
Hruškova marmelada z vaniljo
Sladka domača marmelada - nič boljšega!
Hruškova marmelada z vaniljo
Sladka domača marmelada - nič boljšega!

Sestavine
- 2 kg sočnih sladkih hrušk, npr. sorte konferans
- 750 g sočnih čvrstih jabolk, npr. sorte braeburn
- 3 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
- 4 dl limonovega soka (iz 8–9 limon)
- 1 kg sladkorja golden granulated (ali belega kristalnega sladkorja)
- 4 dl vode

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 2 kg sočnih sladkih hrušk, npr. sorte konferans
- 750 g sočnih čvrstih jabolk, npr. sorte braeburn
- 3 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
- 4 dl limonovega soka (iz 8–9 limon)
- 1 kg sladkorja golden granulated (ali belega kristalnega sladkorja)
- 4 dl vode
Postopek
Najprej pripravimo kozarčke za vlaganje. Temeljito jih operemo z detergentom za posodo in vročo vodo. Nato jih splaknemo, odcedimo in postavimo v pečico, segreto na 50 °C, kjer naj počakajo na polnjenje.
Hruške in jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in narežemo na kocke, velike 1,5 cm. Vaniljo vmešamo v 1 dl limonovega soka.
V kozico z debelim dnom damo vodo, hruške in limonov sok z vaniljo. Pokrijemo in kuhamo pri nizki temperaturi 30 minut; medtem občasno premešamo. Dodamo jabolka, pokrijemo kozico in kuhamo še 10 minut. Primešamo sladkor in zvišamo temperaturo, da tekočina zavre. Odkrito kuhamo 30 minut in medtem večkrat premešamo, da se marmelada ne prime dna. Če ne želimo večjih koščkov sadja, jih nekoliko pretlačimo s tlačilko za krompir ali pa jih s paličnim mešalnikom povsem gladko zmiksamo. Prilijemo preostali limonov sok in kuhamo še 10 minut oziroma tako dolgo, da marmelada postane gosta (če imamo termometer, se bo to zgodilo pri 104 °C).
Kozarčke napolnimo in pazimo, da jih ne umažemo po robu, nato jih takoj dobro zapremo.