Ta travniška rastlina je čistilka ledvic in kulinarična poslastica
Potrošnik, znan tudi kot cikorija, ki ga je mogoče uporabiti tako pri pripravi pijač kot jedi, razstruplja telo, znižuje vročino in izboljšuje apetit.

Potrošnik (Cichorium intybus), znan tudi kot navadna cikorija, je trajnica, ki jo pogosto najdemo ob cestah, na travnikih in njivah. Njegovo latinsko ime izhaja iz grške besede kio (iti) in chorion (polje), kar nakazuje njegovo razširjenost v naravi. Rastlina zraste do 1,5 metra visoko, ima trdno, razvejano steblo, nazobčane liste in modre cvetove, ki se odpirajo zjutraj in zapirajo popoldne.
Kaj koristnega vsebuje potrošnik
Potrošnik je bogat z vitamini C, K in B6 ter minerali, kot so kalij, kalcij, magnezij in železo. Vsebuje tudi inulin, prebiotik, ki podpira zdravje črevesja, ter antioksidante, kot so flavonoidi. Uporabni deli so listi, cvetovi in korenine, ki se lahko uporabijo v kulinariki ali domači lekarni.

Zdravstvene težave in priprava potrošnika
Potrošnik je mogoče pripraviti in zaužiti na kopico različnih načinov:
Želodčne težave in neješčnost
Potrošnik spodbuja izločanje prebavnih sokov, ureja prebavo in izboljšuje apetit.
Priprava: Sveže mlade liste operemo in pripravimo kot solato, podobno radiču, z dodatkom olivnega olja in limone. Njihov rahlo grenak okus spodbudi prebavo. Alternativno lahko liste dušimo kot prilogo k jedem.
Čiščenje krvi, ledvic in mehurja
Korenine potrošnika delujejo diuretično in pomagajo pri razstrupljanju ledvic in mehurja ter čiščenju krvi.
Priprava: Posušene korenine (20 g) kuhamo v 1 litru vode 10 minut, precedimo in pijemo kot čaj 2-krat dnevno.
Sladkorna bolezen
Inulin v koreninah pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi.
Priprava: Korenine posušimo, zmeljemo in uporabimo kot kavni nadomestek. 1 žličko praženih korenin prelijemo z 250 ml vrele vode, pustimo 5 minut in precedimo.
Visoka temperatura
Cvetovi potrošnika imajo blag hladilni učinek in pomagajo znižati vročino.
Priprava: Posušene ali sveže cvetove (1 žlico) prelijemo z 200 ml vrele vode, pustimo 10 minut, precedimo in pijemo kot čaj.

Predlogi v kulinariki
Listi in cvetovi potrošnika so odlični v kulinariki, kjer lahko pripravimo še naslednje jedi:
Frtalja z zelišči: Mlade liste nasekljamo in zmešamo v testo za frtaljo, solimo in pečemo na olivnem olju do zlato rjave barve.
Namaz s skuto: Posušene cvetove zmešamo s skuto, dodamo česen in sol.
Nadev za palačinke: Liste dušimo z gobami in čebulo, zavijemo v palačinke in postrežemo s kislo smetano.
Pri komu velja previdnost
Uživanje cikorije, vsaj večjih količin, se odsvetuje nosečnicam, saj lahko spodbuja krčenje maternice. Previdnost je nujna tudi pri ljudeh z žolčnimi kamni ali alergijo na rastline iz družine nebinovk.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
