
Bananina zvrnjena pita s soljenim karamelom in sladoledom
Kombinacija vročega in ledenega
Bananina zvrnjena pita s soljenim karamelom in sladoledom
Kombinacija vročega in ledenega

Prav posebna različica pečene banane, ki vas bo spomnila, zakaj sta vroče in ledeno odlična kombinacija.
Sestavine
- 250 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 1 banana
- 50 g rjavega sladkorja
- 50 g masla
- 2 žlici sladke smetane
- ½ žličke morske soli
- ščepec solnega cveta
- vaniljev sladoled, ko postrežemo

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 250 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 1 banana
- 50 g rjavega sladkorja
- 50 g masla
- 2 žlici sladke smetane
- ½ žličke morske soli
- ščepec solnega cveta
- vaniljev sladoled, ko postrežemo
Postopek
Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo listnato testo 3 mm debelo. Izrežemo dve krpi testa s katerimi bomo pokrili banano. Morata biti tako veliki, da bo okrog banane, ko jo pokrijemo, še centimetrski rob. Testeni krpi položimo na pladenj in postavimo v hladilnik.
V ponev s težkim dnom (ki jo lahko postavimo tudi v pečico) damo sladkor, maslo in smetano in na srednji temperaturi segrevamo približno 5 minut, da se sladkor stopi in karamelizira. Ko začne karamel brbotati, mu dodamo pol žličke soli. Banano olupimo, vzdolžno razpolovimo in s prerezano stranjo položimo v karamel.
Pečico segrejemo na 220 °C. Bananini polovici pokrijemo z listnatim testom in robove hitro spodvihamo okrog banane (to lahko naredimo tudi eno uro pred peko). Ponev postavimo v segreto pečico in pečemo 20 minut, da testo lepo naraste in porumeni. Ko je sladica pečena, ponev pokrijemo s primernim krožnikom in hitro obrnemo, tako da je testo spodaj, banana pa zgoraj. Potresemo še s ščepcem solnega cveta in postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda.