Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 14

element5-digital-OyCl7Y4y0Bk-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Al’ prav se piše kaša ali kasha

Tako se je v zbadljivki, povezani s črkarsko pravdo, pred skoraj 200 leti spraševal naš največji poet France Prešeren. V začetku 19. stoletja so se kresala kopja o slovenski pisavi, a soočanje mnenj o pravilne(jše)m zapisu nam tudi danes ni tuje niti v kulinaričnem svetu.

Barbara Slivnik
14. 1. 2023
citrusi-str-6_1115x560_acf_cropped.jpg

Raznoliki svet citrusov

Citrusi! Rumeni, oranžni in zeleni, drobni kot frnikole ali napihnjeni kot žoge, podolgovati, ovalni, celo razvejeni, sladki, grenki in kisli hkrati – kakšni čudoviti sadeži! V njih se skrivata sonce in sočnost, ki prinašata veselje v otroštvu, ko nam mama lupi pomaranče ali ko prijatelj v šoli čez mizo zakotali mandarino, pa kasneje, ko nam večerni koktajl okrasijo z rezino limone ali ko pri preizkušanju novega recepta vneto stiskamo limeto.

Barbara Slivnik
3. 1. 2023
Pecenka4_1115x560_acf_cropped.jpg
Kulinarika · Oglas

Pripravite pečenko

Čeprav so jo naše mame in babice ob nedeljah in praznikih pripravljale tako suvereno, kot da gre za najpreprostejšo stvar na svetu, priprava pečenke zahteva nekaj vaje, iznajdljivosti in poguma.

2. 12. 2022
Bozicni-medenjaki-©-Pixabay-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Ko sanje postanejo resničnost

Na vrhovih jelk se svetijo zlate luči, diši po piškotih in kuhanem vinu, v ušesih pa odzvanjajo božične pesmi. In kar je najlepše, otroci vsak decembrski dan odprejo novo okence na adventnem koledarju.

Barbara Slivnik
30. 11. 2022
2-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Teden italijanske kulinarike v Sloveniji – november 2022

Teden italijanske kulinarike v Sloveniji je letos prinesel številna sodelovanja, promoviral pristne italijanske izdelke, ozaveščal o trajnostnih pristopih v kuhinji in osrečil študentko kuharstva, ki se bo udeležila poglobljenega izobraževanja v Parmi.

Barbara Slivnik
23. 11. 2022
pexels-jeshootscom-1040158-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Filmi za gurmane

Za vas smo izbrali nekaj kulinarično navdahnjenih filmov za popestritev sivih popoldnevov.

Barbara Slivnik
7. 11. 2022
linda-robert-gEQW0Q8Mi2k-unsplas-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Izberite svežo ribo

Je riba sveža? Seveda je, bo rekel prodajalec. A v ribarnici to oznako razumejo drugače kot mi, ki naivno verjamemo, da so ribo, ki jo želimo kupiti, ujeli ravno danes zjutraj.

Barbara Slivnik
12. 7. 2022
idrijski-zlikrofi-Idrija_Jost_Ga-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Idrija vabi

Vedno znova se zazdi, da se je čez našo prečudovito deželo razsulo za celo prgišče biserov in nas osrečilo z lepo bero priložnosti za dogodivščine in obisk lokacij, ki nas bodo očarale znova in znova. Tokrat se bomo pustili zapeljati Idriji.

Barbara Slivnik
6. 7. 2022
fatema-enayath-F2bvs85qmCU-unspl-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Poširati ali ne poširati?

Poširanje je klasična kulinarična tehnika, pri kateri nežnejša živila kuhamo v tekočini tik pod vreliščem, med 75 in 90 °C.

Barbara Slivnik
9. 5. 2022
fryer1_1115x560_acf_cropped.png

Veliko obdarovanje naročnikov

Ob 27. rojstnem dnevu revije Dober tek bomo vsak mesec do konca leta 2022 izžrebali naročnika, ki bo prejel cvrtnik na vroči zrak Kyvol Epichef AF600 z WIFI pametnim upravljanjem.

Revija Dober tek
2. 3. 2022
jasmine-waheed-hQPLAFopuaE-unspl-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Hrana in ljubezen

Valentin je eden od prvih spomladinov, ki naznanjajo bližajoči se konec zime in s to povezanih neprilik. Je eden od praznikov med januarjem in majem (vincencijevo, valentinovo, pust, gregorjevo, urbanovo), ki napovedujejo prebujanje narave s ptičjim ženitovanjem.

Barbara Slivnik
11. 2. 2022
Kvas1_1115x560_acf_cropped.jpg

Kaj je kvas?

Kvas je tista čudovita sestavina, ki naredi dobrote, dopolnjene z večjimi količinami sladkorja, masla in drugimi bolj kritičnimi sestavinami za stanje našega pasu, še bolj slastne in puhaste, da se jim res ni mogoče upreti.

Barbara Slivnik
9. 1. 2022

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.