Kadar nimamo veliko časa za kuhanje nedeljskega kosila, pripravimo slastne, a hitro pripravljene jedi, ki bodo vseeno poskrbele za zadovoljstvo vseh zbranih za mizo. V nadaljevanju vam predstavljamo 3 odlične ideje za nedeljske jedi, priprava vsake vam bo vzela manj kot eno uro.
- Super ideje, kaj skuhati za nedeljsko kosilo
- Recepti za solate, ki vas bodo nasitile
- Recepti za priljubljene jedi na žlico, ki vedno uspejo
Polnjeni svinjski file s pomako
Količina: za 4 osebe
Čas priprave: 35 minut
Sestavine:
- 500 g svinjskega fileja v kosu
- sol in poper
- 4 žličke gorčice
- 125 g suhih sliv
- 100 g slanine (približno 10 rezin)
- 1 žlička margarine
- 100 ml kisle smetane
- 100 g lahkega jogurta
- 2 žlički limoninega soka
Priprava:
Meso osušimo in ga po dolgem prerežemo na pol, a tako, da se na koncu še drži skupaj. Solimo, popramo in namažemo z žličko gorčice. Slive izkoščičimo in jih 100 gramov položimo na eno polovico mesa, pokrijemo z drugo polovico in cel kos ovijemo z osmimi rezinami slanine.
Meso 20 minut pečemo na žaru ali v teflonski ponvi. Medtem kremasto zmešamo kislo smetano, jogurt, preostalo gorčico in žličko limoninega soka.
Preostalo slanino narežemo na koščke, jo popečemo na margarini in vmešamo v pomako. Tudi slive zrežemo na koščke, na hitro popražimo in vmešamo v pomako. Pomako solimo, popramo, dodamo limonin sok in postrežemo z mesom, ki smo ga narezani na rezine.
Polnjen krompir s porom
Količina: za 4 osebe
Čas priprave: 35 minut
Sestavine:
- 4 veliki krompirji
- 1 manjši por
- 50 g domače salame
- 2 žlici olja
- sol in poper
- 4 žlice sladke smetane
- 2 žlici naribanega poltrdega sira
- 2 dl čiste zelenjavne juhe
![hidrotehnik, urejanje-recne-struge, urejanje-vodotokov](http://cdn.kme.si/public/images-cache/150x150/2025/02/14/1a37c78736c5c347282a67edab955bca/67aefb2b09ab1/1a37c78736c5c347282a67edab955bca.jpeg)
Slovenija
Ko voda pokaže moč: Kaj nas brani pred naslednjo naravno katastrofo?
Priprava:
Neolupljen krompir v slani vodi kuhamo približno 15 minut, da je delno kuhan. Nato ga olupimo in vsakega izdolbemo, da dobimo skledice. Por očistimo in narežemo na rezinice. Salamo na drobno zrežemo.
V kozici na olju popražimo por in nekaj žlic vroče vode. Pokrito dušimo pet minut, da se por malo zmehča. Nato dodamo narezano salamo in sladko smetano, po okusu dosolimo in popramo, prevremo in odstavimo.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Krompirjeve skledice napolnimo s porovim nadevom, jih zložimo v pekač in potresemo s sirom. Na dno pekača nalijemo juho, pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo še približno 20 minut.
Kokosove kocke z marelicami
Količina: za 6–8 oseb
Čas priprave: 40 minut
Sestavine:
- 1 velika pločevinka vloženih marelic
- 200 g zmehčanega masla
- 225 g rjavega sladkorja
- 4 debela jajca
- 200 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 50 g kokosa za testo in 50 g za posip
- 140 g čvrstega jogurta
Priprava:
Marelice dobro odcedimo in sladki sirup prihranimo. Srednje velik pravokoten pekač namažemo z maslom. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Približno polovico marelic narežemo na kockice, drugo polovico pa na rezine.
Maslo in sladkor penasto umešamo, nato med mešanjem postopoma dodajamo jajca in vsako jajce dobro umešamo. Primešamo še moko, ki smo ji primešali pecilni prašek in kokos, kockice marelic in jogurt.
Testo stresemo v pekač, na vrh naložimo rezine marelic in vse potresemo s kokosom. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 30 minut. Pečen kolač pustimo 10 minut, da se ohladi, nato ga razrežemo na kocke.