© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 1 min.

Popolna sladica za poletno druženje: rustikalna breskova pita


Barbara Slivnik
24. 7. 2025, 16.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vrh poletja ne sme miniti brez uživanja v sočnih breskvah. Le pet pa jih bomo prihranili za slastno breskovo pito, ki bo očarala goste z okusom in videzom.

Rustikalna breskova pita s sladkorno skorjico
Dober tek
Rustikalna breskova pita je naša poletna različica francoske galette

Breskve, še posebno tiste z domačega vrta, so eden najbolj priljubljenih poletnih užitkov. Uporabimo jih lahko za sadne solate, kupe in kompote, pa seveda v pitah in kolačih, odlično pa se ujamejo tudi s pršutom in kozjim sirom.

Pečene breskve so izjemne z vaniljevim sladoledom, med pogoste kombinacije pa spadajo tudi breskve in mandlji. V naši rustikalni piti z breskvami smo združili le najboljše.

Preberite še

Kako pripravimo rustikalno pito

Rustikalna pita je pogosto poimenovanje za pite, ki so podobne francoski jedi galette. To so znamenite pite, najpogosteje iz listnatega testa, ki so videti, kot da bi rob testa enostavno zavihali čez nadev.

Pri takih pitah nas pritegne ravno sproščenost in preprostost – robovi niso poravnani, nadev malo štrli, kot da bi jo pripravili na hitro in brez pretiranega kompliciranja. Ravno v tem je njihov čar – poleg odlične kombinacije okusov, seveda.

Za našo rustikalno breskovo pito, smo testo pripravili kar v multipraktiku, tako da smo najprej zmešali moko, maslo in sladkor, nato pa tej drobtinasti zmesi dodali še rumenjak. 

Rustikalna breskova pita s sladkorno skorjico
Dober tek
Pri zlaganju te pite bo potrebne kar precej natančnosti

Čeprav jih lahko pripravljamo tudi 'na slano', so rustikalne pite najpogosteje pripravljene s sezonskim sadjem, na primer z jagodami, rabarbaro, borovnicami, češnjami, breskvami ali slivami. Postrežemo jih lahko še tople, z izdatno kepico sladoleda.

Breskve in mandlji so odličen par

Breskovo pito pogosto spremlja okus po mandljih. Klasična mandljeva krema frangipane je narejena iz mletih mandljev, masla, sladkorja in jajc. Nekoliko spominja na marcipan, a je bolj kremasta in zato odlična kot nadev za pite, rogljičke in palačinke.

rustikalna_breskova_pita.png
Dober tek
Mandljeva krema frangipane se odlično ujame s sočnimi breskvami

Pita z breskvami za na družbena omrežja

Čeprav je kombinacija okusov izjemna, brez slabe vesti priznamo, da nas pri tej piti privlači tudi njen videz.

breskova pita.png
Dober tek
Rustikalna breskova pita bo zvezda poletnih omizij

Tanko narezane breskve, lično razporejene v krog ali manjše pahljače, ter zlato zapečen rob testa, čez pa aromatičen vaniljev sladoled, ki se ob stiku z vročo pito že začenja topiti – mar ne bi tudi vi želeli ovekovečiti tega trenutka z objavo na družbenih omrežjih?

Za še več idej in receptov pa nam lahko sledite na naši Facebook strani Dober Tek!

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.