Slastni namazi, ki premagajo sendviče in narezke
Tudi sendvičev in narezkov se človek občasno naveliča. Takrat si popestrimo zajtrke, malice ali večerje z okusnimi zelenjavnimi namazi. Doma narejeni so še boljši!

Jajčni namaz
Sestavine
- 3 žlice majoneze
- 1 žlica dijonske gorčice
- šopek drobnjaka (+ za okras)
- 1 čili ali ½ manjše rdeče paprike
- 5 jajc
- poper in sol
- svež kruh

Priprava
1. Jajca v trdo skuhajte.
2. V skledi zmešajte majonezo z gorčico, sesekljanim drobnjakom in sesekljanim čilijem. Če ne marate pekočega okusa, lahko namesto čilija za še več okusa dodate malo sesekljane rdeče paprike. Naribajte v trdo kuhana jajca in jih dodajte namazu. Solite in poprajte ter vsaj za 30 minut postavite v hladilniku.
3. Kruh po želji popecite v opekaču. Na popečene kruhke namažite jajčni namaz ter ga potresite s sveže sesekljanim drobnjakom in sesekljanim čilijem.
Sirni namaz z redkvicami
Sestavine
- 2 jajci
- 2 šopka rdečih redkvic
- 1 majhna rdeča čebula
- šopek drobnjaka
- sol
- mlet barvni poper,
- 150 g mehke skute
- 100 g sirnega namaza
- rezine kruha

Priprava
1. Jajca dajte v vrelo vodo in jih kuhajte 9 minut. Nato vodo odlijte in jajca takoj ohladite v hladni vodi. Jajca olupite in na grobo sesekljajte.
2. Redkvice dobro očistite, nato pa jih polovico na grobo naribajte v skledo. Čebulo olupite in na drobno sesekljajte. Operite in posušite drobnjak, en del dajte na stran, preostanek pa na drobno sesekljajte. Zmešajte s pripravljenimi sestavinami. Solite, poprajte, dodajte skuto in sirni namaz.
3. Zmes namažite na rezine kruha, okrasite z rezinami redkvic in sesekljanim drobnjakom.
Namaz iz korenaste zelenjave
Sestavine
- 70 g korenja
- 60 g olupljenega gomolja zelene
- 50 g korenine peteršilja
- 70 g čebule
- 30 g masla
- 1 žlica dijonske gorčice
- 2 žlici majoneze
- 1 žlica sesekljanega drobnjaka
- sol in poper po okusu

Priprava
1. Korenasto zelenjavo na grobo naribajte in čebulo na drobno sesekljajte. Vse skupaj počasi prepražite na maslu in pustite, da se ohladi.
2. Zmešajte z gorčico, majonezo in drobnjakom. Začinite s soljo in poprom. Namažite na polnozrnato bageto.
Objavljeno v reviji Jana, št. 23, 10. junij 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se