Zdravilni sirupi za osvežilne poletne napitke
Še posebej poleti, ko je vroče in se izdatneje potimo, bi moral človek na dan spiti več kot dva litra tekočine. Da bi si dnevni cilj malce olajšali, si lahko iz zdravilnih zeli z našega vrta pripravimo osvežujoče sirupe. Doma narejen in sveže pripravljen je tako dober, da se boste morda morali z vnosom tekočine celo zadrževati …

Najbolj poznana domača sirupa sta »šebesa« iz bezgovih cvetov in malinovec. Tokrat bomo spoznali tudi nekaj drugih, nadvse okusnih različic, ki so hkrati zaradi uporabljenih zdravilnih zeli tudi blagodejni za naše zdravje. Glavni namen takih zeliščnih sirupov je seveda, da jih pijemo razredčene z vodo, kot poletne osvežilne napitke. Z njimi pa lahko sladkamo tudi čaje in sadne solate, odlični so celo kot preliv za sladolede, sorbete, pudinge in peciva.
Osnova vseh zeliščnih sirupov so zdravilna ali aromatična rastlina, voda, sladkor in citronska kislina ali limonin sok. Verjetno prav vsi, ki ste kdaj pili sirup, veste, da je precej sladek, manj ko ga razredčimo, bolj sladkast okus ima. Razlog za to je seveda precej velika količina sladkorja, brez katerega sirupa praktično ne moremo izdelati. Če sirupa na koncu ne želimo prekuhavati in ga na tak način sterilizirati, je zato, da se ne bo pokvaril, na liter količine treba dodati kar cel kilogram sladkorja. To je sicer res veliko, a če boste sirup primerno redčili z vodo in si ga privoščili le za poletno osvežitev in ne kot osnovo za dosego vašega dnevnega vnosa tekočine (voda naj ostane vaša najljubša pijača), svojemu telesu zagotovo ne boste škodovali.

Če vas količina sladkorja še vedno skrbi, lahko njegovo količino nekoliko zmanjšate tako, da za pasterizacijo sirup pred shrambo prevrete, nato pa ga spravite v sterilne steklenice. Žal se ob vretju uniči veliko zdravilnih komponent in tako je vedno treba pretehtati, kaj nam je vredno več. Namesto sladkorja lahko sicer uporabimo med, vendar pa moramo tak sirup hraniti v hladilniku in ga tudi ob tem pogoju porabiti čim prej, saj ima omejen rok trajanja.
PREBERITE TUDI:
Da uravnotežimo okus, sirupom dodamo tudi limone, limonin sok ali citronsko kislino. Pijača, ki ne vsebuje vsaj nekaj kisline, ni tako pitna in osvežilna. Limone so poleg tega zdrave zaradi vsebnosti vitamina C, drugih vitaminov in mineralov. Najbolje je tako dodati le ekološke limone in njihov sok, a je treba ob tem računati, da jih bomo porabili veliko. Uporabimo seveda tudi njihovo lupinico, saj ta prispeva k aromi.
Zelišča naberemo na svojem vrtu in v naravi. Izognimo se skušnjavi, da bi jih prali, saj bi s tem izprali tudi veliko njihovih koristnih snovi. Namesto tega jih pred uporabo za slabo uro razgrnimo po kuhinjski mizi, tako, da bodo iz njih na varno zbežale vse morebitne žuželke, ki se skrivajo v zelenju in cvetovih. Pred začetkom priprave sirupa odstranimo še suhe in porumenele liste.
Bezgov sirup
Bezeg zmanjšuje vnetja in zbija vročino ter krepi imunski sistem, zato je ta sirup priporočljiv tudi, če nas zagrabijo viroza, prehlad ali gripa. Z njim sladkamo čaj ali ga uživamo po žlički večkrat na dan. Sicer pa je najbolj priljubljen razredčen z vodo in ga lahko pijemo za žejo vse poletje. Je osvežilen in res prijetnega okusa, le malokomu ni všeč. Približno 50 velikih bezgovih cvetov položimo v večji lonec, potresemo z 20 g citronske kisline, 2 kg sladkorja, na vse to pa naložimo še na rezine narezane tri eko limone. Dolijemo 3 litre vode in premešamo. Pustimo namakati približno en dan, nato kar z rokami limone in bezgovo cvetje stisnemo ter odstranimo. Če se sladkor ni v celoti stopil, mešamo toliko časa, da se stopi, nato precedimo in po potrebi dodamo še malo limoninega soka. Nato vse skupaj zavremo in prelijemo v vroče steklenice.
Metin sirup

