Kaj boste skuhali danes?
Marelične kupe z mandlji
Marelične kupe z mandlji
Sestavine
- 1 biskvitni kolač (pribl. 400 g)
- 8 žlic mandljevega likerja, npr. disaronno
- 1 velika pločevinka (820 g) marelic v kompotu
- 500 g vaniljevega pudinga ali kreme
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici popraženih mandljevih lističev
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 1 biskvitni kolač (pribl. 400 g)
- 8 žlic mandljevega likerja, npr. disaronno
- 1 velika pločevinka (820 g) marelic v kompotu
- 500 g vaniljevega pudinga ali kreme
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici popraženih mandljevih lističev
Postopek
Kolač narežemo na kocke in jih razdelimo v 4 kupe. Marelice odcedimo in jih narežemo na koščke, sok prihranimo. Polovico mandljevega likerja zmešamo s 6 žlicami prihranjenega soka in s tekočino pokapamo kolač v kupah. Obložimo z marelicami, nato pa še s pudingom. Pokrijemo in postavimo v hladilnik za najmanj 10 minut (ali do 1 dan).
Tik preden postrežemo, smetano rahlo stepemo s preostalim mandljevim likerjem in jo naložimo na vrh kup, nato pa posujemo še z mandljevimi lističi.
Nasvet
Za ta recept uporabimo ostanke domačega kolača, na primer peščenega ali marmornega, limonovega … ali pa ga kupimo. Tudi puding ali vaniljevo jajčno kremo lahko skuhamo sami ali pa ju poiščemo v trgovini.