Faketa Salihbegović: Uživam v dobri hrani
»Zame je kuhanje umetnost, kuham pa že od mladih nog. Mama, ki je bila prava mojstrica v kuhinji, me je naučila vseh skrivnosti kulinarike,« pripoveduje igralka Faketa Salihbegović, ki nam je zaupala recept za mehke rogljičke, ki se kar stopijo v ustih.
»Prva stvar, ki sem se je naučila kuhati, je bila pita – v Sloveniji ji rečete burek, v Bosni pa je to tradicionalna jed. Imela sem celo leseno mizico, narejeno posebej zame, in majhen valjar, s katerim sem razvijala testo v tanke liste. Vedno, ko je mama pripravljala pito, mi je dala kos testa, tako da sem to spretnost usvojila že kot deklica. Skupaj z mamino pito sem v pekač potisnila tudi svojo. In vsi so jo hvalili, kako je odlična. 'Oj, še boljša od mamine pite,' je govoril oče,« se spominja simpatična igralka, ki je srca slovenskih gledalcev osvojila v seriji Ja, Chef! In nanizanki Vem, kako dihaš.
Ne le okusna, hrana mora biti tudi lepo postrežena
Faketa pove, da se je pri njih doma vedno dobro kuhalo, preizkušali so tudi nove recepte: »Mama ni kuhala le tradicionalnih jedi, temveč se je ravnala tudi po sodobnih smernicah. Vedno je bilo tudi pomembno, da je bila hrana ne le okusna, temveč tudi lepo postrežena. Zato so naši gostje zmeraj hvalili tako okus kot videz jedi. Pri vas je kot iz Burde (modne revije), so govorili.« Faketa se je ob mami zlahka učila, bila je tudi dobra učenka in je rada preizkušala kaj novega. To se ji je zdelo nekako logično in pred študijem na Akademiji za gledališko umetnost je študirala živilsko tehnologijo. Poleg igre je kuhanje še danes njena velika strast: slane in sladke jedi, pecivo, kolači, torte različnih oblik … »Poseben užitek mi je bilo pripravljati torte otrokom za rojstne dneve – zaradi tistega sijaja v njihovih očeh, ko so jo zagledali.«
Rada razveseli prijatelje
Tudi danes ob različnih priložnostih rada razveseli prijatelje s svojimi kulinaričnimi stvaritvami. Ko so snemali v Sloveniji, je pred začetkom snemanja prinesla veliko torto z napisom Ja, chef, da bi bilo njihovo snemanje sladko – in res je bilo. Pogosto je za ekipo pripravljala kolače in baklavo, ob koncu snemanja pa so spet praznovali z veliko torto. Rada eksperimentira v kuhinji in obožuje skoraj vse jedi, razen morskih sadežev. Nam pa je razkrila odličen recept za mehke rogljičke, ki jih je pripravila za kolege ob premieri. Lahko so polnjeni z različnimi nadevi – s sirom, salamo, marmelado –, tako da so lahko slani ali sladki. Rogljički so preprosti za pripravo, a vedno navdušijo.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 48, 2. december 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se