Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.

Čičerika je ena najstarejših gojenih stročnic na svetu, katere uporaba sega že več kot 7.000 let v preteklost, predvsem na območja Bližnjega vzhoda in Indije. Danes je nepogrešljiv del prehrane mnogih kultur, vse pogosteje pa se znajde tudi na jedilnikih sodobnih kuhinj, kar gre zagotovo pripisati ugodni hranilni vrednosti in vsestranskosti tega živila.
Hranilna moč v majhnem zrnju
S svojo prilagodljivostjo in blagodejnim vplivom na zdravje je čičerika nepogrešljiva v vsakem gospodinjstvu. Velja za pravo zakladnico hranil, bogata je z rastlinskimi beljakovinami, kar jo naredi še posebej pomembno za vegetarijance in vegane. Poleg beljakovin vsebuje veliko prehranskih vlaknin, ki skrbijo za zdravo prebavo in dolgo nasitijo. V njej najdemo tudi kompleksne ogljikove hidrate, vitamine skupine B (zlasti folno kislino), železo, magnezij, cink in fosfor.

Uporabimo jo lahko za namaze, burgerje ali kot dodatek solatam, rižotam in enolončnicam
Čičerika je izredno prilagodljiva sestavina, ki jo lahko uporabimo v najrazličnejših jedeh. Njena rahlo oreščkasta aroma in kremasta tekstura omogočata uporabo v toplih in hladnih jedeh, v slanih in celo sladkih receptih.
Najbolj znana načina uporabe čičerike sta zagotovo humus – kremni namaz iz kuhane čičerike, tahinija, limone in česna – in falafli, ocvrte kroglice iz mlete čičerike z začimbami, značilne za Bližnji vzhod.
100-odstotno rastlinski obrok, poln harmonično usklajenih okusov in hrustljave zelenjave, bo navdušil vse ljubitelje dobre hrane.
Korenčkov falafel
Poleg klasičnega humusa lahko eksperimentiramo tudi z dodatki, kot so pečena paprika, avokado ali čili. Čičeriko lahko zmešamo tudi s skuto ali jogurtom. Prav tako jo lahko dodamo v solate, skupaj z narezano zelenjavo, svežimi zelišči, avokadom ali sirom. Lahko jo uporabimo tudi kot osnovo v 'grain bowl' skledah z žiti in prelivom.
V sredozemski, indijski in severnoafriški kuhinji se čičerika pogosto uporablja v enolončnicah in curryjih. Če jo prepražimo, je čičerika odlična tudi kot prigrizek. Enostavno jo odcedimo, začinimo s soljo, papriko, kumino ali česnom v prahu in spečemo v pečici do hrustljavega.

Kuhano čičeriko lahko dodamo testeninam ali rižu za večjo hranilno vrednost in teksturo. Posebej dobro se ujema s pečeno zelenjavo in paradižnikovo omako. Prav tako jo lahko zmešamo s čebulo, korenjem, zelišči in drobtinami, oblikujemo polpetke in jih spečemo v ponvi ter pripravimo odlične veganske burgerje.
Poleg zrn čičerike je priljubljena tudi čičerikina moka, ki se pogosto uporablja v brezglutenski peki, za palačinke, omake ali kot vezivo v rastlinskih jedeh.
Kako pripraviti čičeriko
Suho čičeriko je priporočljivo pred kuhanjem čez noč namočiti, saj se tako skrajša čas kuhanja in izboljša prebavljivost. Po namakanju jo kuhamo približno eno uro oziroma do mehkega. Čičerika je odlična tudi za ‘meal prep’, saj lahko enkrat skuhamo večjo količino in jo v naslednjih dneh vključujemo v različne obroke.
Če uporabimo čičeriko iz pločevinke, jo je pred uporabo dobro sprati, da odstranimo odvečno sol in tekočino. Za dodatno kulinarično uporabnost lahko uporabimo tudi tekočino iz pločevinke čičerike – aquafabo, ki se v veganski kuhinji uporablja kot nadomestek za jajčni beljak (npr. za meringe ali majonezo).
Pomembna sestavina vsake kuhinje
Čičerika je vsestranska, hranilna in okusna sestavina, ki povezuje starodavne prehranske tradicije z modernimi prehranskimi smernicami. Je primer živila, ki ne le nasiti, ampak tudi podpira zdravje, trajnostno kmetijstvo in kulinarično ustvarjalnost. Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se