
Losos z grahom in bobom v smetanovi omaki
Spomladanski losos, kot ga še ne poznate
Losos z grahom in bobom v smetanovi omaki
Spomladanski losos, kot ga še ne poznate

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 por
- 2,5 dl piščančje ali ribje jušne osnove
- 100 g crème fraîche ali kisle smetane
- 150 g graha
- 150 g boba
- 4 fileji lososa brez kože in kosti
- majhen šopek narezanega drobnjaka
- sol in poper
- krompirjev pire ali kuhan riž za prilogo

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 por
- 2,5 dl piščančje ali ribje jušne osnove
- 100 g crème fraîche ali kisle smetane
- 150 g graha
- 150 g boba
- 4 fileji lososa brez kože in kosti
- majhen šopek narezanega drobnjaka
- sol in poper
- krompirjev pire ali kuhan riž za prilogo
Postopek
Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. V večji ponvi s pokrovko segrejemo olje in na njem 5 do 10 minut pražimo por, da se zmehča, vendar se ne sme obarvati. Prilijemo jušno osnovo in nekaj minut kuhamo, da se rahlo pokuha, nato dodamo še smetano. Omako solimo, popramo in kuhamo še minuto.
V omako dodamo grah in bob, premešamo in nato vstavimo še lososove fileje. Temperaturo zmanjšamo, ponev pokrijemo in kuhljamo 12 do 15 minut, odvisno od tega, kako debeli so fileji. Potresemo z drobnjakom in postrežemo s krompirjevim pirejem ali rižem.
Nasvet
V taki omaki lahko pripravimo tudi piščanca. Štiri fileje piščančjih prsi najprej 15 do 20 minut kuhamo v smetanovi omaki, nato dodamo grah in bob ter 2 žlici nasekljanega pehtrana in kuhamo še 10 minut.