
Krompirjeva zloženka s sirom
Odlična priloga krepkim mesnim jedem
Krompirjeva zloženka s sirom
Odlična priloga krepkim mesnim jedem

Sestavine
- 1,5 kg olupljenega krompirja
- 1 drobno sesekljana čebula
- košček masla
- 1 dl belega vina
- 3 dl mleka
- 4 dl sladke smetane
- 3 drobno nasekljani žajbljevi listi
- sol
- poper
- 50 g naribanega sira grojer
- maslo za pekač

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.
Sestavine
- 1,5 kg olupljenega krompirja
- 1 drobno sesekljana čebula
- košček masla
- 1 dl belega vina
- 3 dl mleka
- 4 dl sladke smetane
- 3 drobno nasekljani žajbljevi listi
- sol
- poper
- 50 g naribanega sira grojer
- maslo za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Krompir 3 minute kuhamo v vreli vodi, da se malo zmehča, nato ga odcedimo. Ko se dovolj ohladi, da ga lahko primemo, ga narežemo na polcentimetrske rezine. Čebulo na segretem maslu pražimo okoli 5 minut, dolijemo vino, mleko in smetano ter zmes segrejemo. Narezan krompir damo v veliko skledo, ga solimo, prelijemo z mlečno zmesjo ter dodamo žajbelj in polovico sira. Previdno premešamo, da se krompirjeve rezine obdajo z mlečno zmesjo.
Pekač velikosti 20 x 30 cm namastimo in vanj stresemo krompir. Površino poravnamo in potresemo s preostalim sirom in mletim črnim poprom. Krompir pokrijemo s folijo in pečemo 30 minut, nato folijo odstranimo in pečemo še 30 do 40 minut. Jed je gotova, ko se površina obarva zlato rjavo in jo z vilicami zlahka prebodemo.