© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Panakota z rožmarinom in malinovim prelivom

Klasična panakota z osvežujočim prelivom

Panakota z rožmarinom in malinovim prelivom

Klasična panakota z osvežujočim prelivom

Čas priprave 30 min + namakanje + 6 ur hlajenja
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Panakota z rožmarinom in malinovim prelivom

Sestavine

  • 4,5 dl sladke smetane
  • 4 dl mleka
  • 1 žlička rožmarinovih lističev
  • 4 lističi želatine
  • 100 g svetlo rjavega sladkorja

malinov preliv

  • 500 g malin
  • 25 g sladkorja v prahu
  • 4–6 vršičkov rožmarinovih vejic
babicina shramba Shutter.jpg

Slasten namaz iz pečenih paprik

To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Sestavine

  • 4,5 dl sladke smetane
  • 4 dl mleka
  • 1 žlička rožmarinovih lističev
  • 4 lističi želatine
  • 100 g svetlo rjavega sladkorja

malinov preliv

  • 500 g malin
  • 25 g sladkorja v prahu
  • 4–6 vršičkov rožmarinovih vejic

Postopek

1

Smetano, mleko in lističe rožmarina damo v kozico in počasi zavremo. Odstavimo in pustimo, da se zmes ohladi, rožmarin v smetani pa nekoliko zmečkamo, da odišavi smetano. Medtem namočimo želatino v hladni vodi, da se popolnoma zmehča.

2

V smetano vsujemo sladkor, jo ponovno segrejemo in mešamo, da se sladkor stopi. Nato jo precedimo v vrč, dodamo popolnoma ožeto želatino in spet mešamo, da se želatina v vroči tekočini raztopi. Smetano razdelimo v kozarce, pustimo, da se pol ure ohlaja na sobni temperaturi, nato pa jo postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur ali čez noč.

3

Polovico malin v kuhinjskem strojčku s sladkorjem v prahu zmešamo v gladko omako. Pretisnemo jo skozi gosto cedilo, jo po potrebi še malo sladkamo in vanjo vmešamo preostale maline. Pred postrežbo na panakoto z žlico naložimo nekaj omake in vsak kozarec okrasimo še z vršičkom rožmarinove vejice.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.