© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Hruškova marmelada z vaniljo

Sladka domača marmelada - nič boljšega!

Hruškova marmelada z vaniljo

Sladka domača marmelada - nič boljšega!

Čas priprave 1 h 50 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 10–12 srednjih kozarčkov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Hruškova marmelada z vaniljo

Sestavine

  • 2 kg sočnih sladkih hrušk, npr. sorte konferans
  • 750 g sočnih čvrstih jabolk, npr. sorte braeburn
  • 3 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
  • 4 dl limonovega soka (iz 8–9 limon)
  • 1 kg sladkorja golden granulated (ali belega kristalnega sladkorja)
  • 4 dl vode
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 2 kg sočnih sladkih hrušk, npr. sorte konferans
  • 750 g sočnih čvrstih jabolk, npr. sorte braeburn
  • 3 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
  • 4 dl limonovega soka (iz 8–9 limon)
  • 1 kg sladkorja golden granulated (ali belega kristalnega sladkorja)
  • 4 dl vode

Postopek

1

Najprej pripravimo kozarčke za vlaganje. Temeljito jih operemo z detergentom za posodo in vročo vodo. Nato jih splaknemo, odcedimo in postavimo v pečico, segreto na 50 °C, kjer naj počakajo na polnjenje.

2

Hruške in jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in narežemo na kocke, velike 1,5 cm. Vaniljo vmešamo v 1 dl limonovega soka.

3

V kozico z debelim dnom damo vodo, hruške in limonov sok z vaniljo. Pokrijemo in kuhamo pri nizki temperaturi 30 minut; medtem občasno premešamo. Dodamo jabolka, pokrijemo kozico in kuhamo še 10 minut. Primešamo sladkor in zvišamo temperaturo, da tekočina zavre. Odkrito kuhamo 30 minut in medtem večkrat premešamo, da se marmelada ne prime dna. Če ne želimo večjih koščkov sadja, jih nekoliko pretlačimo s tlačilko za krompir ali pa jih s paličnim mešalnikom povsem gladko zmiksamo. Prilijemo preostali limonov sok in kuhamo še 10 minut oziroma tako dolgo, da marmelada postane gosta (če imamo termometer, se bo to zgodilo pri 104 °C).

4

Kozarčke napolnimo in pazimo, da jih ne umažemo po robu, nato jih takoj dobro zapremo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.