© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Solata z lososom, osočnikom in popečeno kumaro

Osvežilna poletna solata z lososom in divjim osočnikom

Solata z lososom, osočnikom in popečeno kumaro

Osvežilna poletna solata z lososom in divjim osočnikom

Čas priprave 1 h + 1 ura za ohlajanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Solata z lososom, osočnikom in popečeno kumaro

Sestavine

  • 1 žlica morskih alg v obliki kosmičev ali zdrobljen list alge nori (za suši)
  • 2 žlički zdrobljenega suhega čilija
  • 1 žlica sladkorja demerara
  • drobno naribana lupinica 2 limet
  • sol
  • 750 g fileja lososa (v kosu)
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 2 veliki kumari
  • 2 zelena čilija
  • 3 žlice vloženega ingverja (za suši)
  • 150 g mladih poganjkov osočnika
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 2 šopa pikantne listnate solate, npr. vodne kreše, rukole ali mizune
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 1 žlica morskih alg v obliki kosmičev ali zdrobljen list alge nori (za suši)
  • 2 žlički zdrobljenega suhega čilija
  • 1 žlica sladkorja demerara
  • drobno naribana lupinica 2 limet
  • sol
  • 750 g fileja lososa (v kosu)
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 2 veliki kumari
  • 2 zelena čilija
  • 3 žlice vloženega ingverja (za suši)
  • 150 g mladih poganjkov osočnika
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 2 šopa pikantne listnate solate, npr. vodne kreše, rukole ali mizune

Postopek

1

Alge, čili, sladkor, limetino lupinico in 1 žličko soli damo v skledo in zmešamo. Lososov file s kožo navzdol položimo na pekač, obložen z aluminijasto folijo, in ga posujemo z algino mešanico. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in za 1 uro postavimo v hladilnik.

2

Pečico segrejemo na 180 °C. Lososa pokapamo z malo oljčnega olja in ga pečemo 25 do 30 minut ali toliko časa, da je komaj pečen. Vzamemo ga iz pečice in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

3

Medtem ko se losos ohlaja, segrejemo težko ponev ali ponev za žar. Kumari po dolgem razpolovimo in prerezane stranice premažemo z malo olja. S prerezano stranjo navzdol polovice položimo v ponev in pečemo 2 minuti, da so ožgane. Brez skrbi, če postanejo črne, okus bo imeniten. Popečene kumare vzamemo iz ponve in jih malo solimo. Narežemo jih na večje kose in damo v solatno skledo. Dodamo čili, narezan vloženi ingver, osočnik in sezamovo olje ter zmešamo.

4

Lososa natrgamo na grižljaj velike koščke in dodamo v skledo skupaj s solatnimi listi. Nežno pomešamo in pazimo, da lososa ne zdrobimo preveč, nato preložimo na servirni krožnik ali pladenj.

Osočnik

Osočnik je okusna obmorska divja rastlina. Ker raste na slanih tleh, je že sam po sebi precej slan in ga pri pripravi ne smemo soliti. Ima zelena mesnata členasta stebelca. Mlade poganjke brez stržena kar surove nalomimo v solate, starejše pa skuhamo, da se zmehčajo – 10 do 15 minut –, ko se malo ohladijo, pa mesnate dele osmukamo s trdih strženov. Najpogosteje ga pripravimo v solati, odličen je preprosto zabeljen z oljčnim oljem, prileže se zlasti k ribam, lahko pa ga dodajamo tudi v juhe in enolončnice.

Priljubljeni recepti

Kokosovo-češnjeva kupa

Osvežujoča poznopomladna kupa

Enostavno

Sočen karamelno-kokosov narastek

Zmešamo testo, prelijemo in spečemo. Preprosteje ne gre!

1 h
Enostavno

Hruške s čokolado iz pečice

Sladica ob kateri se prileže žlička sladoleda ali jogurta.

45 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.