
Kulinarika / stran 14

Ingver za vse leto
Ingver – čarobna korenika, katere raba je čarobno raznolika.

Ana Roš odpira pop-up bistro v Ljubljani
V ljubljanskem hotelu Slon se 4. februarja odpira novi pop-up bistro.

Chef Jorg Zupan vrača Michelinovo zvezdico
V prostorih Ateljeja bo spomladi pod novim imenom zaživela sveža kulinarična zgodba.

Al’ prav se piše kaša ali kasha
Tako se je v zbadljivki, povezani s črkarsko pravdo, pred skoraj 200 leti spraševal naš največji poet France Prešeren. V začetku 19. stoletja so se kresala kopja o slovenski pisavi, a soočanje mnenj o pravilne(jše)m zapisu nam tudi danes ni tuje niti v kulinaričnem svetu.

Raznoliki svet citrusov
Citrusi! Rumeni, oranžni in zeleni, drobni kot frnikole ali napihnjeni kot žoge, podolgovati, ovalni, celo razvejeni, sladki, grenki in kisli hkrati – kakšni čudoviti sadeži! V njih se skrivata sonce in sočnost, ki prinašata veselje v otroštvu, ko nam mama lupi pomaranče ali ko prijatelj v šoli čez mizo zakotali mandarino, pa kasneje, ko nam večerni koktajl okrasijo z rezino limone ali ko pri preizkušanju novega recepta vneto stiskamo limeto.

Pripravite pečenko
Čeprav so jo naše mame in babice ob nedeljah in praznikih pripravljale tako suvereno, kot da gre za najpreprostejšo stvar na svetu, priprava pečenke zahteva nekaj vaje, iznajdljivosti in poguma.

Ko sanje postanejo resničnost
Na vrhovih jelk se svetijo zlate luči, diši po piškotih in kuhanem vinu, v ušesih pa odzvanjajo božične pesmi. In kar je najlepše, otroci vsak decembrski dan odprejo novo okence na adventnem koledarju.

Teden italijanske kulinarike v Sloveniji – november 2022
Teden italijanske kulinarike v Sloveniji je letos prinesel številna sodelovanja, promoviral pristne italijanske izdelke, ozaveščal o trajnostnih pristopih v kuhinji in osrečil študentko kuharstva, ki se bo udeležila poglobljenega izobraževanja v Parmi.

Filmi za gurmane
Za vas smo izbrali nekaj kulinarično navdahnjenih filmov za popestritev sivih popoldnevov.


Kako uporabiti žafran?
Žafranu pravijo tudi rdeče zlato ali kralj začimb.

Izberite svežo ribo
Je riba sveža? Seveda je, bo rekel prodajalec. A v ribarnici to oznako razumejo drugače kot mi, ki naivno verjamemo, da so ribo, ki jo želimo kupiti, ujeli ravno danes zjutraj.

Idrija vabi
Vedno znova se zazdi, da se je čez našo prečudovito deželo razsulo za celo prgišče biserov in nas osrečilo z lepo bero priložnosti za dogodivščine in obisk lokacij, ki nas bodo očarale znova in znova. Tokrat se bomo pustili zapeljati Idriji.

Zlati nasveti za uporabo jagodičja
S toplimi dnevi se pričenja sezona jagodičja, ki nas bo z obiljem okusnih plodov razveseljevala vse do jeseni.

Poširati ali ne poširati?
Poširanje je klasična kulinarična tehnika, pri kateri nežnejša živila kuhamo v tekočini tik pod vreliščem, med 75 in 90 °C.

Spoznajte svojo pečico
Katera pečica je najboljša za peko? Tista, ki jo najbolje poznamo.

Tun, tuna, tunina in še kaj
Tun je po imenu verjetno najbolj poznana riba pri nas in po svetu.

Veliko obdarovanje naročnikov
Ob 27. rojstnem dnevu revije Dober tek bomo vsak mesec do konca leta 2022 izžrebali naročnika, ki bo prejel cvrtnik na vroči zrak Kyvol Epichef AF600 z WIFI pametnim upravljanjem.

Hrana in ljubezen
Valentin je eden od prvih spomladinov, ki naznanjajo bližajoči se konec zime in s to povezanih neprilik. Je eden od praznikov med januarjem in majem (vincencijevo, valentinovo, pust, gregorjevo, urbanovo), ki napovedujejo prebujanje narave s ptičjim ženitovanjem.

Kaj je kvas?
Kvas je tista čudovita sestavina, ki naredi dobrote, dopolnjene z večjimi količinami sladkorja, masla in drugimi bolj kritičnimi sestavinami za stanje našega pasu, še bolj slastne in puhaste, da se jim res ni mogoče upreti.
Trenutno
15 °C
Delno oblačno
nedelja, 20. 4
Delno oblačno
ponedeljek, 21. 4
Oblačno
torek, 22. 4
Deževno
7-dnevni obeti