Kaj boste skuhali danes?
Rumove babe s poširanim ananasom in vaniljevo smetano
Baba ali babka je tradicionalno kvašeno pecivo iz Poljske in okoliških držav, ki ga obožujejo jedci širom sveta.
Rumove babe s poširanim ananasom in vaniljevo smetano
Baba ali babka je tradicionalno kvašeno pecivo iz Poljske in okoliških držav, ki ga obožujejo jedci širom sveta.
Sestavine
babe
- 0,75 dl mleka
- 2 žlici sladkorja
- 3 žličke suhega kvasa
- 175 g moke in še malo za modelčke
- 1⁄2 žličke soli
- 2 veliki jajci
- 50 g stopljenega in ohlajenega masla in še malo za modelčke
poširan ananas
- 1 manjši ananas
- 4 zvezdasti janeži
- 4 lovorovi listi
- 20 semen koriandra
- 500 g sladkorja
- 250 g zlatega ruma in še malo, ko postrežemo
vaniljeva smetana
- 4 dl sladke smetane
- 50 g sladkorja v prahu
- semena 1 vaniljevega stroka
ko postrežemo (po želji)
- 50 g masla
- črni poper
Obeležite svetovni dan testenin s temi slastnimi recepti
Življenje je preplet čarovnije in testenin, je dejal italijanski režiser Federico Fellini. Svetovni dan testenin, ki ga praznujemo 25. oktobra, slavi prav to miselnost.
Sočna pica rolada iz listnatega testa, ki jo boste naravnost oboževali
Preprosta in okusna pica rolada iz listnatega testa s šunko, sirom in gobami. Hrustljava zunaj, mehka znotraj, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Chef David Vračko: Amaterjem vstop prepovedan
To piše na vhodu restavracije mariborskega chefa Davida Vračka. In ta napis ne straši – le napove, da vstopaš v svet, kjer veljajo drugačna pravila.
Sestavine
babe
- 0,75 dl mleka
- 2 žlici sladkorja
- 3 žličke suhega kvasa
- 175 g moke in še malo za modelčke
- 1⁄2 žličke soli
- 2 veliki jajci
- 50 g stopljenega in ohlajenega masla in še malo za modelčke
poširan ananas
- 1 manjši ananas
- 4 zvezdasti janeži
- 4 lovorovi listi
- 20 semen koriandra
- 500 g sladkorja
- 250 g zlatega ruma in še malo, ko postrežemo
vaniljeva smetana
- 4 dl sladke smetane
- 50 g sladkorja v prahu
- semena 1 vaniljevega stroka
ko postrežemo (po želji)
- 50 g masla
- črni poper
Postopek
Za babe nežno segrejemo mleko, nato pustimo, da se ohladi do mlačnega. Kvas zmešamo z 1 žličko sladkorja, prilijemo mleko in kvasec pustimo počivati nekaj minut, da se speni. V skledi zmešamo moko, preostali sladkor in sol, nato prilijemo kvasec, rahlo razžvrkljani jajci in stopljeno maslo ter zamesimo gladko in sijoče testo. Pokrijemo ga s čisto kuhinjsko krpo in na toplem pustimo vzhajati 1 uro.
6 ognjevarnih modelčkov ali porcijskih kovinskih modelčkov za puding namažemo z maslom in obsujemo z moko. Iz testa iztisnemo zrak, nato iz njega oblikujemo 6 kroglic in jih položimo v modelčke. Spet jih pustimo vzhajati, tokrat približno 30 do 40 minut, da se začne testo dvigati čez rob modelčkov. Medtem pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Modelčke razporedimo na velik plitev pekač in postavimo v pečico za 15 minut.
Pečene babe pustimo, da se nekaj minut ohlajajo, nato jih z nožkom ločimo od stranic modelčkov. Zvrnemo jih na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se ohladijo.
Ananas olupimo, narežemo na kolute in izrežemo stržen. V veliko kozico damo zvezdasti janež, lovor, koriandrova semena in sladkor, prilijemo 1 liter vode in zavremo. Nato znižamo temperaturo, dodamo ananas in ga kuhamo 20 minut. Pustimo, da se ohlaja 5 minut, nato ga vzamemo iz tekočine, odcedimo in damo na stran. Sirupu prilijemo rum in pustimo, da se ohladi. Do te točke ananas lahko pripravimo že dan prej.
Za vaniljevo smetano stepemo sladko smetano, sladkor v prahu in vaniljeva semena, da nastanejo mehki vršički. Do uporabe jo shranimo v hladilnik.
Babe razpolovimo in jih namočimo v rumov sirup, da se dobro prepojijo. Postrežemo jih z ananasom, ki smo ga narezali na koščke, žlico vaniljeve smetane in dodatnim sirupom za pokapanje. Po želji lahko v ponvi segrejemo maslo, da se rjavo obarva, in na njem po obeh straneh popečemo ananasove kolute, da postanejo zlato rjavi. Nato nanje nameljemo črni poper in postrežemo, kot je opisano zgoraj.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Topli sendviči z zelenim čilijem in mangovim čatnijem
Preplet slanega, pekočega in sladkega ter nasprotje med hrustljavim kruhom in mehko sredico je tisto, kar naredi ta sendvič nekaj res posebnega.
Račje prsi na način »reverse sear«
Račje prsi so premalokrat na naših jedilnikih. Svojo pojedino lahko popestrite z odličnim receptom, ki račje prsi popelje na raven dobrega steaka ali še više.