolk, npr. sorte braeburn
- 3 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
- 4 dl limonovega soka (iz 8–9 limon)
- 1 kg sladkorja golden granulated (ali belega kristalnega sladkorja)
- 4 dl vode

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 2 kg sočnih sladkih hrušk, npr. sorte konferans
- 750 g sočnih čvrstih jabolk, npr. sorte braeburn
- 3 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
- 4 dl limonovega soka (iz 8–9 limon)
- 1 kg sladkorja golden granulated (ali belega kristalnega sladkorja)
- 4 dl vode
Postopek
Najprej pripravimo kozarčke za vlaganje. Temeljito jih operemo z detergentom za posodo in vročo vodo. Nato jih splaknemo, odcedimo in postavimo v pečico, segreto na 50 °C, kjer naj počakajo na polnjenje.
Hruške in jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in narežemo na kocke, velike 1,5 cm. Vaniljo vmešamo v 1 dl limonovega soka.
V kozico z debelim dnom damo vodo, hruške in limonov sok z vaniljo. Pokrijemo in kuhamo pri nizki temperaturi 30 minut; medtem občasno premešamo. Dodamo jabolka, pokrijemo kozico in kuhamo še 10 minut. Primešamo sladkor in zvišamo temperaturo, da tekočina zavre. Odkrito kuhamo 30 minut in medtem večkrat premešamo, da se marmelada ne prime dna. Če ne želimo večjih koščkov sadja, jih nekoliko pretlačimo s tlačilko za krompir ali pa jih s paličnim mešalnikom povsem gladko zmiksamo. Prilijemo preostali limonov sok in kuhamo še 10 minut oziroma tako dolgo, da marmelada postane gosta (če imamo termometer, se bo to zgodilo pri 104 °C).
Kozarčke napolnimo in pazimo, da jih ne umažemo po robu, nato jih takoj dobro zapremo.