Nedelja je običajno dan, ko se za mizo pri kosilu zbere vsa družina. Preverite preproste recepte, ki bodo vašo zagotovo navdušili tudi vaše najdražje.
- Pripravite si bogato gobovo juho, pražen krompir in medeni tiramisu
- Preprost recept za polnjen svinjski file s pomako
Piščanec s panceto in slivami
Sestavine:
- 12 piščančjih stegen brez kosti in kože
- 12 ozkih trakov kraške pancete
- 24 izkoščičenih suhih sliv
- 6 mladih čebulic
- sol
Sestavine za preliv:
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica ostre gorčice
- 1 žlica medu
- 15 g masla
- 1 ščep črnega popra
Priprava:
Čebulice po dolžini prerežemo in narežemo na osem centimetrov dolge kose. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Meso posolimo, na vsak kos damo po dve slivi in dva kosa čebulice ter zvijemo. Zvitke ovijemo s trakovi pancete in jih zložimo v namaščen pekač.
Za preliv v manjši kozici stopimo maslo, odstavimo, primešamo sladkor, med, gorčico in poper. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo od 20 do 25 minut. Med pečenjem meso večkrat premažemo s prelivom.
Čas priprave: 40 minut
Količina: 6 oseb
Zelenjavni pire
Sestavine:
- 4 krompirji
- 2 korenčka
- 1 manjši gomolj zelene
- 50 g masla
- 1 dl sladke smetane
- 1 ščepec muškatnega oreška
- 2 žlici nastrganega parmezana
Priprava:
Krompir, korenje in zeleno olupimo in narežemo na kocke. V slani vodi zelenjavo skuhamo do mehkega. Kuhano zelenjavo odcedimo, zmečkamo, dodamo maslo in smetano, začinimo z muškatnim oreškom in nazadnje vmešamo še parmezan.
Čas priprave: 25 minut

Ekipa
Valentinov Groove v Cityparku: sejem »vinilk«, DJ nastopi in nagradna igra
Količina: 6 oseb
Čokoladni sufle z malinovo omako
Sestavine:
- 40 g temne čokolade
- 2,5 dl mleka
- 2 žlici kakava v prahu
- 1 žlička nastrgane lupine neškropljene pomaranče
- 50 g masla + maslo za mazanje modelčkov
- 50 g moke
- 2 žlici sladkorja za modelčke
- 4 jajca
- 60 g sladkorja v prahu
Sestavine za omako:
- 125 g malin (lahko zamrznjenih)
- 1 dl dobrega belega vina
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlička jedilnega škroba
Priprava:
Čokolado na grobo nasekljamo, damo v kozico, prilijemo mleko in na blagem ognju segrevamo, da se čokolada stopi. V mleko presejemo kakav in zmešamo. Maslo in moko zgnetemo v enotno zmes in oblikujemo kroglice, dodamo jih mleku in mešamo, da se stopijo. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.
Modelčke namažemo z maslom in potresemo s sladkorjem. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V pekač nalijemo za dva prsta vroče vode in ga damo v pečico.
Posebej stepemo beljake in sol, da dobimo čvrst sneg, nato postopoma primešamo sladkor v prahu. V mlačno čokoladno zmes postopoma dodajamo rumenjake in vsakega dobro vmešamo, nato previdno primešamo še sneg. Zmes razdelimo v modelčke, ki jih napolnimo do 3/4. Modelčke postavimo v pekač in pečemo 40 minut.
Za omako v kozici najprej dušimo maline in sladkor. Nato prilijemo vino in zavremo, vmešamo škrob, ki smo ga zmešali z dvema žlicama vode, prevremo in odstavimo. Omako prelijemo čez sufle in ponudimo takoj, ko je pečen, ker se v nekaj minutah sesede.
Čas priprave: 1 ura
Količina: 6 oseb