Popolna sladica za poletno druženje: rustikalna breskova pita
Vrh poletja ne sme miniti brez uživanja v sočnih breskvah. Le pet pa jih bomo prihranili za slastno breskovo pito, ki bo očarala goste z okusom in videzom.

Breskve, še posebno tiste z domačega vrta, so eden najbolj priljubljenih poletnih užitkov. Uporabimo jih lahko za sadne solate, kupe in kompote, pa seveda v pitah in kolačih, odlično pa se ujamejo tudi s pršutom in kozjim sirom.
Pečene breskve so izjemne z vaniljevim sladoledom, med pogoste kombinacije pa spadajo tudi breskve in mandlji. V naši rustikalni piti z breskvami smo združili le najboljše.
Breskova pita, ki očara z izgledom in okusom
Rustikalna breskova pita s sladkorno skorjico
Kako pripravimo rustikalno pito
Rustikalna pita je pogosto poimenovanje za pite, ki so podobne francoski jedi galette. To so znamenite pite, najpogosteje iz listnatega testa, ki so videti, kot da bi rob testa enostavno zavihali čez nadev.
Pri takih pitah nas pritegne ravno sproščenost in preprostost – robovi niso poravnani, nadev malo štrli, kot da bi jo pripravili na hitro in brez pretiranega kompliciranja. Ravno v tem je njihov čar – poleg odlične kombinacije okusov, seveda.
Za našo rustikalno breskovo pito, smo testo pripravili kar v multipraktiku, tako da smo najprej zmešali moko, maslo in sladkor, nato pa tej drobtinasti zmesi dodali še rumenjak.

Čeprav jih lahko pripravljamo tudi 'na slano', so rustikalne pite najpogosteje pripravljene s sezonskim sadjem, na primer z jagodami, rabarbaro, borovnicami, češnjami, breskvami ali slivami. Postrežemo jih lahko še tople, z izdatno kepico sladoleda.
Breskve in mandlji so odličen par
Breskovo pito pogosto spremlja okus po mandljih. Klasična mandljeva krema frangipane je narejena iz mletih mandljev, masla, sladkorja in jajc. Nekoliko spominja na marcipan, a je bolj kremasta in zato odlična kot nadev za pite, rogljičke in palačinke.

Pita z breskvami za na družbena omrežja
Čeprav je kombinacija okusov izjemna, brez slabe vesti priznamo, da nas pri tej piti privlači tudi njen videz.

Tanko narezane breskve, lično razporejene v krog ali manjše pahljače, ter zlato zapečen rob testa, čez pa aromatičen vaniljev sladoled, ki se ob stiku z vročo pito že začenja topiti – mar ne bi tudi vi želeli ovekovečiti tega trenutka z objavo na družbenih omrežjih?
Za še več idej in receptov pa nam lahko sledite na naši Facebook strani Dober Tek!
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se