Za domači sladoled, potrebujete le nekaj domišljije in pravi recept
Sladoled je nepogrešljiv spremljevalec toplih dni. Čeprav si ga lahko privoščimo vse leto, najbolj prija prav spomladi in poleti.

Za pripravo okusnega domačega sladoleda ne potrebujemo veliko sestavin, prav tako ne slaščičarske diplome in strojčka za sladoled. Potrebujemo le veliko domišljije in pravi recept. Tako kot pri vseh stvareh v življenju pa tudi tukaj velja: vaja dela mojstra. In če boste pridno vadili, se boste kmalu izpopolnili pri pripravi ravno prav sladkega, kremastega in okusnega domačega sladoleda.
Z jajci ali brez
Osnova sladoleda je najpogosteje pripravljena iz mleka, sladke smetane in sladkorja, nato pa dodajamo različne druge sestavine, ki določajo okus. Če pazite na kalorije, lahko namesto smetane in polnomastnega mleka uporabite jogurt, kislo mleko, pinjenec, kislo smetano ali celo skuto. Po tradicionalnem receptu so pri pripravi pravega sladoleda jajca nepogrešljiva. Prav rumenjakova osnova (angleška krema) pripomore k temu, da je sladoled kremast in bogate teksture. Vendar pa lahko odličen sladoled pripravite tudi brez jajc.

Preberite tudi:
- Božanski cheesecake s češnjami, ki vedno navduši
- Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
Ključni sladoledarski napotki
S strojčkom gre hitreje, a tudi na roke bo odličen. Potrebujete zgolj zamrzovalnik in malce več časa, saj zamrzovanje sladoledne mase v tem primeru traja več ur. Pomembno je, da so vse sestavine, iz katerih pripravljate sladoled, ohlajene, saj boste s tem skrajšali čas zamrzovanja, prav tako se bo sladoledna masa enakomerneje zgostila.
Pripravljeno sladoledno zmes je treba pred vnosom v zamrzovalnik dobro premešati, pri tem pazite, da posode ne napolnite do vrha, saj se med ohlajanjem prostornina še poveča. Najprimernejša temperatura za pripravo sladoleda je –18 stopinj Celzija.

S tem ko sladoledno maso postavite v zamrzovalnik, pa se delo še ni zaključilo. Sladoled je namreč treba vsake pol ure do uro vzeti iz zamrzovalnika in sladoledno maso dobro premešati z metlico ali električnim mešalnikom. Posodo postavite nazaj v zamrzovalnik in postopek ponovite še nekajkrat. S tem se namreč v maso vnese zrak, da postane sladoled bolj kremast, hkrati preprečimo, da se ustvarijo kristali.
Vaniljev sladoled brez jajc
Receptov za sladoled je veliko, a tukaj je eden najbolj preprostih receptov za vaniljev sladoled, ki ga lahko obogatimo z različnimi dodatki. Gre za res hiter recept, za katerega potrebujemo zgolj dve sestavini, prav tako nam pozneje ne bo vzel veliko časa, saj ga med zamrzovanjem ni treba mešati.
Sestavine:
- 500 ml sladke smetane,
- 400 g sladkanega kondenziranega mleka,
- ½ čajne žličke vaniljevega ekstrakta (aroma vanilje)
Postopek priprave:
V posodo vlijemo ohlajeno sladko smetano in jo z električnim mešalnikom stepamo do trdih vrhov. Počasi vmešamo ohlajeno kondenzirano mleko in vaniljev ekstrakt, pri tem naj bo električni mešalnik nastavljen na najnižjo hitrost. Ko dobimo lepo, enotno sladoledno maso, jo prelijemo v posodo, ki je primerna za zamrzovalnik. Pri tem pazimo, da pustimo še vsaj tretjino posode prazne, saj se bo prostornina sladoleda med zamrzovanjem povečala. Posodo pokrijemo s plastično folijo in nato še s pokrovom. Postavimo jo v zamrzovalnik in pustimo, da se ohlaja vsaj šest ur oziroma dokler se sladoled ne strdi.

Sadni sladoled
Sestavine:
- 1 lonček jogurta,
- 1 lonček sladke smetane,
- 1 jajce,
- 1 lonček malin (ali drugega sadja),
- ½ lončka sladkorja v prahu
Priprava:
Beljak stepemo v sneg, nato stepemo še rumenjak in mu dodamo sladkor. Vse skupaj zmešamo s stepeno sladko smetano, da dobimo kremasto maso, tej pa nato dodamo jogurt. Če dodamo maline, jih najprej pretlačimo skozi cedilo, da dobimo kašo. Postavimo v zamrzovalnik in večkrat premešamo.
Čokoladni sladoled
Sestavine:
- 500 ml ohlajene sladke smetane za stepanje,
- 300 g gostega kondenziranega mleka,
- 30 g nesladkanega kakava,
- 2 žlički vaniljevega ekstrakta
Priprava:
Vse sestavine damo v večjo skledo, nato pa stepamo z električnim mešalnikom, dokler ne dobimo goste kreme. Zmes predevamo v posodo oziroma posode za zmrzovanje in za nekaj ur (vsaj 5 ur) postavimo v zamrzovalnik, da se sladoled strdi. Vmes ga večkrat premešamo.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se