8 idej za kosilo v eni ponvi
Od zajtrka do večerje - naredite slasten obrok za vso družino v samo eni ponvi. Našli smo recepte, ki umažejo malo posode, a ponudijo veliko okusov.

Zelenjavna mešanica s klobaso in z jajcem
Porcije: 4
Sestavine:
- 1 žlica olivnega olja
- 1 klobasa chorizo
- 1 večji sladki krompir
- 125 ml piščančje juhe
- 2 žlički česna v prahu
- ¼ žličke mletega črnega popra
- ¼ žličke kajenskega popra
- sol
- 2 bučki
- 2 rumeni papriki
- 4 jajca
- sesekljan drobnjak
Priprava:
V ponvi segrejte olje, dodajte sesekljan chorizo in ga prepražite, nato ga vzemite iz ponve. V ponev dajte olupljen in narezan krompir, prilijte juho, dodajte česen, obe vrsti popra in sol. Zavrite in kuhajte približno 15 minut. Občasno premešajte.
V ponev dodajte narezane bučke in papriko ter dušite približno 10 minut. Na koncu vmešajte popečeno klobaso chorizo in premešajte. V drugi ponvi na olju prepražite jajca. Postrezite s pripravljeno zelenjavno mešanico. Posujte z drobnjakom.

Pečena jajca s fižolom
Porcije: 4
Sestavine:
- 1 žlica rastlinskega olja
- 1 čebula
- 2 stebli zelene
- 1 feferon
- 300 g pasiranega paradižnika
- 400 g velikega belega fižola v pločevinki
- sol po okusu
- mleti poper po okusu
- 4 prepeličja jajca
Priprava:
Na vročem olju prepražite drobno sesekljano čebulo, dodajte zeleno, narezano na 4 cm dolge kose, narezan feferon in vse skupaj podušite. Nato dodajte paradižnik, odcejen fižol, sol in poper ter pustite, da nekaj časa vre. Na koncu razbijte prepeličja jajca in jih pustite, da se pečejo na nizki temperaturi pod pokrovko. Po okusu lahko solite in poprate. Postrezite s svežim kruhom.


Zelenjavna mešanica s sojinim mesom
Porcije: 4
Sestavine:
- 40 g sojinega mesa (narezanega na kocke)
- približno 2 žlici worcestrske omake
- približno 2 žlici sojine omake
- 1 manjša rdeča čebula
- 1 manjša bela čebula
- rastlinsko olje za cvrtje
- 4 stroki česna
- 1 čili
- 1 rdeča paprika
- 100 g sladkega kečapa
- 4 spomladanske čebule
- 100 g kumaric, vloženih v sladko-kisli slanici
- sol
- mleti črni poper
- ščepec mlete pekoče paprike

Priprava:
Sojino meso dajte v 500 ml vrele vode, dodajte worcestrsko in sojino omako. Kuhajte nepokrito približno 10 do 15 minut. Odcedite (nekaj juhe obdržite), pokrijte in pustite stati približno 10 minut.
Medtem olupite rdečo in belo čebulo, ju narežite na rezine in v ponvi na vročem olju popražite do zlate barve. Po 5 minutah dodajte na tanko narezan olupljen česen, narezan čili in papriko, narezano na večje kose. Skupaj pražite še 5 minut.
Nato zelenjavni mešanici v ponvi dodajte kuhano sojino meso, malo tekočine, v kateri se je kuhala soja, in kečap. Premešajte in kuhajte približno 10 minut, dokler se ne zmehča. Na koncu dodajte narezano očiščeno spomladansko čebulo in kisle kumarice. Mešanico začinite s sojino omako, soljo, poprom in mleto papriko. Ponudite na primer z jasminovim rižem.

Fižolov Stroganov s praženimi bučkami
Porcij: 4
Sestavine:
- 2 čebuli
- 6 gob
- olivno olje
- 2 žlici paradižnikove mezge
- žlica dijonske gorčice
- žlica mlete dimljene paprike
- 150 g kislih kumaric
- 300 g rdečega fižola iz pločevinke
- 200 ml smetane
- bučke
- sol
- sveže mleti poper

Priprava:
Čebulo olupite in sesekljajte. Očistite sveže gobe in jih narežite na rezine. V loncu segrejte olivno olje ter na njem prepražite čebulo in gobe.
Nato vmešajte paradižnikovo mezgo, dijonsko gorčico, dimljeno papriko in vse skupaj prepražite. Dodajte narezane kisle kumarice in fižol.
Prilijte smetano in pustite, da se kuha eno minuto. Operite bučke, narežite na kocke in jih v ponvi na vročem olju zlato rjavo popecite.
Pražene bučke dodajte mešanici, vse skupaj pa začinite s soljo in poprom. Postrezite z rižem ali krompirjevimi kroketi.

