
Sladki kostanjevi špageti
Iz rubrike Otroci kuhamo
Sladki kostanjevi špageti
Iz rubrike Otroci kuhamo

Šestletna prvošolka Živa nam je med lupljenjem kostanjev navihano priznala, da je zaljubljena, a fant od nje še beži … morda pa ga bo ujela s sladkimi
kostanjevimi špageti!
Sestavine
- 400 g olupljenega surovega kostanja
- 100 g sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 2 vaniljeva sladkorja
- 1 žlica masla po potrebi
- sladka smetana za okras

Okus, ki ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica
Sestavine
- 400 g olupljenega surovega kostanja
- 100 g sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 2 vaniljeva sladkorja
- 1 žlica masla po potrebi
- sladka smetana za okras
Postopek
Odraslega prosi, naj ti pomaga olupiti kostanje: z ostrim nožem jih zarežita in jih dajta za 5 minut v zelo vročo pečico, da ovojnica poči in jih bosta laže olupila. Sladkor v ponvi zalij z mlekom in zavri.

Ko mleko s sladkorjem zavre, vanj dodaj olupljene kostanje in jih kuhaj tako dolgo, da mleka skoraj ni več v posodi. Kuhan kostanj naj se ohladi.

Ohlajene kuhane kostanje zmelji z mešalnikom, da dobiš kostanjev pire. Če je masa pregosta in ni dovolj mazava, umešaj še maslo.

Špagete narediš tako, da kostanjev pire pretlačiš s stiskalnico za krompir. Špageti naj padajo kar v kozarec, v katerem jih boš postregla. Na koncu jih lahko okrasiš s stepeno sladko smetano.
