© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Bananina zvrnjena pita s soljenim karamelom in sladoledom

Kombinacija vročega in ledenega

Bananina zvrnjena pita s soljenim karamelom in sladoledom

Kombinacija vročega in ledenega

Čas priprave 35 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
salted caramel banana tatins with creme fraiche ice cream entertaining

Prav posebna različica pečene banane, ki vas bo spomnila, zakaj sta vroče in ledeno odlična kombinacija.

Sestavine

  • 250 g listnatega testa
  • moka za delovno površino
  • 1 banana
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 50 g masla
  • 2 žlici sladke smetane
  • ½ žličke morske soli
  • ščepec solnega cveta
  • vaniljev sladoled, ko postrežemo
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 250 g listnatega testa
  • moka za delovno površino
  • 1 banana
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 50 g masla
  • 2 žlici sladke smetane
  • ½ žličke morske soli
  • ščepec solnega cveta
  • vaniljev sladoled, ko postrežemo

Postopek

1

Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo listnato testo 3 mm debelo. Izrežemo dve krpi testa s katerimi bomo pokrili banano. Morata biti tako veliki, da bo okrog banane, ko jo pokrijemo, še centimetrski rob. Testeni krpi položimo na pladenj in postavimo v hladilnik.

2

V ponev s težkim dnom (ki jo lahko postavimo tudi v pečico) damo sladkor, maslo in smetano in na srednji temperaturi segrevamo približno 5 minut, da se sladkor stopi in karamelizira. Ko začne karamel brbotati, mu dodamo pol žličke soli. Banano olupimo, vzdolžno razpolovimo in s prerezano stranjo položimo v karamel.

3

Pečico segrejemo na 220 °C. Bananini polovici pokrijemo z listnatim testom in robove hitro spodvihamo okrog banane (to lahko naredimo tudi eno uro pred peko). Ponev postavimo v segreto pečico in pečemo 20 minut, da testo lepo naraste in porumeni. Ko je sladica pečena, ponev pokrijemo s primernim krožnikom in hitro obrnemo, tako da je testo spodaj, banana pa zgoraj. Potresemo še s ščepcem solnega cveta in postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda.

Priljubljeni recepti

Čokoladni tartufi z meto in čilijem

Enostavne okusne čokoladne kroglice

20 min
Enostavno

Sirov kolač s češnjevim džemom

Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom

1 h 45 min
Enostavno

Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi

Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer

15 min
Enostavno

Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

1 h 30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.