Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Aditivi zagotavljajo varnost in ohranjajo kakovost naše hrane


Revija Dober tek
17. 9. 2024, 00.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pri proizvodnji ali predelavi živil so aditivi zelo pomembne snovi, še posebej ko se uporabljajo zaradi zagotavljanja varnosti živil. Njihov glavni namen je podaljševanje obstojnosti, ohranjanje kakovosti ter okusa in vonja živil. V sodobni predelavi hrane se dodajajo tudi zaradi postopkov proizvodnje, zahtev transporta, prodaje in privlačnega izgleda.

Jej-zdravo1-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Uporabo aditivov pogosto presojamo s pomisleki, da njihovo uživanje lahko škoduje zdravju. Vendar pa zgolj prisotnost ali odsotnost aditivov v živilu samo po sebi ne določa, ali je živilo zdravju koristno in varno za uživanje. Aditivi v nekaterih živilih so pomembni, saj zagotavljajo varnost, obstojnost, vonj in okus. Brez uporabe aditivov bi bila naša prehrana precej drugačna: številne kategorije živil, ki jih danes poznamo (npr. pijače, deserti, predelano sadje in zelenjava, mesni izdelki, slaščice,…), sploh ne bi obstajale, proizvodnja živil bi bila bolj zahtevna in s tem dražja, in najpomembnejše – obstojnost in varnost nekaterih živil bi bila vprašljiva. Kljub pomislekom namenskega dodajanja kemikalij v hrano, pa aditivi pogosto niso tako problematični, kot si potrošniki predstavljamo, v Evropski uniji so strogo regulirani in nadzorovani.

Stroga regulacija Evropske unije

V Evropski uniji je dodajanje aditivov v živila dovoljeno le, če so ti nujno potrebni, ne škodujejo zdravju in ne zavajajo potrošnikov. Da bi zagotovili najvišje standarde varnosti in kakovosti, mora biti vsak aditiv, ki se uporablja v živilih, pred uporabo znanstveno preverjen in odobren s strani Evropske agencije za varnost hrane (EFSA). Nadzor nad varnostjo aditivov se ne konča z njihovo odobritvijo, temveč se njihova varnost redno preverja in če se pojavi kakršen koli dvom, se lahko njihova uporaba omeji ali prepove. Uporaba aditivov v živilih je dodatno omejena s predpisanimi kategorijami živil, v katerih se aditivi lahko uporabljajo (v vseh živilih se ne smejo) in z najmanjšo potrebno količino, ki doseže želen učinek. Aditivi so na živilih označeni s funkcijo, ki jo imajo in imenom ali »E številko«, da lahko potrošniki prepoznajo, katere snovi in zakaj so prisotne v izdelku. Nadzorni organi držav članic Evropske unije redno preverjajo živila, ki vsebujejo aditive in s tem zagotavljajo, da je hrana varna in kakovostna.

Redni nadzor in urejanje področja aditivov v Evropski uniji zagotavljajo, da so aditivi dodani le, kadar so nujno potrebni, in vedno v količinah, ki so varne za potrošnika. Zato lahko z zaupanjem uživate v raznoliki prehrani, ki jo najdete na evropskih trgovinskih policah, saj so sestavine v živilih temeljito preverjene in pod stalnim nadzorom, kar zagotavlja najvišji standard varnosti in kakovosti.

O aditivih tudi v kampanji Safe2EatEU

Kampanja Safe2Eat v Sloveniji in 17 drugih evropskih državah ozavešča o različnih vidikih varnosti hrane, med drugim poudarja pomen uravnotežene prehrane in varnost prehranskih dopolnil. Prav tako si prizadeva ozaveščati o varnosti aditivov za živila in novih živil ter o prisotnosti alergenov v živilih. Cilj kampanje #Safe2EatEU je vzpostaviti povezavo med znanostjo o varnosti hrane in hrano, ki konča na naših krožnikih, ter ljudem omogočiti, da z zaupanjem sprejemajo odločitve o hrani.

cloud-sun

Trenutno

8 °C

Delno oblačno

petek, 11. 4

Delno oblačno

3 / 19 °C cloud-sun

sobota, 12. 4

Delno oblačno

5 / 20 °C cloud-sun

nedelja, 13. 4

Oblačno

7 / 16 °C cloud

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.