Kaj boste skuhali danes?
Vaniljeva panakota s karamelizirano pomarančo
Vaniljeva panakota s karamelizirano pomarančo
Sestavine
- 6 listov želatine
- 1,2 dl mleka
- lupina 2 neškropljenih pomaranč
- 2 stroka vanilje
- 150 g rjavega sladkorja
- 1,2 l sladke smetane
- pomarančni sirup
- 250 g sladkorja
- 5 žlic pomarančnega likerja Grand Marnier
- 5 pomaranč
- rezanci pomarančne lupine za posip
Malo več masla je vedno dobra ideja
Gostje so že skoraj prispeli, med prazničnimi prigrizki pa nekaj manjka – ko ste v dvomih, dodajte maslo.
Ta praznični koktejl je tako lep, da ga boste želeli najprej fotografirati
Če ste zadnje tedne vsaj malo na družbenih omrežjih, ste ga skoraj zagotovo že opazili – snow globe koktajl, pijačo, ki v kozarcu izgleda kot prava snežna krogla.
Manj je več: lahkotne sladice za zaključek prazničnega obeda
Po obilnem kosilu ali večerji se sladic lotimo zadržano, saj smo preveč siti, da bi v njih lahko resnično uživali. A ne pri tokratnem izboru receptov …
Sestavine
- 6 listov želatine
- 1,2 dl mleka
- lupina 2 neškropljenih pomaranč
- 2 stroka vanilje
- 150 g rjavega sladkorja
- 1,2 l sladke smetane
- pomarančni sirup
- 250 g sladkorja
- 5 žlic pomarančnega likerja Grand Marnier
- 5 pomaranč
- rezanci pomarančne lupine za posip
Postopek
Želatino in mleko damo v kozico in pustimo, da želatina nabrekne. Medtem v drugo kozico stresemo sladkor, pomarančno lupino in razprta vaniljeva stroka. Dodamo 8 dl smetane in zavremo. Kuhljamo, da vse skupaj povre za približno eno tretjino. Medtem ko se smetana kuha, želatino ožmemo, jo prihranimo, mleko pa segrejemo. V segretem mleku med stalnim mešanjem želatino raztopimo, nato pa vmešamo v kuhano smetano. Vse skupaj pretlačimo skozi cedilo in pustimo, da se ohladi.
Preostalo smetano narahlo stepemo in jo vmešamo v kuhano smetano. Vse skupaj zlijemo v skledo s prostornino 1 litra in damo v hladilnik za vsaj 5 ur.
Medtem ko se panakota strjuje, pripravimo še pomarančni sirup. Pomaranče z ostrim nožem olupimo in jih filetiramo tako, da z nožem izrežemo krhlje med membranami pomaranče. Pri tem prestrežemo ves sok. Sladkor damo v kozico z neoprijemljivim dnom in ga karameliziramo. Prilijemo liker in pomarančni sok (karamel se pri tem strdi), na nizkem ognju segrevamo in mešamo toliko časa, da se karamel razpusti v sirupasto omako. Odstavimo z ognja.
Panakoto vzamemo iz hladilnika, jo z nožem ločimo od roba sklede, nato pa skledo za nekaj sekund potopimo v vročo vodo. Previdno jo zvrnemo na postrežni pladenj, okoli nje pa razporedimo pomarančne krhlje. Vse skupaj prelijemo s pomarančnim sirupom in okrasimo s pomarančno lupino.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Poletni mošnjički s feto in zelišči
Popolna cezarjeva solata
Cezarjevo solato lahko naredimo zelo na hitro. Lahko pa si vzamemo čas in sestavimo popolno cezarjevo solato. Ključ je v detajlih in ko jih obvladate, vas čaka resnično izjemen rezultat.
Čokoladni ganaš s krhko karamelo
Fin ganaš, ki očara tudi najzahtevnejše goste