
Panakota z rožmarinom in malinovim prelivom
Klasična panakota z osvežujočim prelivom
Panakota z rožmarinom in malinovim prelivom
Klasična panakota z osvežujočim prelivom

Sestavine
- 4,5 dl sladke smetane
- 4 dl mleka
- 1 žlička rožmarinovih lističev
- 4 lističi želatine
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
malinov preliv
- 500 g malin
- 25 g sladkorja v prahu
- 4–6 vršičkov rožmarinovih vejic

Vikend sladice brez peke: 4 poletni recepti, ki vas bodo rešili vročine (in navdušili)
Sladice brez peke so popolna rešitev za vroče dni. Odkrijte preproste recepte, ki navdušijo brez prižiganja pečice!

Preprosto kosilo z okusom morja in vina
Jed za vse, ki obožujete testenine, morsko hrano in preproste obroke polnega okusa. Prava izbira za tiste dni, ko nimamo časa, a si vseeno želimo pojesti nekaj za dušo. Tekst: V. M.

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.
Sestavine
- 4,5 dl sladke smetane
- 4 dl mleka
- 1 žlička rožmarinovih lističev
- 4 lističi želatine
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
malinov preliv
- 500 g malin
- 25 g sladkorja v prahu
- 4–6 vršičkov rožmarinovih vejic
Postopek
Smetano, mleko in lističe rožmarina damo v kozico in počasi zavremo. Odstavimo in pustimo, da se zmes ohladi, rožmarin v smetani pa nekoliko zmečkamo, da odišavi smetano. Medtem namočimo želatino v hladni vodi, da se popolnoma zmehča.
V smetano vsujemo sladkor, jo ponovno segrejemo in mešamo, da se sladkor stopi. Nato jo precedimo v vrč, dodamo popolnoma ožeto želatino in spet mešamo, da se želatina v vroči tekočini raztopi. Smetano razdelimo v kozarce, pustimo, da se pol ure ohlaja na sobni temperaturi, nato pa jo postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur ali čez noč.
Polovico malin v kuhinjskem strojčku s sladkorjem v prahu zmešamo v gladko omako. Pretisnemo jo skozi gosto cedilo, jo po potrebi še malo sladkamo in vanjo vmešamo preostale maline. Pred postrežbo na panakoto z žlico naložimo nekaj omake in vsak kozarec okrasimo še z vršičkom rožmarinove vejice.