Kuhamo za vso družino

Preprosti recepti za okusno nedeljsko kosilo

Milka Kleč
21. 2. 2025, 12.00
Deli članek:

Zopet smo pripravili nekaj idej za slastno nedeljsko kosilo. Pripravite se na pripravo jedi, da boste čez vikend lahko uživali tudi v lepem vremenu.

Profimedia
Skoraj da ni nedeljskega kosila brez piščanca.

Nedelja je običajno dan, ko se za mizo pri kosilu zbere vsa družina. Preverite preproste recepte, ki bodo vašo zagotovo navdušili tudi vaše najdražje. 

Piščanec s panceto in slivami

Sestavine:

  • 12 piščančjih stegen brez kosti in kože
  • 12 ozkih trakov kraške pancete
  • 24 izkoščičenih suhih sliv
  • 6 mladih čebulic
  • sol

Sestavine za preliv:

  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlica ostre gorčice
  • 1 žlica medu
  • 15 g masla
  • 1 ščep črnega popra

Priprava:

Čebulice po dolžini prerežemo in narežemo na osem centimetrov dolge kose. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Meso posolimo, na vsak kos damo po dve slivi in dva kosa čebulice ter zvijemo. Zvitke ovijemo s trakovi pancete in jih zložimo v namaščen pekač.

Za preliv v manjši kozici stopimo maslo, odstavimo, primešamo sladkor, med, gorčico in poper. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo od 20 do 25 minut. Med pečenjem meso večkrat premažemo s prelivom.

Čas priprave: 40 minut

Količina: 6 oseb

Zelenjavni pire

Sestavine: 

  • 4 krompirji  
  • 2 korenčka 
  • 1 manjši gomolj zelene 
  • 50 g masla 
  • 1 dl sladke smetane 
  • 1 ščepec muškatnega oreška 
  • 2 žlici nastrganega parmezana

Priprava:

Krompir, korenje in zeleno olupimo in narežemo na kocke. V slani vodi zelenjavo skuhamo do mehkega. Kuhano zelenjavo odcedimo, zmečkamo, dodamo maslo in smetano, začinimo z muškatnim oreškom in nazadnje vmešamo še parmezan.

Čas priprave: 25 minut

Citypark vabi vse ljubitelje glasbe na Valentinov sejem

Ekipa

Valentinov Groove v Cityparku: sejem »vinilk«, DJ nastopi in nagradna igra

Količina: 6 oseb

Profimedia
Če krompirju dodate še nekaj zelenjave, dobite popolnoma novo prilogo.

Čokoladni sufle z malinovo omako

Sestavine: 

  • 40 g temne čokolade
  • 2,5 dl mleka
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 1 žlička nastrgane lupine neškropljene pomaranče
  • 50 g masla + maslo za mazanje modelčkov
  • 50 g moke
  • 2 žlici sladkorja za modelčke
  • 4 jajca
  • 60 g sladkorja v prahu

Sestavine za omako:

  • 125 g malin (lahko zamrznjenih)
  • 1 dl dobrega belega vina
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 žlička jedilnega škroba

Priprava:

Čokolado na grobo nasekljamo, damo v kozico, prilijemo mleko in na blagem ognju segrevamo, da se čokolada stopi. V mleko presejemo kakav in zmešamo. Maslo in moko zgnetemo v enotno zmes in oblikujemo kroglice, dodamo jih mleku in mešamo, da se stopijo. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.

Modelčke namažemo z maslom in potresemo s sladkorjem. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V pekač nalijemo za dva prsta vroče vode in ga damo v pečico.

Posebej stepemo beljake in sol, da dobimo čvrst sneg, nato postopoma primešamo sladkor v prahu. V mlačno čokoladno zmes postopoma dodajamo rumenjake in vsakega dobro vmešamo, nato previdno primešamo še sneg. Zmes razdelimo v modelčke, ki jih napolnimo do 3/4. Modelčke postavimo v pekač in pečemo 40 minut.

Za omako v kozici najprej dušimo maline in sladkor. Nato prilijemo vino in zavremo, vmešamo škrob, ki smo ga zmešali z dvema žlicama vode, prevremo in odstavimo. Omako prelijemo čez sufle in ponudimo takoj, ko je pečen, ker se v nekaj minutah sesede.

Čas priprave: 1 ura

Količina: 6 oseb

Profimedia
Čokoladni sufle - sladek zaključek kosila.