
Kulinarika / stran 16

Kako sestavimo ploščo sirov
Sestavljanje sirne plošče je kot kolaž, ki se na koncu zlije v popolno kombinacijo okusov. Da vam bo takšno sestavljanje v užitek, so pri Ljubljanskih mlekarnah ustvarili portal Siroljub.si, kjer so zbrali koristne nasvete, namige in slastne recepte s siri. Postanite Siroljub!

Najlepše darilo je čas, preživet v družbi najdražjih
Prazniki so čas za premislek in hvaležnost, so drobni običaji in družba ljudi, ki nam prinašajo toplino, in s katerimi najraje posedemo k mizi, polni dobrot.

Praznični čas v Nemčiji
Več kot le božični sejmi in piškoti! Božič je praznik družine in ljubezni, obdobje njegovega pričakovanja pa je posebno in čarobno. Sedaj, ko več časa preživljamo doma, si lahko nekaj trenutkov vzamemo za spoznavanje tujih prazničnih običajev in vsaj z recepti odpotujemo po svetu.

Praznične dobrote
Brez česa za praznike enostavno ne gre? S katerimi slaščicami pa vi tradicionalno obogatite svoja omizja?

Bi poskusili kaj novega?
Čeprav smo Slovenci odprti za novosti, se raje držimo ustaljenih navad in tradicije. O tem govori tudi raziskava, ki jo je pripravil Inštitut Mediana v sodelovanju z blagovno znamko kave Loka Special.

Hrana za dober imunski sistem
Kako s prehrano poskrbeti za imunski sistem, da nas bo učinkovito varoval pred virusi in prehladnimi obolenji? Z živili, bogatimi z vitaminom C in antioksidanti.

Izjemen uspeh slovenskih oljkarjev!
Slovensko oljčno olje ponovno med najboljšimi na svetu - kar 13 naših oljkarjev vključenih v najnovejšo edicijo prestižnega vodnika FLOS OLEI 2021.

Hrana ne sodi v smeti – Spar Slovenija in chef Marko Pavčnik izpeljali dobrodelen kuharski eksperiment
Ob svetovnem dnevu hrane so skuhali obroke iz 68 kg sestavin, da bi pokazali, koliko obrokov letno v povprečju zavrže vsak Slovenec.

Gratiniranje
Gratiniranje, tudi oskorjenje, je dopolnilni kuharski postopek, pri katerem posebno okusno skorjo na že pripravljenih jedeh pridobimo tako, da jed še dodatno zapečemo.

Sonce in dež Ane Roš
Prva monografija svetovno priznane kuharske mojstrice Ane Roš iz Hiše Franko.

Pripravimo najboljše rezine slanine
Priprava slastnih, ravno prav hrustljavih rezin ravno pravšnje debeline lahko hitro postane prava mala znanost.

Atlantic Grupa in Mercator z odkupom posoških postrvi priskočila na pomoč tolminski ribogojnici Faronika
Ribogojnica Faronika iz Tolmina se na novo pot podaja s pomočjo podjetij Atlantic Grupa z blagovno znamko Argeta in Mercator.

Jernej Stipanič
Jernej Stipanič je večni ljubitelj narave in vrtičkarstva, ki je po desetih letih dela v družinskem gradbenem podjetju postal čisto pravi kmet. Z veliko podpore svoje žene in drugih družinskih članov je po začetkih v čebelarstvu ustvaril za slovenski trg edinstvene fermentirane omake znamke Spajsi Bajsi.

Ukrepi in priporočila za uživanje
Več kot dva meseca smo bili samo na domači hrani, zdaj, ko so gostilne končno spet odprte, pa nas je strah vstopiti vanje. Če pa je toliko novih pravil in nevarnosti … Strežejo nas zamaskiranci, pred vhodom nas razkužijo, za mizo nas ločujejo in kar naprej poučujejo, česa ne smemo in kaj moramo.

Karmen Meze & Neža Mlakar
Včasih se navidez popolnoma neskladne sestavine čudovito povežejo in ustvarijo prav harmonično jed. Podobno je s Karmen Meze in Nežo Mlakar: prijateljici iz iste ulice s povsem različnimi osebnostmi sta se s skupnimi interesi zlili v znamko La Popsi, pod katero izdelujeta sadne zamrznjene deserte in bonbone iz naravnih sestavin.

Gostinski objem ni prepovedan
V koronamesecih smo se doma tako nakuhali, da komaj čakamo, kdaj bomo lahko šli spet (normalno) v gostilne. In obratno, gostinci so zdaj tako malo kuhali in nič gostili, da komaj čakajo, da nas spet »objamejo«. Po koroni bo torej vse drugače …

Ujemanje testenin in omak
Različne oblike testenin niso nastale kar tako, ampak zato, da bi se ujemale z različnimi vrstami omak.

Burgerji & hotdogi
Veliko kulinaričnih poznavalcev je trdilo, da je burger le modna muha, da bo odšel tako hitro, kot je prišel, da je preveč ameriški za nas ... Veseli nas, da se to ni zgodilo!

Peter Vogelnik
Optimistični oskrbnik planinske koče na Kofcah in lastnik prodajalne Moji Štruklji Slovenije.

Kuhaj in jej počasi!
Odkar smo šli v karanteno, kar naprej pogledujem na uro. Se je pokvarila? Moja se sicer ni ustavila, a začela je teči dosti počasneje. Imate tudi vi kar naenkrat več časa? Ima ura še vedno 60 minut? Ali pa dan traja več ur kot nekdaj?
Trenutno
17 °C
Delno oblačno
nedelja, 20. 4
Delno oblačno
ponedeljek, 21. 4
Oblačno
torek, 22. 4
Deževno
7-dnevni obeti