Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’


Uredništvo
15. 5. 2025, 09.00
Posodobljeno
09:39
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"

Sveža meta v kozarcu
Profimedia
Sveža meta v kozarcu

Meta je priljubljeno osvežujoče zelišče, hladno-toplega okusa in sladkega vonja. Velja za eno najnežnejših dišavnic, zato morate biti pri shranjevanju posebno previdni. Če jo shranite na prehladnem mestu, namreč rada ovene.

Kako shraniti svežo meto?

Sveže liste mete lahko shranite v vodi. Najbolje je, da ji takoj, ko jo prinesete domov, odstranite uvele liste in jo operete v hladni vodi. Nato meti odrežete konce stebel in jih shranite v kozarec z vodo. Režite pod kotom, da bodo stebla lahko posrkala več vode. Tako bo meta ostala sveža vsaj 2 dni, le redno je potrebno odstranjevati uvele liste in vsak dan prirezati stebla ter zamenjati vodo.

Bezgov punč
Dober tek
Bezgov punč

Če bi radi podaljšali svežino zelišča, meto po eni uri v vodi ovijte v plastično vrečko, liste poškropite z vodo, tesno zaprite in shranite v hladilnik. Če jo shranite v višji kozarec z vodo, ga lahko tudi pokrijete s plastično vrečko, ki jo pritrdite z elastiko, in tako postavite v hladilnik. Meto je v hladilniku treba redno pregledovati, sproti odstranjevati odmrle iste in prirezovati stebla.

PREBERI TUDI: Najlepše ledene kocke

Kje uporabiti sveže metine liste?

Meta ni le dišeča rastlina, temveč vsestransko uporabna pomočnica v vsakdanjem življenju. Sveže liste mete lahko uporabite kot dodatek pri pripravi osvežilnih napitkov ali čajev. Poparek iz metinih listov izboljšuje prebavo ter lajša prehlade in gripo.

brezalkoholni-mohito_558x620_acf_cropped
Dober Tek
Brezalkoholni mohito

V kulinariki meto navadno uporabljamo za pripravo omak, zeliščnih kisov ali pa za dekoracijo jedi. Metini listi se odlično prilegajo tudi k mlademu krompirju, rdeči pesi, sadnim solatam, solatam z lososom ali piščancem, carpacciu, punčem in koktajlom, kumarični juhi, domačim jogurtom, sladoledu in raznim nadevom. Kuharji z meto tudi izboljšujejo okus bučk, paradižnika, korenja, jajčevcev ali pa jo dodajajo v marinade za piščanca, teletino in jagnjetino.

PREBERI TUDI: Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?

Jagnjetina na žaru z metino omako in krompirjevo solato
Dober tek
Jagnjetina na žaru z metino omako in krompirjevo solato

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.