© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 5 min.

Kako pripraviti vrhunski steak na žaru?


M.K.
26. 5. 2025, 07.56
Posodobljeno
08:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Za prave ljubitelje mesa ni piknika brez hrustljavega steaka na žaru s sočno in mehko sredico. Najboljši je sveže pečen, postrežen na lesenem krožniku ali deski, z nožem, ki gladko reže skozi sočno meso. Kako ga pripraviti?

meso, steak, zrezek
Shutterstock
Navdušite s pripravo vrhunskega steaka na žaru

Zvezde vsakega pravega piknika so klasične žar klasike: razne vrste čevapčičev in pleskavic, ražnjiči, perutničke, krače in stegna, pa tudi žar klobase, vratovina in rebrca. A kraljestvo žara pripada velikanu med žar dobrotami – veličastnemu steaku!

Čeprav se zdi priprava vrhunskega steaka na žaru na prvi pogled izjemno preprosta, temu ni čisto tako. Paziti je treba tako pri izbiri mesa, kot tudi sami peki. A vsak med nami lahko z nekaj vedoželjnosti, poznavanjem značilnosti mesa, predvsem pa polno mero navdiha postane strokovnjak za pripravo steakov, zato smo pripravili nekaj osnovnih nasvetov, ki vam bodo zagotovo v pomoč.

Ni vseeno, od kod prihaja meso

Osnovni predpogoj za okusne mesne jedi na žaru je kakovostna in sveža surovina. Prav zato velja staviti na mesne izdelke lokalnega izvora, ki so polnejšega okusa in niso prepotovali več tisoč kilometrov do naše kuhinje. Panvita v sodelovanju z lokalnimi ponudniki svojim kupcem že vrsto let zagotavlja bogat nabor kakovostnih in svežih mesnin ki zadostijo željam in potrebam tudi najzahtevnejših žar mojstrov.

Pestra ponudba njihovih preverjenih žar klasik, zbranih pod blagovno znamko AVE Grill, je dobro poznana in priljubljena pri vseh, ki prisegajo na kakovostno meso z odličnim okusom. Med njimi so čevapčiči in pleskavice klasik, leskovački čevapčiči in pleskavice, pa tudi sarajevski program, pripravljen iz 100 % govedine. Seveda ne gre pozabiti niti njihovih priljubljenih žar klobas (tudi s sirom) in nepogrešljivih uštipcev, bogat je tudi nabor piščančjih dobrot.

AVE Grill
Arhiv naročnika
Naj se z vašega vrta to poletje širijo božanske vonjAVE

Poslastica, s katero boste zagotovo očarali zbrano omizje

Z letošnjim letom pa so pestri družini AVE Grill dobrot dodali še nekaj premium kosov, ki bodo vsekakor popestrile vaše piknike in dvignile izkušnjo peke na žaru na višjo raven. Spoznajte in preizkusite torej top AVE novosti letošnje sezone, ki bodo še posebej razveselile ljubitelje veličastnih steakov:

  • Medena rebrca (sladka in sočna poslastica),
  • Carsko marinirano meso (popolno za ljubitelje bogatih okusov),
  • Marinirana svinjska vratovina (mehka in okusna izbira),
  • Svinjski hitri stejk (za hitro pripravo na žaru),
  • Goveji rib eye in mariniran rostbif (premium kosi za prave gurmane).

Pri zasnovi novih izdelkov je Panvitina razvojna ekipa tokrat dala poudarek predvsem praktičnosti, preprosti uporabi in raznolikosti okusov. Vsi novi izdelki so tako že marinirani in pripravljeni za takojšnjo peko, pakirani pa so v moderno in uporabnikom prijazno skin-pakiranje, ki preprečuje iztekanje marinad in omogoča optimalno zorenje mesa.

Na ta način izdelki ohranjajo svojo kakovost, intenziven okus in sočno teksturo vse do trenutka, ko jih položite na vroče rešetke. S široko ponudbo in različnimi velikostmi pakiranj AVE Grill dobrot pri Panviti omogočajo fleksibilno izbiro in nakup ravno pravšnjih količin mesa za vse želje in okuse.

AVE Grill Rostbif
Arhiv naročnika
AVE Grill Rostbif

Kateri kos govedine izbrati?

