© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Bananina zvrnjena pita s soljenim karamelom in sladoledom

Kombinacija vročega in ledenega

Bananina zvrnjena pita s soljenim karamelom in sladoledom

Kombinacija vročega in ledenega

Čas priprave 35 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
salted caramel banana tatins with creme fraiche ice cream entertaining

Prav posebna različica pečene banane, ki vas bo spomnila, zakaj sta vroče in ledeno odlična kombinacija.

Sestavine

  • 250 g listnatega testa
  • moka za delovno površino
  • 1 banana
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 50 g masla
  • 2 žlici sladke smetane
  • ½ žličke morske soli
  • ščepec solnega cveta
  • vaniljev sladoled, ko postrežemo

Sestavine

  • 250 g listnatega testa
  • moka za delovno površino
  • 1 banana
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 50 g masla
  • 2 žlici sladke smetane
  • ½ žličke morske soli
  • ščepec solnega cveta
  • vaniljev sladoled, ko postrežemo

Postopek

1

Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo listnato testo 3 mm debelo. Izrežemo dve krpi testa s katerimi bomo pokrili banano. Morata biti tako veliki, da bo okrog banane, ko jo pokrijemo, še centimetrski rob. Testeni krpi položimo na pladenj in postavimo v hladilnik.

2

V ponev s težkim dnom (ki jo lahko postavimo tudi v pečico) damo sladkor, maslo in smetano in na srednji temperaturi segrevamo približno 5 minut, da se sladkor stopi in karamelizira. Ko začne karamel brbotati, mu dodamo pol žličke soli. Banano olupimo, vzdolžno razpolovimo in s prerezano stranjo položimo v karamel.

3

Pečico segrejemo na 220 °C. Bananini polovici pokrijemo z listnatim testom in robove hitro spodvihamo okrog banane (to lahko naredimo tudi eno uro pred peko). Ponev postavimo v segreto pečico in pečemo 20 minut, da testo lepo naraste in porumeni. Ko je sladica pečena, ponev pokrijemo s primernim krožnikom in hitro obrnemo, tako da je testo spodaj, banana pa zgoraj. Potresemo še s ščepcem solnega cveta in postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda.

Priljubljeni recepti

Kostanj v vaniljevem sirupu s konjakom

Kostanj v sirupi s konjakom bo imenitna priloga sladoledu

30 min
Enostavno

Sataraš

30 min
Enostavno

Lignji, polnjeni z bučkami in parmezanom

Lignji so odlični za vsak letni čas, saj jih v ribarnicah kot po čarovniji nikoli ne zmanjka!

1 h 30 min
Srednje zahtevno

Kozice z limono in česnom

Zaradi srajčke iz hrustljavih drobtin in zlato zapečenih koščkov česna so tile rakci še posebno mikavni.

30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.