Kaj boste skuhali danes?
Losos z grahom in bobom v smetanovi omaki
Spomladanski losos, kot ga še ne poznate
Losos z grahom in bobom v smetanovi omaki
Spomladanski losos, kot ga še ne poznate
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 por
- 2,5 dl piščančje ali ribje jušne osnove
- 100 g crème fraîche ali kisle smetane
- 150 g graha
- 150 g boba
- 4 fileji lososa brez kože in kosti
- majhen šopek narezanega drobnjaka
- sol in poper
- krompirjev pire ali kuhan riž za prilogo
Piškoti, ki so jih včasih pekli vsi, danes pa so prava redkost
Ko maslo še ni bilo tako dostopno, so gospodinje tudi za peko piškotov tradicionalno uporabljale svinjsko mast. Jasno je, da so se kar topili v ustih.
Top 5 sladic v kozarčkih za praznična druženja
Okronajte praznično druženje z odlično sladico v kozarčkih. Izbrali smo pet čudovitih sladic za vsak okus, ki jih pripravimo brez čakanja, da se sprosti prostor v pečici.
Mini trik za okusnejši česen
Ob sekljanju česna se sproži kemična reakcija, ki jo zavohamo že z razdalje. Z drobnim trikom bo aroma česna še intenzivnejša, a bolj zaokrožena in bogatejša.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 por
- 2,5 dl piščančje ali ribje jušne osnove
- 100 g crème fraîche ali kisle smetane
- 150 g graha
- 150 g boba
- 4 fileji lososa brez kože in kosti
- majhen šopek narezanega drobnjaka
- sol in poper
- krompirjev pire ali kuhan riž za prilogo
Postopek
Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. V večji ponvi s pokrovko segrejemo olje in na njem 5 do 10 minut pražimo por, da se zmehča, vendar se ne sme obarvati. Prilijemo jušno osnovo in nekaj minut kuhamo, da se rahlo pokuha, nato dodamo še smetano. Omako solimo, popramo in kuhamo še minuto.
V omako dodamo grah in bob, premešamo in nato vstavimo še lososove fileje. Temperaturo zmanjšamo, ponev pokrijemo in kuhljamo 12 do 15 minut, odvisno od tega, kako debeli so fileji. Potresemo z drobnjakom in postrežemo s krompirjevim pirejem ali rižem.
Nasvet
V taki omaki lahko pripravimo tudi piščanca. Štiri fileje piščančjih prsi najprej 15 do 20 minut kuhamo v smetanovi omaki, nato dodamo grah in bob ter 2 žlici nasekljanega pehtrana in kuhamo še 10 minut.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Debele bučne palačinke s soljenim maslenim karamelom z orehi
Jesenska različica ameriških palačink za popoln brunch ali popoldanski posladek
Piščančje prsi s kremnim pestom in pečenim paradižnikom
Pesto se odlično prileže tudi k mesu in ne samo k testeninam.