Recept za popolno poletno robidovo pito
Že res, da se nikoli ne naveličamo jabolčne pite in da pozno poleti naravnost obožujemo slivovo, ampak nikar ne podcenjujte robid! Tudi z njimi lahko pripravimo okusno poletno pito.

Sestavine
Testo:
- 125 g gladke moke
- 60 g sladkorja
- 2 rumenjaka
- ščepec soli
- 50 g masla
Nadev:
- 300 g robidnic
- 60 g sladkorja
- 15 g želatine (lističi)
- 100 g grškega jogurta
- 100 ml smetane za stepanje
In še:
- robide za okrasitev
Priprava
1. Presejano moko zmešajte s sladkorjem, dodajte rumenjaka, ščepec soli, na koščke narezano maslo in 5 žlic hladne vode. Zgnetite gladko testo in ga za približno 60 minut postavite v hladilnik.
2. Nato testo razvaljajte, z njim do robov obložite pravokotni pekač, na vrh položite folijo, po vrhu razporedite fižol za peko in 10 minut pecite v ogreti pečici na 180 °C. Odstranite folijo in fižol ter pecite še 20 minut. Po peki pustite, da se ohladi v pekaču.
3. Robide zmečkajte z vilicami, jih dajte v lonec, dodajte sladkor, zavrite in zmešajte s paličnim mešalnikom. Želatino namočite v hladno vodo in pustite, da nabrekne. Nato jo iztisnite in dodajte vročim robidam. Premešajte, da se raztopi, in ohladite. Nato dodajte jogurt in stepeno smetano.
4. Pripravljen nadev razporedite na pečeno testo. Postavite v hladilnik za vsaj 6 ur, da se strdi, nato vzemite iz pekača in okrasite z robidami.
Objavljeno v reviji Jana, št. 32, 12. avgust 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
