
Kaj boste skuhali danes?
Jogurtov kolač z robidnicami
Jogurtovo pecivo malo drugače
Jogurtov kolač z robidnicami
Jogurtovo pecivo malo drugače

Sestavine
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 dl oljčnega olja in še malo za model
- 3 jajca
- 200 g moke
- 2 zvrhani žlički pecilnega praška
- 1⁄2 žličke soli
- 2,25 dl grškega jogurta
- 1 žlička vaniljeve arome ali paste iz vaniljevih semen
- nastrgana lupina 1 bio limone
- 150 g robidnic
- 3 dl sladke smetane
- 1 žlica sladkorja v prahu
robidova omaka
- 200 g robidnic
- 2 žlici sladkorja v prahu
- sok 1⁄2 limone
- 2 žlici vode

Zdrobov narastek – sladica otroštva, ki nikoli ne gre iz mode
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.

Tako krvavice ne bodo počile
Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.

Pet okusnih idej z rižem (ki niso rižota)
Riž ni samo za rižote. In ni samo priloga. Lahko ga uporabimo v solatah, polpetih, hrustljavih kroglicah, kremastih pudingih... Zaloga riža je v shrambi vedno dobrodošla.
Sestavine
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 dl oljčnega olja in še malo za model
- 3 jajca
- 200 g moke
- 2 zvrhani žlički pecilnega praška
- 1⁄2 žličke soli
- 2,25 dl grškega jogurta
- 1 žlička vaniljeve arome ali paste iz vaniljevih semen
- nastrgana lupina 1 bio limone
- 150 g robidnic
- 3 dl sladke smetane
- 1 žlica sladkorja v prahu
robidova omaka
- 200 g robidnic
- 2 žlici sladkorja v prahu
- sok 1⁄2 limone
- 2 žlici vode
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Globok tortni model premera 20 cm s snemljivim obodom namastimo in obložimo s papirjem za peko. V skledi z električnim mešalnikom zmešamo sladkor in oljčno olje. Postopoma dodamo vsako jajce posebej, nato pa še žlico moke in mešamo, dokler ni zmes povsem homogena. Nato vmešamo preostalo moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom in soljo. Dodamo še 1,25 dl jogurta, vaniljevo aromo ali pasto in limonovo lupino. Dobro premešamo in testo zlijemo v model. Robidnice razporedimo po testu in jih nekoliko pritisnemo vanj. Kolač pečemo 40 do 45 minut oziroma dokler ni zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Tedaj ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se v modelu popolnoma ohladi.
Pripravimo robidovo omako. V manjšo kozico damo 100 g robidnic, sladkor v prahu, limonov sok in vodo. Kuhamo pri nizki temperaturi, dokler se robidnice ne zmehčajo in postanejo nekoliko sirupaste. Omako odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi, nato jo pretisnemo skozi sito, da prestrežemo peške.
V skledo damo preostali jogurt, sladko smetano in sladkor v prahu ter vse skupaj stepemo, da dobimo rahlo kremo. Vanjo vmešamo dve žlici robidove omake, da nastane marmoriran vzorec. Kremo naložimo na biskvit, po vrhu pa jo pokapamo z malo omake in okrasimo z robidnicami. Kolač narežemo na kose in postrežemo z robidovo omako, ki nam je še ostala.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rulada iz čokoladnega biskvita s pasijonko in kokosom
Božično deblo malo drugače
Čevapčiči na rožmarinovih vejicah
Za malce dodane svežine in arome smo uporabili rožmarin