© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Bananina zvrnjena pita s soljenim karamelom in sladoledom

Kombinacija vročega in ledenega

Bananina zvrnjena pita s soljenim karamelom in sladoledom

Kombinacija vročega in ledenega

Čas priprave 35 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
salted caramel banana tatins with creme fraiche ice cream entertaining

Prav posebna različica pečene banane, ki vas bo spomnila, zakaj sta vroče in ledeno odlična kombinacija.

Sestavine

  • 250 g listnatega testa
  • moka za delovno površino
  • 1 banana
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 50 g masla
  • 2 žlici sladke smetane
  • ½ žličke morske soli
  • ščepec solnega cveta
  • vaniljev sladoled, ko postrežemo

Sestavine

  • 250 g listnatega testa
  • moka za delovno površino
  • 1 banana
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 50 g masla
  • 2 žlici sladke smetane
  • ½ žličke morske soli
  • ščepec solnega cveta
  • vaniljev sladoled, ko postrežemo

Postopek

1

Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo listnato testo 3 mm debelo. Izrežemo dve krpi testa s katerimi bomo pokrili banano. Morata biti tako veliki, da bo okrog banane, ko jo pokrijemo, še centimetrski rob. Testeni krpi položimo na pladenj in postavimo v hladilnik.

2

V ponev s težkim dnom (ki jo lahko postavimo tudi v pečico) damo sladkor, maslo in smetano in na srednji temperaturi segrevamo približno 5 minut, da se sladkor stopi in karamelizira. Ko začne karamel brbotati, mu dodamo pol žličke soli. Banano olupimo, vzdolžno razpolovimo in s prerezano stranjo položimo v karamel.

3

Pečico segrejemo na 220 °C. Bananini polovici pokrijemo z listnatim testom in robove hitro spodvihamo okrog banane (to lahko naredimo tudi eno uro pred peko). Ponev postavimo v segreto pečico in pečemo 20 minut, da testo lepo naraste in porumeni. Ko je sladica pečena, ponev pokrijemo s primernim krožnikom in hitro obrnemo, tako da je testo spodaj, banana pa zgoraj. Potresemo še s ščepcem solnega cveta in postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda.

Priljubljeni recepti

Špargljeva omleta

Pomladni zajtrk malo drugače

20 min
Enostavno

Bajadere v novi preobleki

Se spomnite kupljenih bajader? Kaj pa domače različice? Kultno sladico smo pripravili malo drugače – rezultat je odličen!

35 min
Enostavno

Pečen krompir

Ali sploh obstaja boljša priloga, kot je hrustljav pečen krompir?

1 h 30 min
Enostavno

Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!

4 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.