Okusi Jadrana: skrivnost dobre komiške pogače
Danes nas okusi vlečejo v Dalmacijo, natančneje na otok Vis, kjer že od nekdaj pripravljajo slavno in slastno komiško pogačo.

Komiška pogača je tradicionalna pogača s Komiže na Visu z nadevom iz slanih rib, čebule in paradižnika. Ribiči so jo pripravljali za dolge dneve na morju, pravijo pa, da naj bi recept priplul v te konce že za časa starih Grkov. Danes jo pripravljajo za marendo, kosilo ali večerjo.
Kako pripravimo komiško pogačo
Iz moke, kvasa, vode in oljčnega olja pripravimo preprosto krušno testo in ga pustimo vzhajati. Nato pripravimo domačo šalšo, tako da sesekljamo in popražimo čebulo ter ji dodamo paradižnike ali pelate. V sezoni ponekod pa komiško pogačo pripravljajo kar s svežim paradižnikom.
Vzhajano testo razdelimo na dva dela – enega razvaljamo in razporedimo čez naoljen pravokoten pekač, drugega pa bomo uporabili za pokrov. Na testo v pekaču namažemo ohlajeno šalšo, čez razporedimo fileje sardel in posujemo peteršilj.
Nadev prekrijemo s pokrovom iz testa, učvrstimo robove in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pogačo spečemo do zlato rjave barve in ponudimo toplo ali hladno – še najraje ob kozarcu vina.

Komiška pogača je pogača z Visa, ni pa viška pogača
Ne sledite? Sila preprosto je. Komiška pogača je pogača s Komiže na Visu, ni pa to edina pogača z Visa. Še pred komiško pogačo so na Visu pripravljali viško pogačo, ki je običajno okrogle oblike, od komiške pa se razlikuje tudi po tem, da je brez paradižnika (tega so spoznali šele v 18. stoletju, medtem ko naj bi viška pogača segala vse do 12. stoletja). Nadev za viško pogačo pripravimo samo s fileti sardel, čebule in oljčnega olja.
Nedaleč stran, na Hvaru, pripravljajo tudi forsko ali hvarsko pogačo, ki v sebi skriva še ovčji ali kozji sir, oljke in kapre. Domačini pravijo, da so tri dalmatinske pogače tri sestre, ki hranijo ribiče, njihove družine in vse nas.
Če se v teh dneh mudite na Visu, si le privoščite kakšen kos in vzemite kakšnega še za domov. Če ste z letovanjem letos že zaključili, pa si košček Dalmacije z našim receptom pričarajte kar doma.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se