Recept za najljubšo jed novega papeža
Prvi prah po izbiranju novega papeža se je že polegel, zdaj na plano prihajajo zanimivosti iz njegovega življenja. Kaj mu gre v slast? Lomo saltado.

Nadvse izobražen mož, ljubitelj športa, še posebej bejzbola in tenisa, ima rad jutranje sprehode, zgodovinske in filozofske knjige, v mladosti je bil navdušen nad jazzom. Leon XIV. govori angleško, špansko, italijansko, francosko, portugalsko in latinsko. Zanimivo je, da tudi zelo rad kuha. Tega se je naučil v Peruju, kjer je pogosto pripravljal obroke za skupnost. Njegova priljubljena jed je lomo saltado, ker spaja različne kulture na enem krožniku, je povedal v enem intervjuju.
Peru ni znan le po Machu Picchuju, Andih in prekrasni naravi, ampak tudi po svoji izjemno raznoliki kulinariki. Med najprepoznavnejšimi jedmi je lomo saltado – slastna kombinacija hitro praženega govejega mesa, sveže zelenjave, azijskih začimb in domačega krompirčka. Na prvi pogled preprosta jed skriva bogato zgodbo kulturne fuzije, ki sega v 19. stoletje. Njena zgodovina je tesno prepletena s priseljenci iz južne Kitajske, ki so se v drugi polovici 19. stoletja začeli preseljevati v Peru kot delovna sila. S seboj so prinesli svoje kuharske tehnike, kot sta denimo vok in hitro praženje na visoki temperaturi, kar je v tistem času pomenilo pravo revolucijo v lokalni kulinariki. Prinesli so tudi svoje začimbe, med drugimi sojino omako in ingver.
To se je nato prepletlo z lokalnimi perujskimi sestavinami – zlasti z govejim mesom, čebulo, paradižnikom in krompirjem. Lomo saltado je nastal prav iz te kulturne fuzije. Gre za mešanico latinskoameriške ljubezni do mesa (zlasti govejega fileja) in azijske tehnike priprave. Tako so domače sestavine – čebula, paradižnik in krompir – združili s sojino omako, ingverjem in praženjem v voku. Nastala je nova jed in postala priljubljena ravno zaradi kontrastov – mehko meso, hrustljav krompirček, sočna zelenjava in slano-sladka omaka.

Hitro pripravljeno, noro okusno
Vse skupaj se pripravi hitro, v eni ponvi ali voku, v slogu stir-fry. Poleg tega je lomo saltado prava eksplozija barv in vonjev – prava kulinarična izkušnja, ki zadovolji vse čute. Danes to jed najdemo povsod, tako pri uličnih prodajalcih kot v vrhunskih restavracijah. Pogosto jo prilagajajo sodobnim okusom: pripravljajo vegetarijanske različice, meso pa nadomestijo z gobami ali s tofujem, lahko tudi eksperimentiramo z omakami.
Sestavine (za 4 osebe)
- 500 g govejega fileja, narezanega na trakove
- 1 velika rdeča čebula (narezana na večje kose)
- 2 večja paradižnika (narezana na rezine ali krhlje)
- 2 stroka česna (sesekljana)
- 2 žlici sojine omake
- 1 žlica rdečega vinskega kisa ali belega kisa
- 1 žlica paste aji amarillo (po želji, za pekočino)
- sveže mlet črni poper, sol po okusu
- svež koriander (za okras)
- 3–4 krompirji (narezani za pomfrit)
- 2 skodelici kuhanega belega riža
- olje za cvrtje in praženje (npr. sončnično ali arašidovo)
Priprava
1. Najprej ocvremo krompir in ga postavimo na stran.
2. Nato v vroči ponvi na hitro popražimo meso (2–3 min), da ostane sočno, in ga shranimo v drugo posodo.
3. V isti ponvi popražimo čebulo in česen, nato dodamo paradižnik in po želji čilijevo pasto. Dodamo meso, zalijemo s sojino omako in kisom ter na hitro premešamo.
4. Postrežemo z rižem in krompirčkom, lahko posujemo še s koriandrom.
Krompir in riž – zakaj oboje?
Marsikomu se zdi čudno, da se k mesni jedi postrežeta dve škrobni prilogi – krompirček in riž. A v Peruju je to običajno, skoraj obvezno. Krompir je tam avtohtona rastlina z več kot 3.000 sortami, riž pa predstavlja vpliv azijske kuhinje. Skupaj simbolizirata prav to, kar je lomo saltado: srečanje dveh svetov.
Objavljeno v reviji Jana, št. 23, 10. junij 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se