
Kaj boste skuhali danes?
Sladki kostanjevi špageti
Iz rubrike Otroci kuhamo
Sladki kostanjevi špageti
Iz rubrike Otroci kuhamo

Šestletna prvošolka Živa nam je med lupljenjem kostanjev navihano priznala, da je zaljubljena, a fant od nje še beži … morda pa ga bo ujela s sladkimi
kostanjevimi špageti!
Sestavine
- 400 g olupljenega surovega kostanja
- 100 g sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 2 vaniljeva sladkorja
- 1 žlica masla po potrebi
- sladka smetana za okras

Diši po Pomurju: zlato zapečeni Stankini langaši
Včasih najboljše jedi ne nastanejo s pomočjo tehtnice, ampak po občutku. Tako kot langaš Stanke Garai – zlato zapečen, mehak in dišeč.

Pozabite na klasično lazanjo, ta različica je noro dobra
Na družbenih omrežjih trenutno navdušuje nova zimska tolažilna jed – enolončnica po navdihu lazanje.

Šest odličnih idej, kako porabiti star kruh
Naši predniki kruha nikoli niso metali stran. Preverite preproste in okusne načine, kako ga porabiti – od zajtrkov do sladic in hrustljavih prigrizkov.
Sestavine
- 400 g olupljenega surovega kostanja
- 100 g sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 2 vaniljeva sladkorja
- 1 žlica masla po potrebi
- sladka smetana za okras
Postopek
Odraslega prosi, naj ti pomaga olupiti kostanje: z ostrim nožem jih zarežita in jih dajta za 5 minut v zelo vročo pečico, da ovojnica poči in jih bosta laže olupila. Sladkor v ponvi zalij z mlekom in zavri.

Ko mleko s sladkorjem zavre, vanj dodaj olupljene kostanje in jih kuhaj tako dolgo, da mleka skoraj ni več v posodi. Kuhan kostanj naj se ohladi.

Ohlajene kuhane kostanje zmelji z mešalnikom, da dobiš kostanjev pire. Če je masa pregosta in ni dovolj mazava, umešaj še maslo.

Špagete narediš tako, da kostanjev pire pretlačiš s stiskalnico za krompir. Špageti naj padajo kar v kozarec, v katerem jih boš postregla. Na koncu jih lahko okrasiš s stepeno sladko smetano.

Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pletena potica za polna lica: naša različica zimske klasike
Prepletena kostanjeva potica z jabolki: Ko se združijo tradicija, sezonski okusi in eksperimentiranje z obliko, nastane sladica, ki očara oči in brbončice.
Fermentirani čemaž
Pečena martinova gos s kostanjem in jabolki
Prava jesenska martinova pojedina