Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 16

Nemcija3-Koln-nogometni-navijac-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Kulinarični EURO 2024

Če ste med srečneži z vstopnicami za ogled tekem naših nogometašev ali pa jih boste spremljali na katerem od nemških prizorišč za navijače, vas junija nedvomno čaka edinstvena izkušnja.

Revija Dober tek
10. 6. 2024
rasa-kasparaviciene-VAb8gjs85a4-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Kako shranjevati meto

Meta se na domačih vrtovih razraste še hitreje kot plevel, a jo k sreči lahko oberemo in shranimo za kasnejšo rabo.

Barbara Slivnik
4. 6. 2024
REGACICA-roka-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Divje kosilo

Divje je priljubljeno med vrhunskimi chefi in domačimi kuharji, ki se radi igramo in preizkušamo nove okuse. In ne brez razloga. Divja hrana je dobesedno superhrana, polna dobrih hranil, pa še zastonj je! Zato se ne jezite na regačico, ki se razrašča po vrtu, raje jo pokosite in pojejte. Poleg nje boste verjetno našli tudi rman, malo stran, v senci, pa še zvezdico, ki jo morda poznate pod imenom kurja črevca.

Vesna Sonc
14. 5. 2024
zeleni-kras-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Festival divje hrane Zeleni kras

Spoznavanje užitnih samoniklih rastlin, povezovanje gostinskih ponudnikov, prenos znanja in ozaveščanje obiskovalcev o koristih in uporabi divje hrane bodo v središču majskega Festivala divje hrane Zeleni kras 2024, ki je nadgradnja dogodka Čemaževi dnevi.

Urška Petelin
7. 5. 2024
amin-hasani-Bj1BywJp0JM-unsplash-3-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Kako prižgati žar?

Pri peki na žaru je nekaj prvinskega. V naravi (ali vsaj na domačem vrtu) zakurimo ogenj in njem spečemo meso, ribe, zelenjavo in sadje skoraj tako kot naši davni predniki. No, v resnici za peko na žaru danes uporabljamo sodobno, zelo prefinjeno opremo, od žarov do drugih pripomočkov in goriv, a rezultat je vendarle okus živega ognja in dima, ki ga v kuhinji ne moremo pričarati.

Eva Lunc
16. 4. 2024
piknik-naslovna_1115x560_acf_cropped.png

4 ideje za obed na prostem

Naravnost grozovit prizor se odpre pred nami, ko se na lep dan sprehodimo mimo kakšne priljubljene lokacije za piknik in opazimo, kakšno svinjarijo so tam za seboj pustili neki osli. Da, osli. Če smo iskreni, si zaslužijo še kakšen hujši nadimek.

Barbara Slivnik, povzeto po Paul Allen – 5 ways to eat green outdoors
8. 4. 2024
linda-robert-gEQW0Q8Mi2k-unsplash-2-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Gojena morska hrana

Ste v restavraciji že kdaj povprašali, ali je riba divja ali gojena? Kaj pa, ali je zrezek od divjega ali gojenega goveda? O gojenih ribah krožijo številni miti, ki večinoma ne držijo. Govori se predvsem o slabih stvareh in premalo o dobrih.

Irena Fonda
8. 4. 2024
PPR2_1115x560_acf_cropped.png

Gibanje je pomembno!

Pri rejcih Perutnine Ptuj vzreja piščancem poteka nad predpisanimi standardi in zagotavlja dobrobit živali. Že v letu 2015 so vpeljali način vzreje, ki omogoča da imajo piščanci več prostora v hlevu in s tem več prostora za gibanje, kar med drugim spodbujajo tudi z nameščenimi pripomočki v samem hlevu.

Revija Dober tek
28. 3. 2024
pexels-sarah-chai-7262789-1-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Trajnostna kuhinja: nič naj ne gre v nič

Od časa do časa si je treba vzeti trenutek za premislek o svojem načinu življenja. Kaj vam je najbolj drago, kaj bi najbolj pogrešali, katere spremembe bi lahko uvedli in kako bi lahko vplivali na svojo in splošno dobrobit? Kako visoko na tej lestvici se je znašla ljubezen do narave in okolja, v katerem živimo?

Barbara Slivnik
19. 3. 2024
Del-jedi-M.Siftarja-Stayin-Alive_cips-bucnih-semen-z-ocvirki-in-fermentiranim-pastinakom_1115x560_acf_cropped.jpg

Nova priložnost za mlade na svetovnem kulinaričnem odru

Podjetje S.Pellegrino je pred nekaj dnevi napovedalo novo, že 6. izvedbo tekmovanja S.Pellegrino Young Chef Academy, globalne pobude za odkrivanje in podporo najbolj obetavnim in nadarjenim mladim kuharjem, ki predstavlja tudi najpomembnejše tekmovanje mladih chefov na svetu.

revija Dober tek
6. 3. 2024
easter-702204_1280-1_1115x560_acf_cropped.jpg

Sladice za veliko noč

Med vsemi prazniki je ravno velika noč ohranila največ posebne prepoznavnosti v kulinariki, saj so izbrane jedi in z njimi povezana tradicija prežete s skritimi pomeni in ustvarjalnostjo.

Barbara Slivnik
5. 3. 2024

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.