Se tudi vi vsako nedeljo sprašujete, kaj skuhati za kosilo, da bo okusno, nasitno in hkrati nekaj novega? Nedeljsko kosilo je lahko prava kulinarično razvajanje, še posebej, če izberete prave recepte. Tokrat smo za vas pripravili štiri odlične ideje – od tople gobove juhe do sočne mesne pečenke, praženega krompirja z bučo in sirom ter osvežujočega medenega tiramisuja z mandarinami.
Preverite preproste recepte, ki bodo vašo nedeljo spremenili v pravo gurmansko doživetje:
Bogata gobova juha
Sestavine:
- 300 g svežih gob
- 3 žlice oljčnega olja
- 50 g masla
- 3 krompirji
- 1 čebula
- košček zelene
- 1 korenček
- šopek timijana
- lovorov list
- 3 žlice smetane za kuhanje
- 800 ml jušne osnove
- sol in poper
Priprava: Čebulo nasekljamo, preostalo zelenjavo očistimo in narežemo na koščke. Gob ne spiramo z vodo, le obrišemo jih s kuhinjsko brisačo in narežemo na kose. Na oljčnem olju popražimo nasekljano čebulo, koščke zelenjave in gob, da prijetno zadiši, nato prilijemo jušno osnovo. Solimo in popramo, dodamo lovorov list in timijan. Juho kuhamo 30 minut na zmerni temperaturi. Ko se zelenjava zmehča, dodamo smetano. Nekaj zelenjave vzamemo iz juhe in jo na krožniku pretlačimo z vilicami, da je juha gostejša.
Količina: za 4 osebe
Čas kuhanja: 30 minut
Mleta goveja pečenka na zeleni
Sestavine:
- 600 g mletega govejega mesa
- 1 čebula
- sol in poper
- 2 žlički gorčice
- 2 jajci
- 1 polnozrnata žemlja
- 1 kg zelene
- 4 žlice olivnega olja
- 1 šopek žajblja
- muškatni orešček
Priprava: Čebulo olupimo in sesekljamo ter zmešamo z mletim mesom. Solimo, popramo, dodamo gorčico in jajci. Žemljo narežemo na koščke in jih popražimo v ponvi brez maščobe. Dodamo mesu in oblikujemo štruco. Položimo jo v pekač. Zeleno olupimo in narežemo na debelejše rezine. Pokapljamo jih z olivnim oljem, solimo, popramo, potresemo z žajbljem in muškatnim oreščkom. Dobro premešamo in stresemo k mesni štruci v pekač. Pečemo eno uro na 175 stopinjah.
Čas priprave: 1 ura
Količina: za 4 osebe
Pražen krompir z bučo in sirom
Sestavine:
- 1 kg krompirja
- 1 manjši por
- 300 g na kockice narezane buče
- 200 g sira feta
- 3 ali 4 žlice oljčnega olja
- sol in poper
- 2 vejici sveže bazilike
Njena.si
Xiaomi Redmi Note 14: Nova serija z izjemno vzdržljivostjo
Priprava:
Neolupljen krompir skuhamo v slani vodi, nato ga olupimo in narežemo na ploščice. Por očistimo in narežemo na koleščke. V visoki ponvi na oljčnem olju najprej nekaj minut pražimo narezan krompir in ga vmes večkrat previdno premešamo. Nato dodamo por in bučo, popramo po okusu in le previdno solimo, ker bomo pozneje dodali feto, ki je precej slana. Pražimo in mešamo še nekaj minut, ko se por in buča zmehčata, pa jed potresemo z nadrobljeno feto in listki bazilike, vse premešamo in takoj postrežemo.
Čas priprave: 30 minut
Količina: za 4 osebe
Medeni tiramisu z mandarinami
Sestavine:
- 1 bio limona
- 150 g puste skute
- 150 g sira maskarpone
- 5 žlic medu
- 1 velika pločevinka mandarin v kompotu
- 100 g piškotov s temno čokolado
Priprava:
Limoni z lupilnikom za krompir nastrgamo lupino in jo sesekljamo. Iz polovice limone iztisnemo sok. Zmešamo skuto, maskarpone, dve žlici limoninega soka in štiri žlice medu. Mandarine odcedimo, sok prestrežemo. Polovico soka zmešamo z žlico medu. Kekse zdrobimo, malenkost jih prihranimo za okras, druge razporedimo v kozarce. Prelijemo jih z medenim sokom. Nanje naložimo mandarine in kremo. Po vrhu potresemo piškotne drobtine in okrasimo z limonino lupino.
Čas priprave: 20 minut
Količina: za 4 osebe