Metin sirup je eden najbolj osvežilnih. Poleti čudovito odžeja in osveži, saj ima meta hladilen učinek. Velik šop poprove mete, skupaj s stebli in cvetovi, grobo narežemo, nato damo v velik lonec. Dodamo 3 kg sladkorja in 5 litrov vode. Vse skupaj prevremo in pustimo namakati 24 ur. Nato precedimo in dodamo sok 1 kg limon, lahko tudi še 30 g citronske kisline. Premešamo in prelijemo v steklenice.
Bazilikin sirup
Bazilika je aromatična začimbna rastlina, ki blagodejno vpliva na prebavo, pomirja krče, zmanjša napenjanje in vetrove. Bazilikin sirup oziroma napitek pa je prava poslastica. Če imamo različne sorte bazilike, bo naš nabor sirupov še pestrejšega okusa in arome.
Bazilikine liste osmukamo in damo v lonec, ki drži 1 liter, ne tlačimo, napolnimo do roba.

V večjem loncu zavremo 3 litre vode, v katero vmešamo 3 kg sladkorja. Ohladimo skoraj do sobne temperature in dodamo tri jušne žlice citronske kisline ter narezane liste bazilike. Tri limone razrežemo na kolobarje skupaj z lupino (če so eko, sicer jih olupimo) in damo zraven. Premešamo, pokrijemo in pustimo čez noč. Naslednji dan limone in baziliko ožamemo s čistimi rokami, preostalo precedimo. Nalijemo v sterilne, vroče steklenice in takoj zapremo.
Melisin sirup
Melisin sirup je zelo osvežilen ter prijetnega limonastega vonja in okusa. Najboljši je seveda svež, če ga prekuhamo in natočimo v sterilne steklenice, pa ga lahko shranimo za dlje časa. Sirup lahko naredite tudi z medom, okus je potem nekoliko drugačen, postopek pa enak. Približno pet pesti melise (cela stebla skupaj z listi in cvetovi) damo v primerno veliko posodo, dodamo 3 kg sladkorja, 5 litrov vode in sok, ki ga iztisnemo iz 1 kg limon. Večkrat premešamo, da se sladkor raztopi. Lonec postavimo na hladno in pustimo namakati čez noč, naslednji dan tekočino precedimo, meliso ožamemo. Sok hranimo v hladilniku in porabimo v desetih dneh ali pa ga prekuhamo in napolnimo v vroče steklenice.
Koprivni sirup

Ta je eden najbolj zdravilnih. Kopriva pomaga pri slabokrvnosti, prečisti telo. Vsebuje veliko mineralnih snovi. Potrebujemo 400 g koprivnih vršičkov, za še malce bolj osvežujoč okus pa lahko dodamo tudi vejico mete. Liter vode zavremo skupaj z 1 kg sladkorja, nato dodamo koprivne vršičke in 20 g citronske kisline. Premešamo in pustimo, da se ohladi ter namaka čez noč. Po okusu dodamo še limonin sok in precedimo. Polnimo v sterilne, vroče steklenice.
Sivkin sirup

Uporabimo le cvetove prave sivke, lavandina ali budrovke oz. hibridne sivke namreč niso primerne za uživanje. Potrebujemo eno skodelico sivkinih cvetov. V 3 litrih vode raztopimo 1,5 kg sladkorja, po potrebi lahko tudi malce prekuhamo, da se sladkor prej raztopi, a tekočino pred dodajanjem drugih sestavin ohladimo. Poleg sivkinih cvetov dodamo še na kolobarje narezani dve olupljeni pomaranči in dve olupljeni limoni. Postavimo v hladilnik in pustimo namakati tri dni. Občasno premešamo. Nato precedimo in nalijemo v steklenice.
Vrtnični sirup

Ta sirup je zagotovo najbolj prestižen, dišeč in tudi zdravilen. Potrebujemo štiri pesti dišečih, neškropljenih vrtničnih cvetov. Barva ni pomembna, a če bomo uporabili rdeče vrtnice, bo imel sok lepo rdečo barvo, sicer bo brez barve oziroma rahlo rumenkast. 1,5 l vode z vmešanim 1 kg sladkorja prevremo ter povsem ohladimo. Dodamo žlico do dve citronske kisline, vrtnične cvetove ter na kolobarje narezani dve limoni. Narahlo premešamo, pokrijemo in postavimo za dva do tri dni v hladilnik. Občasno premešamo, a narahlo, ker sicer dobi pijača grenek priokus. Po tem času precedimo in nič ne stiskamo. Pijemo sveže zredčeno z vodo in hranimo v hladilniku. Če želite sirup shraniti za dlje kot en teden, pa prekuhajte in nalijte v vroče steklenice.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se