© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Vitamin E
Čas branja 2 min.

Ključni vitamin, ki ustavlja prezgodnje staranje in podpira plodnost


K.C.
17. 6. 2025, 12.30
Posodobljeno
12:51
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vitamin E je silno močan antioksidant, ki celice ščiti pred vrsto resnimi obolenji, tudi srčno-žilnimi, a previsoki odmerki so lahko nevarni.

Vitamin E.jpg
Shutterstock
Uravnotežena prehrana z vitaminom E izboljšuje delovanje imunskega sistema.

Vitamin E je ključen maščobotopen vitamin, ki deluje kot močan antioksidant. Celice ščiti pred oksidativnim stresom, ki lahko vodi do srčno-žilnih obolenj in drugih zdravstvenih težav. Po podatkih nacionalnega portala prehrana.si je njegova najaktivnejša oblika alfa-tokoferol, ki igra pomembno vlogo pri zaščiti celičnih struktur in preprečevanju prezgodnjega staranja. Poleg tega podpira zdravje kože, plodnost in imunski sistem, saj izboljšuje pretok krvi in delovanje imunskih celic.

Pomen vitamina E 

Vitamin E je nepogrešljiv za:

  • Zaščito celic: Kot antioksidant ščiti celice pred poškodbami prostih radikalov, ki nastanejo med presnovo.
  • Zdravje srca in ožilja: Zmanjšuje tveganje za aterosklerozo in srčne bolezni.
  • Plodnost: Podpira reproduktivne procese, kar je še posebej pomembno za ženske in moške, ki načrtujejo nosečnost.
  • Zdravje kože: Preprečuje suhost in vnetja ter upočasnjuje staranje kože.
  • Imunski sistem: Krepi odpornost proti okužbam.

Po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je priporočen dnevni vnos vitamina E za odrasle 12 mg, kar je mogoče doseči z uravnoteženo prehrano.

vitamin E (4).jpg
Profimedia
Na vitamin E naj bodo še posebej pozorni pari, ki načrtujejo nosečnost, saj lahko njegovo pomanjkanje vodi v neplodnost.

Znaki pomanjkanja 

Pomanjkanje vitamina E je v razvitem svetu redko, a se lahko pojavi pri posameznikih z motnjami absorpcije maščob ali zelo omejeno prehrano. Kaže se z naslednjimi simptomi:

  • Šibkost mišic: Težave pri gibanju ali oslabelost mišic.
  • Utrujenost in brezvoljnost: Splošna izčrpanost in pomanjkanje energije.
  • Težave z vidom: Zamegljen vid ali težave pri prilagajanju na temo.
  • Nevrološke težave: Mravljinčenje ali izguba koordinacije.
  • Razdražena koža: Suha, groba koža ali počasno celjenje ran.
vitamin E (3).jpg
Profimedia
Brez vitamina E ni zdrave in mladostne kože.

Živila, bogata z vitaminom E

Vitamin E najdemo v različnih živilih, zlasti v tistih, ki vsebujejo zdrave maščobe. Po podatkih nacionalnega portala prehrana.si so najbogatejši viri:

  • Rastlinska olja: Sončnično, mandljevo in oljčno olje.
  • Oreščki in semena: Mandlji, lešniki, sončnična semena in bučna semena.
  • Zelena listnata zelenjava: Špinača in ohrovt.
  • Žita in stročnice: Polnozrnata žita in fižol.
  • Jajčni rumenjak: Pomemben živalski vir vitamina E.

Kdaj ga dodajati kot prehransko dopolnilo

Čas jemanja ni strogo določen, a mnogi strokovnjaki priporočajo jutranji vnos, saj je takrat presnova aktivnejša. Prehranska dopolnila z vitaminom E so priporočljiva v primerih:

  • Pomanjkljive prehrane: Če prehrana ne vsebuje dovolj živil, bogatih z vitaminom E.
  • Povečanih potreb: Pri nosečnicah, doječih materah ali posameznikih z intenzivno telesno aktivnostjo.
  • Specifičnih zdravstvenih stanj: Denimo pri boleznih, ki ovirajo absorpcijo maščob (Crohnova bolezen, celiakija).
vitamin E (2).jpg
Profimedia
V žlički oljčnega olja sta 2 mg vitamina E, zato ni nič nenavadnega, da so iz tega živila izdelana tudi nekatera prehranska dopolnila.

S čim jemati vitamin E 

Za optimalno absorpcijo je priporočljivo uživati tako živila kot prehranska dopolnila skupaj z maščobami, saj je vitamin E maščobotopen. Pomembno je, da se izogibate prekomernim odmerkom, saj lahko previsoke količine povzročijo neželene učinke, kot so slabost ali povečano tveganje za krvavitve.

S katerimi vitamini in minerali se (ne) ujema

Vitamin E se ne ujema dobro z vsemi vitamini in minerali. Združljiv je z vitaminom A, ker povečuje njegovo biorazpoložljivost oziroma preprečuje oksidacijo. Prav tako se izvrstno ujameta z železom, saj izboljšuje njegovo vsrkavanje, kar je koristno pri preprečevanju anemije.

vitamin E.jpg
Profimedia
Obilo vitamina E najdemo v oreščkih in semenih, zeleni listnati zelenjavi, žitih, rastlinskih oljih in jajcih.

Po drugi strani ga ni priporočljivo uživati skupaj z vitaminom D, saj lahko že malo bolj visoki odmerki vitamina E zmanjšajo njegovo absorpcijo, kar seveda vodi v slabšo odpornost telesa pred stresom in vnetji. Prav tako je treba biti previden pri sočasnem jemanju vitamina K. Prekomerni odmerki vitamina E lahko v kombinaciji s tem vitaminom namreč motijo strjevanje krvi. Če jemljete zdravila za redčenje krvi, se zato pred jemanjem nujno posvetujte z zdravnikom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.