To so triki za pripravo popolne hobotnice
Hobotnica je ena tistih sestavin, ki marsikomu vzbudi kanček spoštovanja, morda celo strahu. A ko enkrat osvojimo nekaj osnovnih pravil, se pred nami odpre svet neverjetnih okusov in tekstur, ki jih je skoraj škoda zapraviti s preprostim kuhanjem.

Pomembno vlogo pri kuhanju hobotnice ima že prvi korak, torej nakup.
Zamrzovanje
Da bi bila hobotnica bolj mehka, jo najprej zamrznemo in nato skuhamo oziroma kupimo že zamrznjeno in odtajano – take boste v trgovinah našli najpogosteje. Pozorni moramo biti, da ne kupimo cenejšega in manj kakovostnega muzgavca: hobotnica ima na lovkah dve vrsti priseskov, muzgavec pa le eno.
Čiščenje
Odtajano hobotnico očistimo tako, da ji odstranimo drobovje, odrežemo oči in žvekalo (kljun) ter odstranimo kožo.

Predpriprava
Ne glede na recept hobotnico vedno vsaj malo pokuhamo. Za solato, karpačo in podobne jedi jo skuhamo do mehkega, za golaž, peko v pečici ali pod peko pa le do polovice ali še manj. Tako hobotnica ni trda in žilava.
Kuhanje
Za kuhanje hobotnice obstaja več načinov (v hladni vodi, v vreli vodi, z vinom ali brez tekočine).
Če jo kuhamo v hladni vodi: očiščeno položimo v velik lonec z mrzlo, nesoljeno vodo in ga pokrijemo. Ko voda zavre, znižamo temperaturo. V navadnem loncu je to približno 30 do 45 minut, v loncu na pritisk pa 10 do 15 minut, odvisno od velikosti. Kuhano hobotnico odcedimo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, v hladilniku pa jo lahko hranimo do 24 ur.
Če jo kuhamo v vreli vodi: Pristavimo na ogenj, in ko voda zavre, primemo očiščeno hobotnico za glavo in lovke do polovice potopimo v vodo. Ko se lovke zavihajo, hobotnico dvignemo in počakamo, da voda spet zavre, nato jo potopimo do konca lovk. Ponovno jo dvignemo, in ko voda zavre, jo spustimo v lonec ter kuhamo približno 45 minut.

Za veliko receptov potrebujemo samo lovke hobotnice. Preostanek lahko pripravimo na različne načine.
Ožgana hobotnica za posebne priložnosti
Ožgana hobotnica s čilijevo-limetino omako romesco
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se