© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Recepti za poletna druženja: Hitri prigrizki iz listnatega testa


Lara Jelen
23. 8. 2025, 06.06
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Poletna druženja so še posebej prijetna. Toliko bolj, če se na mizi znajde kak dober prigrizek. Nekaj, kar navduši goste, nam pa ne vzame preveč časa za pripravo. Pri tokratnih receptih lahko brez slabe vesti uporabite kar kupljeno listnato testo ali testo za pico. Tekst: L. J. Foto: PROFIMEDIA

poletni-prigrizki
Profimedia
Poletni prigrizki

Pica palčke

Sestavine

testo za pico:

  • 400 g gladke moke
  • ¼ vrečke suhega kvasa
  • 250 ml vode
  • sol
  • 1 žlica oljčnega olja

drugo:

  • 4 paprike
  • 3 stroki česna
  • 100 g olupljenega in narezanega paradižnika
  • origano
  • 100 g črnih oliv
  • 50 g mocarele
  • groba morska sol
poletni-prigrizki
Profimedia
Pica palčke

Priprava

1. Najprej (najbolje že zjutraj ali prejšnji dan) pripravite testo za pico. V skledi zmešajte moko in suhi kvas, dodajte vodo, sol po okusu in postopoma dodajte približno 5 ml oljčnega olja ter zamesite gladko testo. Testo dajte v zaprto posodo, ga pustite vzhajati približno 30 minut, nato pa ga pustite približno 12 ur na hladnem mestu, da počasi vzhaja naprej. Pol ure pred pripravo pica palčk ga postavite nazaj na sobo temperaturo.

2. Paprike pecite v predhodno ogreti pečici pri 250 °C približno 20 minut. Pustite, da se ohladijo, nato jih olupite, odstranite jim semena in peclje. Dajte jih v mešalnik, dodajte česen, paradižnik, origano, sol in zmešajte.

3. Olive na grobo sesekljajte, mocarelo pa naribajte.

4. Testo razvaljajte, prerežite ga na pol, eno polovico namažite s pripravljenim nadevom, potresite z olivami in mocarelo, pokapajte z oljem ter prekrijte z drugo polovico testa. Pripravljeno testo razrežite na približno 3 cm široke in 10 cm dolge trakove. Zvijte jih v zvitke in položite na pekač. Potresite z grobo morsko soljo. V pečici, ogreti na 210 °C, pecite približno 10 minut.

Pica polžki

Sestavine

  • testo za pico ali kupljeno listnato testo
  • 2 stroka česna
  • 1 manjša čebula
  • oljčno olje
  • 400 ml pelatov
  • sol in poper
  • 70 g koruze
  • 100 g slanine
  • 100 g sira čedar
  • timijan
  • groba sol
poletni-prigrizki
Profimedia
Pica polžki

Priprava

1. Česen in čebulo olupite ter na drobno sesekljajte. V ponvi segrejte oljčno olje in na njem na kratko prepražite čebulo in česen, dodajte paradižnik, sol in poper ter na majhnem ognju podušite. Odstavite, da se ohladi.

2. Testo razvaljajte na pomokani delovni površini. Namažite ga s paradižnikovo mešanico, potresite s koruzo, po njem razporedite rezine slanine in na vrh položite rezine čedarja. Potresite z lističi timijana.

3. Testo zvijte v zvitek in ga razrežite na približno 3 cm široke kose. Premažite jih s slano vodo in položite na pekač. Pecite v pečici, ogreti na 210 °C, približno 10 minut. Pečene polžke na rahlo posolite z grobo soljo in postrezite.

Pita s cvetačo in rožmarinom

Sestavine

  • 375 g listnatega testa
  • 190 g kisle smetane
  • 1 rumenjak
  • sol
  • 650 g cvetače
  • 1 por
  • 3 stebla rožmarina
  • olivno olje
  • sok ½ limone
poletni-prigrizki
Profimedia
Pita s cvetačo in rožmarinom

Priprava

1. Testo razporedite na pekač, obložen s peki papirjem. Z ostrim nožem naredite plitvo vdolbino 2 cm od roba po celotnem testu, da med peko ustvarite dvignjen rob.

2. Smetano, zmešano z rumenjakom in ščepcem soli, razporedite po testu. Cvetačo razrežite na rezine, nato pa jo pokapajte z olivnim oljem, malo limoninega soka in rožmarinom. Dobro premešajte in položite na pito skupaj z narezanim porom.

3. Pecite v predhodno ogreti pečici na 200 °C približno 20 minut, dokler se cvetača ne zmehča. Nato posujte s soljo in pecite še približno 5 minut.

Objavljeno v reviji Jana,  št. 33, 19. avgust 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.