© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

To so triki za pripravo popolne hobotnice


Uredništvo
20. 8. 2025, 12.00
Posodobljeno
13:42
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Hobotnica je ena tistih sestavin, ki marsikomu vzbudi kanček spoštovanja, morda celo strahu. A ko enkrat osvojimo nekaj osnovnih pravil, se pred nami odpre svet neverjetnih okusov in tekstur, ki jih je skoraj škoda zapraviti s preprostim kuhanjem.

hobotnica na žaru po italijansko
Dober tek
Lovke lahko pripravite kot ločeno jed.

Pomembno vlogo pri kuhanju hobotnice ima že prvi korak, torej nakup. 

Zamrzovanje

Da bi bila hobotnica bolj mehka, jo najprej zamrznemo in nato skuhamo oziroma kupimo že zamrznjeno in odtajano – take boste v trgovinah našli najpogosteje. Pozorni moramo biti, da ne kupimo cenejšega in manj kakovostnega muzgavca: hobotnica ima na lovkah dve vrsti priseskov, muzgavec pa le eno.

Čiščenje

Odtajano hobotnico očistimo tako, da ji odstranimo drobovje, odrežemo oči in žvekalo (kljun) ter odstranimo kožo.

hobotnica
Unsplash
Da bo hobotnica mehkejša, jo najprej zamrznite.

Predpriprava

Ne glede na recept hobotnico vedno vsaj malo pokuhamo. Za solato, karpačo in podobne jedi jo skuhamo do mehkega, za golaž, peko v pečici ali pod peko pa le do polovice ali še manj. Tako hobotnica ni trda in žilava.

Kuhanje

Za kuhanje hobotnice obstaja več načinov (v hladni vodi, v vreli vodi, z vinom ali brez tekočine).

Če jo kuhamo v hladni vodi: očiščeno položimo v velik lonec z mrzlo, nesoljeno vodo in ga pokrijemo. Ko voda zavre, znižamo temperaturo. V navadnem loncu je to približno 30 do 45 minut, v loncu na pritisk pa 10 do 15 minut, odvisno od velikosti. Kuhano hobotnico odcedimo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, v hladilniku pa jo lahko hranimo do 24 ur.

Če jo kuhamo v vreli vodi: Pristavimo na ogenj, in ko voda zavre, primemo očiščeno hobotnico za glavo in lovke do polovice potopimo v vodo. Ko se lovke zavihajo, hobotnico dvignemo in počakamo, da voda spet zavre, nato jo potopimo do konca lovk. Ponovno jo dvignemo, in ko voda zavre, jo spustimo v lonec ter kuhamo približno 45 minut.

hobotnica
Unsplash
Pripravite jo do popolnosti

Za veliko receptov potrebujemo samo lovke hobotnice. Preostanek lahko pripravimo na različne načine.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.