Božanska sladica, pripravljena v le nekaj minutah
Ko se vam v toplih dneh zahoče nekaj sladkega, kar ne obteži želodca, je lahko dobro ohlajena panakota odlična osvežitev.

Panakota (ali panna cotta) je elegantna in zelo osvežilna italijanska sladica, ki jo poznajo skoraj povsod po svetu. Videti je kot pudding, a že ena žlička tega kremastega deserta s svilnato teksturo in nežnim mlečno-smetanovim okusom da jasno vedeti, da je veliko več kot to. Panakota ima namreč svojstven okus, s svojo kremasto strukturo pa očara ljubitelje prefinjenih, a preprostih sladic.
Ime ‘panna cotta’ pomeni ‘kuhana smetana’, saj osnovo panakote sestavljajo sladkana smetana, ki jo zgostimo z želatino in nežno odišavimo z vaniljo, limonino lupinico ali drugimi aromami. Za obogatitev okusa se pogosto uporabljata tudi rum in desertno vino (marsala).

Bezgova panakota je čudovito lahka kremasta sladica
Bezgova panakota z jagodami in maslenim drobljencem
Kako pravilno pripraviti panakoto
Priprava panakote je preprosta, zanjo pa ne potrebujemo jajc, moke, sladkorja ali pečice. Je izjemno enostavna za pripravo, recept pa lahko prilagajamo svojemu okusu.
Najprej lističe želatine potopimo v hladno vodo in pustimo stati približno deset minut, da se zmehčajo. Če nimamo lističev, lahko uporabimo tudi želatino v prahu, ki jo zmešamo z nekaj žlicami hladne vode in nato pustimo, da nabrekne.
Imenitna kokosova strjenka bo šla v slast vsem ljubiteljem sladic na žličko. Za popestritev je zraven še ananasova salsa, po želji s kančkom čilija.
Kokosova »panakota« z ananasovo salso
Medtem pripravimo kremo. V kozico vlijemo sladko smetano, ki ji pogosto dodamo tudi mleko, da sladica ni tako zelo 'težka' in nasitna. Primešamo sladkor ter po želji začinimo z vaniljo, malo skuhane kave, rumom, sadnim likerjem ali z različnimi sirupi, limonovim ali pomarančnim sokom. Ko krema zavre, jo odstavimo in vanjo vmešamo želatino.
Tako pripravljeno panakoto še toplo vlijemo v modelčke ali kozarčke, počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa jo pospravimo v hladilnik, da se strdi. Lahko jo pripravimo nekaj ur pred serviranjem, še bolje pa je, če jo pripravimo dan prej.
Klasična panakota z osvežujočim prelivom
Panakota z rožmarinom in malinovim prelivom
Ena sladica, ogromno možnosti kombiniranja
Ta lahkotna, a hkrati razkošna sladica je priljubljena zaradi svoje prilagodljivosti. Postrežemo jo namreč lahko samostojno ali z dodatki, kot so sadni prelivi, karamelna omaka, čokolada ali sveže jagodičevje. Zlasti sadne kombinacije so poleti, ko je v sezoni ogromno vrst sadja, še kako aktualne.
Pred serviranjem lahko panakoto iz modelčkov obrnemo na desertni krožnik ali pa jo postrežemo kar v steklenih kozarčkih – v tem primeru kremo vlijemo do treh četrtin, zadnjo četrtino kozarčka pa napolnimo z izbranim prelivom.
Poskusite vegansko panakoto
Panakoto lahko pripravimo tudi v veganski različici. (Živalsko) želatino lahko nadomestimo z agar agar ali pektinom. Namesto navadnega mleka lahko uporabimo kokosovo, mandljevo, riževo ali sojino mleko, vendar pa bo zaradi manjše vsebnosti maščob takšna panakota bolj rahla. Nenazadnje lahko namesto mleka uporabimo tudi sadno omako ter tako pripravimo povsem sadno panakoto. Ali pa ji vmešamo stopljeno čokolado in dobimo čokoladno panakoto.
Panakota je idealna izbira za zaključek obroka, saj združuje minimalizem sestavin z maksimalnim okusom in izjemnim vizualnim učinkom.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
