
Kulinarika / stran 14

Vroči napitki za hladne dni
Zima je za vroče napitke. Naj bodo z alkoholom ali brez, sadni ali čokoladni, v skodelici ali kozarcu - vedno se priležejo in nas prijetno pogrejejo.

Praznična peka: najboljši piškoti
Dragi ljubitelji peke, zdaj prihaja naš čas! Decembrske dni si bomo polepšali in popestrili z ustvarjanjem v kuhinji. Začenjamo s piškoti, ki so nam v veselje ne le zaradi priprave, ampak tudi zato, ker jedcem pričarajo neskončno zadovoljstvo.

NAGRADNI KVIZ: Osvojite nagrado z znanjem o italijanski kuhinji
Italijanska kuhinja ponuja obilico navdiha za nepozabne praznike. Kako dobro jo poznate? Z nekaj znanja in sreče je lahko vaša čudovita praznična nagrada.

BBQ – ga resnično poznamo in razumemo?
Ste se kdaj spraševali, kaj pomeni »low and slow«, kaj je BBQ in kaj to ni, od kod sploh kratica BBQ?

Božična gostija od A do Ž
Priprava praznične gostije za več oseb je lahko čudovit način za praznovanje, vendar zahteva nekaj načrtovanja, da bo dogodek resnično nepozaben.

Vrnimo se k bistvu praznikov
Praznični čas je obdobje, ko sijaj lučk in daril pogosto zasenči tisto, kar je zares pomembno – bližino in toplino v medsebojnih odnosih.

Raznolikost prazničnih tradicij: pokukali smo v 6 držav
Raziskali smo nekaj najzanimivejših božičnih običajev in tradicij z različnih delov sveta.

Kulinarični paket Dober tek
Odkrijte popolno darilo za ljubitelje kuhanja – kulinarični naročniški paket revije Dober tek z izbranimi kuharskimi publikacijami in ekskluzivnim darilom: 3-mesečnim dostopom do spletne kuharske šole Bineta Volčiča.

Teden slovenske hrane
Tretji petek v novembru že nekaj let velja za dan slovenske hrane, ob katerem otrokom v šolah in vrtcih postrežejo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Letos bomo prvič namesto dneva praznovali kar teden slovenske hrane, posvečen promociji slovenskih živil in tradicionalnih jedi.

Mežerli je vpisan na seznam nesnovne kulturne dediščine
Jed iz zmlete drobovine, kruha, jajc, čebule in začimb so nekoč ponujale tako rekoč vse domače gostilne.

Kakšna je slovenska začimbna mešanica?
Blagovna znamka Maestro je svojo 70. obletnico pospremila z novo mešanico začimb, ki jo sestavljajo šetraj, peteršilj, majaron, luštrek, timijan in pehtran.

Kako shranjevati pistacije
Pistacije so v zadnjem času postale pravi hit. Majhne zelene oreščke uporabljamo za pripravo najrazličnejših sladkih in slanih jedi.

Martinovo: tradicionalni recepti in ideje za martinovo pojedino
Martinovo, ki ga praznujemo 11. novembra, je vesel praznik, ko se mošt spremeni v vino, na mizi pa se tradicionalno znajdejo perutnina, mlinci, rdeče zelje in druge dobrote.

Žito v novembru ozavešča z društvom OnkoMan
Žito se s svojimi vrhunskimi kruhi, po uspešnih družbeno odgovornih projektih kot so Roza oktober kruh, projekt Ljudje odprtih rok; Dobre roke mesijo dober kruh, Glasbenik sem, po donatorstvu v okviru projekta Drobtinica, v mesecu novembru ponovno povezuje tudi z društvom OnkoMan.

Kombuča
Kombuča je fermentiran napitek iz čaja z blagodejnimi učinki. Odkrijte, kako jo pripraviti doma in popestriti z okusi za edinstveno aromo.

Svetovni dan hrane 2024
Z žgeslom 'Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost' Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) poziva k okrepitvi prizadevanj za uresničitev temeljne človekove pravice do hrane.

Žitov kruh chia roza oktober iz Lidlove pekarne za dober namen
Žito in Lidl Slovenija že peto leto zapored združujeta moči v dobrodelnem roza oktobru, mesecu ozaveščanja o raku dojk.

Ali veste, kaj pomenijo odstotki na čokoladi?
Medtem ko smo nekoč ločevali le med mlečno in jedilno čokolado (star trgovski izraz za temno čokolado), lahko danes med policami trgovin brskamo med lepo bero temnih, mlečnih, belih in drugih čokolad, opremljenih z vrsto informacij, med katerimi so nujni postali tudi odstotki. Kaj ti pomenijo?

Ne zamudite Tedna restavracij!
Med 11. in 20. oktobrom bomo lahko v sklopu jesenskega Tedna restavracij ljubitelji kulinarike uživali v kar 109 izbranih restavracijah po vsej Sloveniji.

Aditivi zagotavljajo varnost in ohranjajo kakovost naše hrane
Pri proizvodnji ali predelavi živil so aditivi zelo pomembne snovi, še posebej ko se uporabljajo zaradi zagotavljanja varnosti živil. Njihov glavni namen je podaljševanje obstojnosti, ohranjanje kakovosti ter okusa in vonja živil. V sodobni predelavi hrane se dodajajo tudi zaradi postopkov proizvodnje, zahtev transporta, prodaje in privlačnega izgleda.
Trenutno
22 °C
Jasno
nedelja, 15. 6
Delno oblačno
ponedeljek, 16. 6
Deževno
torek, 17. 6
Deževno
7-dnevni obeti