Ovseni kosmiči na splošno veljajo za izjemno zdrav in hranilen obrok. Vsebujejo velik delež vitaminov, mineralov in antioksidantov, predvsem pa jih odlikuje dejstvo, da nas nasitijo za kar nekaj časa. Porcija, primerna za odraslega človeka, je okoli 30 gramov na dan; vsebuje okoli 117 kalorij, kar je 490 kilodžulov (kJ) energije. S to količino zaužijemo približno sedem odstotkov maščob, 66 odstotkov ogljikovih hidratov, 11 odstotkov vlaknin in 17 odstotkov beljakovin.
Kaj sporoča sestava
Če vas moti visok delež ogljikovih hidratov, naj vam povemo, da veljajo za zdrave, saj vsebujejo veliko vlaknin in se zato v krvni obtok sproščajo zelo počasi ter ne dvigujejo ravni krvnega sladkorja. Drži tudi, da vsebujejo kar 85 odstotkov škroba, a je skoraj četrtina tega neprebavljiva, kar pomeni izboljšanje prebave in hrano za dobre bakterije v črevesju.
Kje nastopi težava
Težava se pojavi predvsem pri prodaji, saj na trgovinskih policah najdemo veliko predelanih in instantnih ovsenih kosmičev. V tem primeru ne govorimo več o zdravem obroku, temveč o obroku, polnem umetnih sladil in dodanih sladkorjev, ki hitro dvignejo raven krvnega sladkorja. Zato pred vsakim nakupom najprej preberite deklaracijo. Med pregledanimi izdelki so tudi tisti z oznakami fitnes, dietni, brez laktoze in brez dodanega belega sladkorja vsebovali zajeten delež dodanih sladkorjev, okoli 12 gramov na 100 gramov izdelka.
Ali je ovsena kaša res tako zdrava kot pravijo?
Čeprav ovsena kaša velja za izjemno zdrav obrok in si številni jutra brez nje le stežka predstavljajo, je vendarle vredno tudi temu vprašanju nameniti nekaj pozornosti. Drži, da oves spet zmeraj bolj pridobiva veljavo zaradi številnih zdravilnih učinkov in je bil že v starih časih pogosto na mizah, tudi kot hrana revežev. Pa vendar strokovnjaki opozarjajo, da lahko ovsena kaša, če jo jeste več kot deset dni, postane škodljiva za zdravje. Težavo predstavlja fitinska kislina, ki nase veže kalcij, ki ga začne telo črpati iz kosti, da bi jo nevtraliziralo. Zato je pomembno, da ovsene kosmiče namakamo ali fermentiramo oziroma kuhamo, saj kuhanje uniči fitinsko kislino. Preveč fitinske kisline se na telesu odraža v slabem zdravju zob, pomanjkanju teka in prebavnih težavah. Pri uživanju torej izberite zmernost, preverjajte deklaracije in dodane sestavine, ovseno kašo namakajte ali vsaj delno prekuhavajte (kuhanje namreč uniči tudi veliko zdravih sestavin) in si tako privoščite zares zdrav obrok ter dober začetek dneva.