
Sojino mleko s sokom granatnega jabolka
Veganski napitek
Sojino mleko s sokom granatnega jabolka
Veganski napitek

Sestavine
- 1,5 dl soka granatnega jabolka
- 1,25 dl sojinega mleka
- 1 velika banana
- 30 g tofuja
- 1 žlička medu
- 1 žlica mandljevih lističev
- ledene kocke

Okus, ki ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica
Sestavine
- 1,5 dl soka granatnega jabolka
- 1,25 dl sojinega mleka
- 1 velika banana
- 30 g tofuja
- 1 žlička medu
- 1 žlica mandljevih lističev
- ledene kocke
Postopek
Banano olupimo in narežemo na koščke. V posodo mešalnika vlijemo sok granatnega jabolka in sojino mleko ter dodamo dve kocki ledu.
Mešamo, da se led zdrobi, nato dodamo banano, tofu in med in sestavine gladko zmešamo. Napitek vlijemo v ohlajene kozarce in jih okrasimo z mandljevimi lističi.
Nasvet
Sojino mleko bi resnici na ljubo morali imenovati napitek, a se ga je zaradi podobnosti v teksturi, barvi in uporabi hitro prijel izraz mleko. Je rastlinskega izvora in najbolj priljubljena alternativa kravjemu mleku, saj mu je po prehranskih vrednostih tudi najbolj podobno. Čeprav je po vsebnosti proteinov primerljivo s kravjim mlekom, ima manj vitaminov in ne vsebuje kalcija, zato mu vitamine in kalcij pogosto dodajajo. Najbolje je, če izberete ekološko pridelano sojino mleko in se izognete gensko modificirani soji, ki v zadnjem času vse bolj buri duhove. Na trgovskih policah je včasih sojino mleko že sladkano, zato bodite pozorni na oznake na ovitku, kadar boste mleko uporabljali pri kuhi. Poda se h kavi ali črnemu čaju, uporabljamo ga lahko tudi pri peki slaščic in skoraj povsod, kjer recept predvideva mleko živalskega izvora. Sojino mleko je nekoliko gostejše in ima poseben okus, ki spominja na oreščke, zato da jedem prav posebno noto.