© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Recept za popolno poletno robidovo pito


Lara Jelen
17. 8. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Že res, da se nikoli ne naveličamo jabolčne pite in da pozno poleti naravnost obožujemo slivovo, ampak nikar ne podcenjujte robid! Tudi z njimi lahko pripravimo okusno poletno pito.

Robidova pita
Profimedia
Robidova pita

Sestavine

Testo:

  • 125 g gladke moke
  • 60 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • ščepec soli
  • 50 g masla

Nadev:

  • 300 g robidnic
  • 60 g sladkorja
  • 15 g želatine (lističi)
  • 100 g grškega jogurta
  • 100 ml smetane za stepanje

In še:

  • robide za okrasitev

Priprava
1. Presejano moko zmešajte s sladkorjem, dodajte rumenjaka, ščepec soli, na koščke narezano maslo in 5 žlic hladne vode. Zgnetite gladko testo in ga za približno 60 minut postavite v hladilnik.

2. Nato testo razvaljajte, z njim do robov obložite pravokotni pekač, na vrh položite folijo, po vrhu razporedite fižol za peko in 10 minut pecite v ogreti pečici na 180 °C. Odstranite folijo in fižol ter pecite še 20 minut. Po peki pustite, da se ohladi v pekaču.

3. Robide zmečkajte z vilicami, jih dajte v lonec, dodajte sladkor, zavrite in zmešajte s paličnim mešalnikom. Želatino namočite v hladno vodo in pustite, da nabrekne. Nato jo iztisnite in dodajte vročim robidam. Premešajte, da se raztopi, in ohladite. Nato dodajte jogurt in stepeno smetano.

4. Pripravljen nadev razporedite na pečeno testo. Postavite v hladilnik za vsaj 6 ur, da se strdi, nato vzemite iz pekača in okrasite z robidami.

Objavljeno v reviji Jana, št. 32, 12. avgust 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_Jana_32.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.