Prehrana / stran 9
To je 9 vrst hrane, ki najbolj škoduje prebavi
Prebava je eden ključnih procesov v telesu, saj omogoča vsrkavanje hranil in odstranjevanje škodljivih snovi.
Listerioza – tiha nevarnost v hrani, ki je ne smemo spregledati
Listerioza (okužba z bakterijo Listeria monocytogenes) predstavlja resno tveganje, še posebej za nosečnice, starejše in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.
Živilo, ki krepi koncentracijo in zmanjšuje stres
Mehko do srednje trdo oranžno meso buč se običajno uporablja za pripravo okusnih jedi, medtem ko so semena, olje in lupina nepogrešljivi tudi pri pripravi zdravil.
Zakaj je treba po 40. letu paziti ob uživanju banan?
Sadje pogosto povezujemo z zdravjem, a pri uživanju ne smemo biti pozorni le na pozitivne učinke tega, temveč tudi na to, kako si lahko škodimo.
Kaj se zgodi, če pred obrokom pojeste jabolko?
V svetu diet, kjer se pogosto srečujemo z zapletenimi pravili in dragimi »superživili«, prevečkrat pozabimo na staro, dobro jabolko.
5 napak pri uživanju beljakovin, ki lahko škodujejo ledvicam
Čeprav so beljakovine nepogrešljiv del zdrave prehrane, lahko njihov čezmerni ali napačni vnos povzroči več škode kot koristi.
Ali je kruh z drožmi res zdrav?
Kruh z drožmi velja za bolj zdravo izbiro od običajnega belega in celo polnozrnatega kruha.
Pozabite na jajca – ta živila imajo več beljakovin in dodatne koristi
Močne alternative za beljakovinsko bogato prehrano. Katera živila premorejo več beljakovin kot jajca?
Pomanjkanje teh hranil lahko pospeši upad spomina
Za vas smo izbrali sedem živil, ki dobro vplivajo na možgane; vključite jih v jedilnik, da ne boste nanje prekmalu povsem pozabili.
Navdušujoče jedi z žara: ko poletje sreča jesen
Na žaru odlično pripravimo še kaj drugega kot zgolj klasiko.
Zakaj so jajčevci tako dobri za vaše zdravje?
Jajčevci, s svojim prepoznavnim vijoličnim sijajem in vsestranskostjo v kuhinji, so več kot le okusna zelenjava.
Topijo maščobe, zavirajo apetit in pospešujejo presnovo
Veste, kako koristne so jagode, če se borite s kilogrami? Topijo namreč maščobe, zavirajo apetit in pospešujejo presnovo. Preverimo, kako delujejo ...
Sočne jagode zdravja so polne vitaminov, mineralov in antioksidantov
Grozdje je v stari Grčiji veljalo za hrano bogov. Pogosto ga najdemo tudi kot simbol plodnosti pri Dionizu, bogu vina, kmetovanja in mladosti.
S pomočjo hrušk do urejene prebave in več energije
Hruške veljajo za izjemno zdravilen sadež, saj jih poleg številnih vitaminov odlikuje vsebnost vlaknin.
Atkinsova dieta: ali res lahko hujšate, ne da bi šteli kalorije?
Atkinsova dieta prinaša hiter začetek hujšanja z omejitvijo ogljikovih hidratov. Spoznajte faze, jedilnik, prednosti in tveganja te prehrane.
Ideje za službene malice, ki dvignejo fokus in stabilno energijo
Kadar nas v službi čaka posebej naporen dan, so zlata vredne malice, ki prebujajo in podpirajo osredotočenost in jih je mogoče prinesti na delovno mesto že pripravljene.
Zakaj jeseni večkrat hrepenimo po sladkem – in kakšne so zdrave alternative
Ko dnevi postajajo krajši in hladnejši, marsikdo opazi večjo željo po sladkem. Ni naključje – spremembe letnega časa vplivajo na naše telo in možgane.
Kako je Janja Urbančič v enem letu izgubila 13 kilogramov
'Potreba po hrani je samo pokrovka za sram,' pravi Janja Urbančič, ki je po letih diet, motenj hranjenja in obsesij končno našla svobodo v odnosu do hrane.
To je živilo, ki bi ga morali jesti vsako jutro in vsak večer
Ovseni kosmiči vsebujejo izjemno koristne balastne snovi in nenasičene maščobne kisline, ki znižujejo raven skupnega holesterola v krvi.
Zakaj je paradižnik skrivna sestavina diet, ki res delujejo
Pripravili smo 10-dnevno okusno, a uravnoteženo dieto s paradižnikom v glavni vlogi, v kombinaciji s papriko, kumarami, lososom, piščancem, lubenico in melono.