Ohrovt po italijansko
Porcije: 4
Sestavine:
- 80 g pršuta
- 2 žlici olivnega olja
- 2 stroka česna
- 4 vejice timijana
- 800 g vloženega belega fižola
- 400 g narezanega olupljenega paradižnika
- 200 g listov ohrovta
- sol po okusu
- mleti poper po okusu
- parmezan
Priprava:
V vroči ponvi prepražite na trakove narezan pršut, da postane hrustljav. Dodajte zdrobljen česen in timijanove lističe ter 2 minuti pražite.
Nato dodajte fižol in slanico, paradižnik, sesekljan ohrovt, sol in poper, prilijte 150 ml vode in pod pokrovko dušite približno 5 minut. Posujte z naribanim parmezanom, okrasite s svežim timijanom in postrezite. Kot prilogo lahko dodate svež kruh.

Brazilska ribja ponev
Porcije: 4
Sestavine:
- 150 g morskega lista
- 150 g romba
- 150 g hobotnice
- 150 g kozic
- 1 čebula
- 4 stroki česna
- 400 g majhnega krompirja
- 1 pekoča paprika
- 1 rdeča paprika
- rastlinsko olje
- olivno olje
- sol
- mleti poper
- 140 ml suhega belega vina
- 2 lovorova lista
- peščica peteršilja
- 1 limona
Priprava:
Ribe, lignje in kozice očistite, operite in posušite. Olupite in narežite čebulo in česen. Neolupljen krompir operite in razrežite na četrtine. Feferone in papriko očistite in narežite na majhne koščke.
V ponev vlijte rastlinsko olje in krompir popecite do zlato rjave barve. Segrejte olivno olje in postopoma dodajte morski list, romb, hobotnico in nazadnje kozice. Prepražite jih z vseh strani, začinite s soljo in poprom, prilijte polovico vina in dušite približno 5 minut.
Prepražite česen, čebulo, papriko in lovorov list, prilijte preostalo vino in malo vode in dušite približno 6 minut. V ponev vrnite krompir in morske sadeže, dodajte pekočo papriko, premešajte in kuhajte še 8 minut.
V pripravljeno jed dodajte peteršilj in nežno premešajte. Okrasite z rezinami limone. Postrezite.

Riž s klobaso
Porcije: 4
Sestavine:
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 2 žlici rastlinskega olja
- 200 g klobase
- 1 rdeča paprika
- 400 g riža
- 150 ml belega vina
- 50 g graha (zamrznjenega ali vloženega)
- 50 g koruze (zamrznjene ali vložene)
- majhen šopek drobnjaka
- sol
- mleti črni poper
Priprava:
Čebulo in česen olupite in sesekljajte. V ponvi na segretem olju prepražite do zlato rjave barve. Dodajte sesekljano klobaso in papriko. Skupaj na kratko prepražite. V ponev vmešajte riž in prilijte vino. Kuhajte, dokler tekočina ne izhlapi. Nato postopoma dodajte malo vode in med nenehnim mešanjem kuhajte, dokler se riž ne zmehča. Na koncu vmešajte grah, koruzo in sesekljan drobnjak. Po okusu začinite s soljo in poprom ter kuhajte približno 1 minuto.

Zajtrk v ponvi
Porcij: 4
Sestavine:
- 2 večja krompirja
- 4 rezine slanine
- 2 žlici rastlinskega olja
- sol po okusu
- mleta paprika po okusu
- ½ rdeče paprike
- ½ rumene paprike
- 4 jajca
- 100 g trdega sira
- 5 g svežega drobnjaka (približno 10 vejic)
Priprava:
Krompir olupimo, grobo naribamo in dobro posušimo v papirnati brisači. V ponvi prepražimo slanino (približno 2 minuti na vsaki strani), nato jo damo na papirnato brisačo. Papriko narežemo na manjše kocke. Krompir damo v ponev, dodamo olje in pražimo približno 5 minut. Dodamo sol in poper, papriko in pražimo še 2 minuti. Na koncu v ponev ubijemo jajca, dodamo sir in pečemo na majhnem ognju približno 10 minut. Na koncu damo na vrh slanino, posujemo s sesekljanim drobnjakom in postrežemo.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se