Mini triki za čudovito okrašene piškote
Beljakova glazura, ang. royal icing, je zlati standard okraševanja prazničnih piškotov, a se lahko zelo hitro sfiži. Poznate spodnje trike?
Beljakova glazura je slaščičarska klasika, pripravimo pa jo iz beljakov in sladkorja v prahu, ki jima po želji dodamo še malce limonovega soka.
Ključ do popolne glazure
- Beljaki morajo biti ogreti na sobno temperaturo.
- Posoda, v kateri bomo pripravljali glazuro, mora biti popolnoma čista.
- Sladkor naj bo fino mlet, obvezno pa ga moramo presejati.
- Maso moramo stepati ročno z metlico ali vilicami, počasi in enakomerno, saj bo sicer v glazuri preveč zračnih mehurčkov. Pred uporabo naj kakšnih 5 minut počiva. Če se pojavijo mehurčki, jih prebodemo.
- Glazuro lahko ustrezno shranjena v hladilniku počaka do 3 dni.
Pomembna je tudi pravilna gostota
Gostota glazure je odvisna od tega, za kaj jo bomo uporabili. Najbolje je, če glazuro preizkusimo in po potrebi prilagodimo gostoto z dodajanjem limonovega soka po žličkah.
Za obrobo naj bo gostejša, saj bo tako bolj obstojna in ne bo dopuščala, da se polnilo razlije. Za polnilo naj bo glazura redkejša, da se lepo razporedi po površini in zravna. Nanos naj bo čim tanjši, saj lahko sicer razpoka.
Če bomo na glazuro še risali za 3D efekt, se mora osnovna plast povsem posušiti – to običajno traja vsaj 3 ure. Med sušenjem naj bo temperatura kar se da enakomerna.
Naknadni popravki
Če smo maso že dali v dresirno vrečko, nato pa ugotovili, da je pregosta, da bi jo lahko enakomerno nanašali, v vrečko dodamo malce limonovega soka in jo dobro pregnetemo.
Če je glazura preredka in se iz vrečke razliva, vrečko spraznimo in masi dodamo še malo sladkorja v prahu. Dobro jo premešamo in znova napolnimo vrečko.
Barvne in druge različice
Beljakovo glazuro barvamo z jedilnimi barvami v gelu ali pasti, pomembno pa je, da izberemo takšne, ki ne bodo razredčile mase. Za naravne odtenke lahko uporabimo kakav, kurkumo, sok rdeče pese ali malin.
Če se želimo izogniti uporabi jajc, glazuro pripravimo iz sladkorja v prahu in limonovega soka, a rezultat ne bo povsem enak. Okraševanja pa se lahko lotimo tudi povsem drugače, recimo s topljeno čokolado, fondantom, mrvicami in podobnimi dodatki.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se