Pri steakih je pomembno tudi, da so izbrani kosi mesa dobro uležani in da je meso dovolj marmorirano (da je maščoba med mišičnim tkivom lepo razporejena). Tako bo namreč steak okusen in sočen. Nasploh so za pripravo steakov najprimernejši kosi govedine z nežnejšim mišičnim tkivom, denimo iz hrbtnega dela (ramsteak), ledij (rostbif) ali reber (rib eye). Pri teh namreč ni potrebe po dolgotrajni termični obdelavi, s katero  zmehčamo trša mišična vlakna.

Če izberete AVE Grill dobrote, se vam s tovrstnimi izzivi ne bo treba ukvarjati, saj so popolni kosi govedine že ustrezno zorjeni, marinirani in pakirani ter pripravljeni za takojšnjo uporabo. Kupljeno meso je najbolje čimprej uporabiti, saj pri zamrzovanju nekoliko izgubi svoj pristen okus.

Potrebujete recept za res okusen steak, ki ga bodo gostje še dolgo pomnili? Pripravite jim hitri steak s česnovo omako!

AVE Grill HITRI STEJK
Arhiv naročnika
AVE Grill hitri stejk je odlična izbira za vsak piknik

Sestavine:

  • AVE HITRI STEJK
  • 100 g česna
  • sveži peteršilj ali koriander
  • sok polovice limone
  • oljčno olje
  • poper
  • sol

Priprava:

Izdelek je mariniran, zato ga po potrebi dodatno solite na koncu. Preden boste izdelek uporabili, ga pustite eno uro na sobni temperaturi.

Med tem pripravite tržaško omako. Česen narežete na manjše koščke in dodate narezan peteršilj ali koriander. Vse skupaj prestavite v manjšo šalčko, dodate sok polovice limone, oljčno olje in sol.

Meso rahlo premažete z oljem in ga postavite na ogreti žar. Na vsaki strani opečete 2- 3 min in vzamete z žara. Na meso dodate česnovo omako, rahlo poprate in postrežete s svežim paradižnikom in zeleno solato.

Na kaj paziti pri samem pečenju steaka na žaru?

Steak je treba pred peko nujno ogreti na sobno temperaturo. Če ga boste mrzlega dali na vroč žar, bo meso gumijasto, večja je tudi verjetnost, da ga boste prepekli, preden bi dosegli želeno notranjo temperaturo. Preden ga položite na rešetke, ga obrišite do suhega s papirnato brisačo – tako boste odstranili odvečno vlago, ki bi pri cvrtju brizgnila in zavrela, kar bo povzročilo učinek dušenja.

Žar naj bo dobro razgret. Visoka temperatura bo namreč poskrbela, da bodo zunanja mišična tkiva takoj zakrknila in ne bo prišlo do iztekanja sokov, zato bo meso ostalo čudovito sočno. Največja napaka pri peki steaka je prebadanje mesa ali rezanje mesa med peko, da bi preverili stopnjo pečenosti. S tem namreč izteče dragoceni sok, ki bistveno pripomore k okusu in sočnosti.

Premium goveji rib eye AVE Grill je poslastica za prave gurmane.
Arhiv naročnika
Premium goveji rib eye AVE Grill je poslastica za prave gurmane.

Za preverjanje stopnje pečenosti steaka je najbolje upoštevati, da ga je treba na vsaki strani peči toliko časa, kot znaša njegova debelina (vsak centimeter je 1 minuta). Ob tem je dobro uporabiti kuhinjski termometer, pri čemer upoštevajte naslednje:

  • Če želite, da je vaš steak le malce opečen (rare), ga pecite do središčne temperature 50 stopinj Celzija;
  • Za srednje surov (medium-rare) steak naj bo temperatura sredice 56 stopinjami Celzija.
  • Srednje pečen (medium) steak boste pripravili tako, da ga pečete do središčne temperature 64 stopinj Celzija.
  • Da pripravite precej pečen (medium-well) steak, naj temperatura v sredici doseže 69 stopinj Celzija.
  • Prepečen (well-done) steak pa mora biti enakomerno pečen znotraj in zunaj, brez rožnate sredice, zato ga je treba peči toliko časa, dokler temperatura v sredini ne doseže 70 stopinj Celzija.

Ko steak na žaru doseže želeno temperaturo, ga odstavite na krožnik ali leseno desko, posolite z morsko soljo in pustite počivati vsaj 5 do 10 minut. Čas počitka je odvisen od debeline mesa, v tem času pa se bodo sokovi lepo umirili in porazdelili po mesu ter zagotovili sočnost brez primere. Nato ga razrežite na poljubno debele rezine in postrezite.

Vsebino omogoča Panvita, d. o. o.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.